|
Історія і традиції виноробства
29.04.2021 в 11:49
Історія і традиції виноробстваІсторія виноробства дуже багата. Цей напій почали робити декілька тисячоліть тому, коли ще не існувало сучасних транспортерів чи пресів. За цей час технології виробництва і якості вина мінялися. Незмінною залишилася тільки гаряча любов до смаку й аромату напою. Початок історії: Древня ГреціяУ творах Езопа і Гомера неодноразово згадувалося вино. Тоді захоплювалися його смаком і п'янкими якостями. Сьогодні це може здатися дуже спірним, оскільки виноградний напій проходив процес випарювання на вогні в амфорах, що позбавляло вино від значної частки спирту. Додатково в процесі виробництва сироп розбавляли різними ароматичними настоями й відварами, експериментували з поданням. Не даремно в працях Гомера можна зустріти описи цього виноградного напою як “благовонного” і “солодкозапашного”. Також виробникам з Греції належить ідея витримки напою. Саме вони першими зробили спробу подовжити життя улюбленого продукту. Розвиток виноробства в Римській імперіїЗа часів Римської імперії виробництво напоїв з винограду отримало широке поширення. У Середземномор'ї почали формування цілі виноробницькі регіони, які відомі й сьогодні. Це дало виробникам поштовх до розробки системи іменувань, а скляні пляшки для зберігання замінили на об'ємніші й практичні бочки. З часом наявність власного винного льоху у будинку стала досить популярною практикою. Популяризація виноробства в ЄвропіЗавдяки римсько-католицькій церкві виробництво стало популярним у багатьох регіонах Франції й Німеччини. В процесі проведення католицьких мес потрібне було вино. Тому ченці-бенедиктинці висадили власні виноградники у Бордо, Бургундії, Шампані у Франції та в регіонах Рейнгау в Німеччині. Поширенню традиції розпивання вина серед населення сприяло те, що питна вода була недостатньо чистою і тому куди менш безпечною, чим виноградний напій. У XV столітті сталася знакова подія для світового виноробства – почали вирощування винограду рислінг. Ченці-бенедиктинці поставили процес на потік і робили вино з цього винограду для постачання усієї Європи. Розквіт виноробстваПоліпшення якості води, використання скляних пляшок з пробками й винахід штопора в XVII та XVIII століттях закінчили формування виноробницької галузі. Вино виробництва Бордо охоче купували купці з усієї Європи. XIX століття, яке вважалося Золотим, ознаменувалося і великою трагедією. У регіонах Франції в 1863 році виноградники почали гинути з небувалою швидкістю, що спричинило скорочення галузі практично в 4 рази. Після безлічі спроб впоратися з проблемою, виробниками була виявлена її причина – найдрібніша виноградна попелиця, яка потрапила в регіони Франції імовірно з Північної Америки. Комаха випивала соки з коренів кущів винограду, після чого рослини гинули. За час епідемії було знищено ⅔ виноградників. Оскільки за відсутністю подібного досвіду боротися зі шкідниками раніше не вміли, виробники прийняли рішення завезти з Америки виноградні лози, стійкі до дії попелиці. Це дозволило не лише зберегти традиції виробництва, але і розширити різноманітність сортів вин. Сучасне виноробство в УкраїніЗ розвитком науково-технічного прогресу виробництво виноградного напою значно змінилося. Багато процесів тепер не проводяться вручну. Збиральні машини дозволяють швидко збирати виноград з великих виноградників, використання холодильників допомагає виробникам контролювати процес бродіння в умовах навіть найжаркішого клімату. Цей вид виробництва не перестав бути мистецтвом. Технічний прогрес і постійне зростання попиту серед покупців тільки дозволили ще більше розвинути галузь і підкреслити її важливість в історії.
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок.
«Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»
Останні новини:
15:31 20.11.2024
11:18 19.11.2024
11:45 16.11.2024
15:01 13.11.2024
13:47 11.11.2024
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011 |