ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Шевченківські читання в Одеській національній науковій бібліотеці
16:36 / 04.03.2020

4 березня в Одеській національній науковій бібліотеці пройшли Шевченківські читання, присвячені двом датам, які цього року відзначаються в Україні. По-перше, це 206 річниця від дня народження національного і світового генія, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка. Другою визначною датою є 180-річчя виходу друком збірки «Кобзар» – книги, що стала епохою в історії українського народу. Її значення не тільки в літературній цінності, вона є втіленням української думки, ідеї любові до Батьківщини, що торкається струн душі кожного українця.

За традицією ми називаємо весь поетичний, віршовий доробок Т. Г. Шевченка «Кобзарем», хоч відомо, що так поет назвав лише невелику збірку ранніх своїх поезій, що вийшла друком у 1840 році.

Шевченківські читання були започатковані у 1999 році з нагоди відзначення 185-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка. Відтоді вони стали традиційними, хоча вперше повідомлення про проведення таких заходів у бібліотеці з’явилося у 1951 році.

Проведенню Шевченківських читань на гідному рівні сприяють унікальні фонди, науковий потенціал бібліотеки, творчі зв’язки з провідними науковцями Одеси, художниками, майстрами сцени, творчими колективами.

Варто звернути увагу на вкрай важливу роботу, що проводиться в Одеській національній науковій бібліотеці по збереженню та вивченню творчої спадщини Т.Г.Шевченка. Бібліотекарі завжди з гордістю представляють свій внесок до шевченкознавчих досліджень, зокрема: бібліографічні покажчики «Шевченко в одеській пресі» (на теперішній час укладено 6 випусків), «Видання «Кобзаря» у фондах Одеської державної наукової бібліотеки імені М. Горького»; репринтне видання унікальної збірки «Вінок Т.Г. Шевченку», упорядкованої відомим українознавцем М.Ф. Комаровим; численні авторські дослідження і публікації бібліотекарів у галузі шевченкознавства.

Відкриття Читань відбулося у неповторній атмосфері бібліотеки, у затишній ротонді читального заду серед книжкової і мистецької виставки.

Книжкова виставка «Кобзарю, знов до тебе я приходжу, бо ти для мене совість і закон…» представляє унікальні видання збірки «Кобзар» різних років, різними мовами, у художній інтерпретації всесвітньо відомих митців. Від українського живописця, першого ілюстратора Василя Штернберга до наших сучасників: Миколи Стороженка, Софії Караффи-Корбут та ін. Окрасою експозиції стали рідкісні примірники зібрання творів Т.Г.Шевченка, які свого часу виходили у Лейпцигу та Чикаго. До уваги присутніх також запропоновано вітчизняне повне зібрання творів у дванадцяти томах, що було видано у 2001-2014 роках київським видавництвом «Наукова думка», Шевченківська енциклопедія та інші видання.

Неймовірне враження справляє виставка картин одеської художниці Лариси Дем’янишиної «І ті слова ідуть меж люди…», які ілюструють художнє втілення творчого спадку Кобзаря.

Святковий настрій створювала чарівна музична композиція «Стань музикою Слово: пісні на вірші Т.Г.Шевченка» у виконанні учнів та викладачів Одеської музичної школи-інтернату ім. П.Столярського.

З вітальним словом виступила Ірина Бірюкова, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, яка підкреслила важливість вивчення постаті Тараса Григоровича Шевченка, чия поезія от уже понад сто років викликає в людях почуття гордості і захоплення красою, своєю силою і народною мудрістю.

Під час заходу, з доповідями виступили провідні одеські науковці, громадські і культурні діячі:

Крет Надія Іванівна, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації;

Сікорська Вікторія Юріївна, доктор філософії, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри довузівської підготовки факультету по роботі з іноземними студентами ОНМУ;

Монке Олена Станіславівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри сімейної та спеціальної педагогіки ПНПУ ім. К.Д.Ушинського;

Домбровська Лариса Федорівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри загальнонаукових соціальних та поведінкових дисциплін Одеського інституту МАУП;

Афанасьєва Таміла Володимирівна, голова Одеської обласної Ради миру;

Дем’янишина Лариса Семенівна, художниця, член НСХУ, член творчого об’єднання «Новація» м. Южний;

Лісунець Людмила Ігорівна, головний спеціаліст відділу формування НАФ та діловодства Державного архіву Одеської області;

Хоменко Катерина Сергіївна, старший науковий співробітник Одеського літературного музею;

Максим’юк Тарас Іванович, заслужений працівник культури України, член НСЖУ та почесний член НСХУ, почесний член НСКУ та Одеського товариства колекціонерів, перший заступник голови правління Одеського відділення Українського фонду культури.

Учасники висвітлювали різні пізнавальні теми, що торкалися багатогранної постаті Великого поета: Т.Г. Шевченко у світовій літературі, Образ Т.Г. Шевченка у творчості сучасних українських письменників, Педагогічні погляди Т.Г. Шевченка, Ідейно-поетична спадщина Т.Г. Шевченка як наставника українського народу; Жіноча тема у ранніх творах Т.Г. Шевченка та ін.

Шевченко Тетяна Миколаївна, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри української літератури ОНУ ім. І.І. Мечникова, присвятила доповідь образу Т.Г. Шевченка у творчості сучасних українських письменників і подарувала бібліотеці своє нове видання «Есеїстка українських письменників як феномен літератури кінця ХХ – початку ХХІ ст. (Київ, 2019), в якій проаналізовано постать і творчість Великого поета.

Про видання «Кобзаря» Т.Г. Шевченка у фонді ОННБ розповіла Бур’ян Лариса Миколаївна, завідувач науково-бібліографічного відділу бібліотеки, заслужений працівник культури України.

Зворушливо й виразно прозвучав вірш «Зоре моя вечірняя…», який прочитав студент Одеського національного морського університету Джибооглу Альп Ерен.

Одеська національна наукова бібліотека висловлює щиру вдячність всім учасникам і слухачам Шевченківських читань за плідну співпрацю і творче натхнення!

Запрошуємо всіх зацікавлених ознайомитись з книжковою і мистецькою виставками, рідкісними раритетними виданнями «Кобзаря» і сучасними дослідженнями. Дозвольте собі поринути у світ української літератури, мистецтва і відчути дух національної культури.

Виставки експонуватимуться протягом березня.

Герасимова Світлана, провідний бібліограф відділу зв’язків з громадськістю і реклами ОННБ

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.
Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.025