|
Секрети «Жигулівського»: звідки насправді родом головне пиво СРСР
07.10.2019 в 18:35
За келихом цього пінного ще кілька десятиліть тому вишиковувалися довжелезні черги. Варто було пошепки сказати «Жигулівське привезли!», і у будь-який час доби, без огляду на погоду люди квапилися придбати смачне пиво. Воно й справді було того варте — насичений солодовий смак, підкреслений гіркотою хмелю цінували у всіх куточках тоді ще Радянського союзу. Яке воно — справжнє «Жигулівське»? Чому має таку назву та звідки взялося? І чи можна зараз посмакувати тим самим пивом, звареним за традиційним рецептом? Розповідаємо. Трохи історії Колись цей класичний сорт пива варили лише на одному заводі — Жигулівському пивоварному, що знаходиться на березі Волги у російському місті Самара. Тепер же під такою назвою продукцію випускають майже усюди. Втім справжнього рецепту та стандарту якості дотримуються нечасто. Зараз знайти справжнє «Жигулівське» пиво можна на https://umanpivo.ua/ua/production/zhigulevskoye-light.html — його випускає крафотвий виробник з Умані, чітко слідуючи усім тонкощам традиційної рецептури. А колись вдалий рецепт затвердили радянським ГОСТом та наділили суто вітчизняною назвою, аби певною мірою приховати його походження. Пиво, що настільки прийшлося до смаку всім у СРСР — від партійних лідерів до простих трудівників, насправді приїхало до нас з Європи. Зварити традиційний австрійський лагер вирішив Альфред фон Вакано, арендувавши землю в Самарі під будівництво заводу ще у 1880 році терміном на 99 років. Назвав він свій напій, що «пішов у світ» на початку 1881, «Віденським». Пінне настільки сподобалося громадянам у всіх куточках країни, що темпи виробництва швидко зростали. Втім вже у 1918 році завод націоналізували більшовики. Сімейству Вакано довелося брати свій колишній завод в оренду у влади. Виробництво відновилося лише у 1923 році. Рецепт затвердили ГОСТом, а назву змінили з «буржуазійного» віденського на патріотичне «Жигулівське». Як має смакувати справжній лагер Втім суті напою це не змінило. І зараз виробники, що дотримуються правильної рецептури, варять світле фільтроване пиво з натуральних компонентів. Так, продукція компанії «Уманьпиво» виробляється без жодних консервантів, барвників, ароматизаторів, фіксаторів кольору, підсолоджувачів. В складі «Жигулівського» — лише джерельна вода, солод, хміль. Цікаво, що заради особливого смаку використовується лише один конкретний тип солоду — ячмінний Pilsner. Його комбінують з міксом українських сортів хмелю, гірким та ароматичним. Вміст алкоголю — 4,2%, середній показник гіркоти — 12–18 евс. Саме такі показники має традиційне світле фільтроване пиво. Аби цілком поринути у смак минулого та допомогти пінному найкраще розкрити смакові властивості, поєднуйте його з сосисками-гриль, стейками та горішками. Бажано вживати охолодженим до 8–10 градусів по Цельсію. Смакуйте традиції!
|
Пошук:
Автор
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию
Під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Українського інституту книги, Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» проводять Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».
Останні новини:
16:44 04.05.2024
15:15 01.05.2024
17:20 29.04.2024
12:04 29.04.2024
13:03 24.04.2024
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.112 |