ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




V Фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері — 2019» з 30 серпня — 15 вересня
17:56 / 07.08.2019

9 днів Фестивалю, 9 унікальних музичних подій, 9 незабутніх вечорів прекрасної музики!

Прем'єри, мистецьки відкриття, чудові зустрічі, насолода від залучення до головної культурної події вересня в Одесі — все це V Фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері — 2019».

Серед гостей:

• Національна опера України з балетом «За двома зайцями»;

• Національна опера Ізраїлю – вперше на сцені нашого театру з концертною програмою;

• артисти з зоряними іменами з Італії, Англії, Австралії та Німеччини у виставах «Турандот», «Мадам Баттерфляй», «Орфей і Еврідіка» та у масштабному та яскравому концерті зірок балету просто неба!

Програма фестивалю:

30 серпня, о 18:30, в день відкриття, відбудеться прем’єра (semi-stage) опери Р. Вагнер «Лоенгрін» за участю солістів опери, хору та оркестру театру.

Опера «Лоенгрін», що завершила Дрезденський період творчості Ріхарда Вагнера (1842 – 1848) – видатного німецького композитора-романтика XIX ст., займає особливе місце в доробку композитора. В ній композитор зробив «перші кроки» в формуванні оперної реформи, які втілилися в повній мірі в тетралогії «Кільце нібелунга».

«Лоенгрін» – перша опера, в котрій композитор повністю відмовився від номерної будови епізодів (традиційних арій, дуетів та ін.), замінивши їх сценами наскрізного розвитку. Традиційні арії Вагнер замінює монологами, розповідями; дуети – діалогами, а також вводить систему лейтмотивів, що звучать як в сольних партіях, так і в оркестрі. Вперше композитор замість великої увертюри, використовує коротку прелюдію.

Режисер-постановник – Павло Кошка

Хормейстер-постановник – Валерій Регрут

Художник-постановник – Ігор Анісенко

Диригент-постановник – заслужений артист України Ігор Шаврук

31 серпня, о 18:00, лауреат міжнародних конкурсів піаністів, професор Борис Блох (Німеччина) виконає фортепіанні твори Ф. Ліста, Ф. Шопена, С. Рахманінова у рамках концерту «В силуетах зали: погляд зі сцени». Камерну атмосферу заходу підкреслить обмежена кількість глядачів, що розташовуватимуться на сцені поряд із солістом. Таким чином, Одеська опера урізноманітнить жанрову репертуарну палітру і познайомить одеситів з традиціями салонного концерту.

1 вересня, о 20.00, на Театральній площі Одеси, просто неба, відбудеться Odessa ballet-gala «Сlassic&modern» за участю зірок світового балетного мистецтва – солістки Австралійського балету Мельбурна Наталії Куш, провідного соліста American Ballet Theatre, Royal Opera House, Bayerische Staatsoper, Dutch National Ballet Метью Голдінга, солістів Національної опери України – заслуженої артистки України Наталії Мацак, Сергія Кривоконя, провідних артистів балету, хору та оркестру театру.

У програмі — фрагменти з балетів, класичні та сучасні хореографічні мініатюри.

Диригенти – головний диригент театру В’ячеслав Чернухо-Воліч, заслужений артист України Ігор Чернецький

6 вересня, о 18:30, театр представляє прем’єру 209-го театрального сезону – оперу Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй».

Звернення до сюжету з життя Японії відповідало розповсюдженому в європейському мистецтві кінця XIX і початку XX століть тяжінню до екзотики, прагненню художників збагатити свою палітру новими фарбами. Але Дж. Пуччіні не ставив перед собою задачу відтворення в музиці національного японського колориту. Головним для нього залишалося зображення зворушливою людської драми. В її втіленні композитору вдалося не тільки зберегти, але і поглибити зміст літературного першоджерела. До цього прагнули і постановники цієї вистави.

Партію Чіо-Чіо-сан у фестивальній виставі виконає солістка Національної опери України, народна артистка України Лілія Гревцова.

Диригент-постановник – заслужений артист України Ігор Чернецький (Україна)

Режисер-постановник — Анатоль Прейслер (Австрія)

Хормейстер-постановник – Валерій Регрут (Україна)

Художник-сценограф – Карел Спангак (Нідерланди)

Художник з костюмів – Ульріка Кремер (Німеччина)

Автор пластики – Антонін Коместаз (Франція)

Художники зі світла — В’ячеслав Ушеренко, Давід Альберт (Німеччина).

Диригент – народний артист Азербайджанської Республіки Ялчин Адигезалов

8 вересня, о 18:30, на сцені театру, вперше виступатиме солісти Національної опери Ізраїлю. В концерті братимуть участь провідні солісти театру Алла Василевицькі, Вероніка Брок, Шай Блох; солісти та оркестр Одеської опери. У програмі концерту прозвучать арії та дуети з відомих опер, романси, народні пісні.

Ведуча – Юлія Певзнер (Їзраїль)

Диригент – Ейтен Шмейстер (Їзраїль)

11 вересня, о 18:30, у виконанні артистів балету, солістів опери, хору та оркестру театру пройде прем’єра 209-го театрального сезону — балет на музику А. Хачатуряна «Маскарад».

Одеський театр опери та балету початку XXI століття, вшановуючи пам’ять митців, що створювали його велику історію, працює над новим «прочитанням» творів, що стали значною віхою його творчого життя. Так у 2014 році відбулася прем’єра опери –балету «Вій» В. Губаренка (через 30 років з моменту світової прем’єри), а у 2018 році – прем’єра балету А. Хачатуряна «Маскарад» (через 36 років з моменту світової прем’єри).

Нове «прочитання» балету «Маскарад» відбувається зі змінами у художньому (сценографія та костюми) і хореографічному рішенні, адже новий час потребує використання новітніх технологій, сучасного театрального рішення – це, в першу чергу, використання фантастичних можливостей «magic mirror» (магічного дзеркала), нитяної завіси , які театр придбав для цієї вистави, з пепрспективою використання в інших постановках.

Диригент-постановник – Віталій Ковальчук

Хореограф-постановник – заслужений артист України Гаррі Севоян

Художник-сценограф – Ігор Анісенко

Художник з костюмів – Сергій Васильєв

Хормейстер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Леонід Бутенко

Хормейстер – Іван Газінський

Художник зі світла – В’ячеслав Ушеренко

Диригент – Віталій Ковальчук

13 вересня, о 18:30, глядачі матимуть можливість послухати оперу К. В Глюка «Орфей і Еврідіка» – твір, поява якого ознаменувала початок оперної реформи у XVIII ст. і стала особливою віхою в історії світового мистецтва.

Партію Орфея виконає італійський співак, контр-тенор Раффаеле Пе, якого британська газета «The Times» визнала найкращим серед італійських контр-тенорів сьогодення. Раффаеле є серед найобдарованіших співаків у репертуарі від Recitar Cantando до оперних творів XVIII ст.

Диригент-постановник – заслужений артист України Ігор Чернецький

Режисер-постановник – Павло Кошка

Художник-постановник – Петро Богомазов

Хормейстер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Леонід Бутенко

Хореограф-постановник – Олексій Скляренко

Диригент – заслужений артист України Ігор Чернецький

14 вересня, о 18:30, відбудеться виступ артистів Національної опери України з балетом «За двома зайцями» - балетна версія п’єси Михайла Старицького, музика відомого сучасного українського композитора Юрія Шевченка. Масштабні гастролі Національної опери України у рамках Фестивалю мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері» стануть непересічною подією, адже майже 200 артистів з Києва виступатимуть на одеській сцені! А професіоналізм та артистизм народного артиста України Олексія Вертинського (старий Голохвастий), артистів балету та оркестру Національної опери України, впевнені, подарують незабутні митті радості шанувальникам театру і ці гастролі стануть новим етапом в співпраці з провідними театральними колективами України.

Диригент – народний артист України Володимир Кожухар.

15 вересня, о 18:30, у день закриття фестивалю пройде опера Дж. Пуччіні «Турандот» у постановці німецького режисера Крістіана фон Гьотца.

Ця вистава – найскладніша з усіх опер Пуччіні. Вона важка у виконанні, партії двох головних героїв розраховані на видатні голоси. Арія Калафа «Nessum Dorma» («Ніхто не засне») з останнього акта опери є одним зі стандартів вокального мистецтва для тенорів. Разом з тим, «за чарівністю мелодики, яскравістю і свіжістю гармонії, блиском оркестру, драматизмом, багатством музичної драматургії це – своєрідна енциклопедія музичної майстерності».

У виставі братимуть участю відомі італійські виконавці Тіціана Карузо (Турандот), Міна Ямазакі (Ліу), солісти опери, хор, оркестру театру та дитячий хор «Перлини Одеси».

Режисер-постановник – Крістіан фон Гьотц

Художник-постановник – Лєна Брексендорфф

Хореографія – Верена Хірхольцер

Диригент – Андреа Черта (Італія)

Пошук:
розширений

Микола Саранча
Роль міді та марганцю для озимої пшениці
У сучасному сільському господарстві все більшу роль для отримання щедрих та якісних врожаїв озимої пшениці відіграють мікроелементи, зокрема мідь та марганець. Вони мають вагомий вплив на проходження фізіологічних процесів під час росту та розвитку рослин та формування врожаю. Значення мікроелементів для сільськогосподарських рослин зросло із підвищенням врожайності, яку стимулюють, застосовуючи NPK добрива. Проте забезпечення мікроелементами з ґрунту не завжди задовольняє потребу рослин, що і призводить до прояву дефіциту.

Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.
Велика Одеська Бібліоніч-VI 14 лютого, 17:00– о 21:00, ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА
Налаштуймося на хвилю любові, яка дарує крила і сили захищати коханих і мріяти!
Наукова зустріч з Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи»
22 січня 2024 р. у головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки до дня Дня Соборності України відбулася наукова зустріч з істориком Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи».
До Дня Соборності України
Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Злука задекларувала об’єднання українських земель в одній державі та продемонструвала соборницькі прагнення українців. Ця подія стала знаковою для українського державотворення.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017