ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Читання — це корисно! ТОП 5 книжок: вибір бібліотекаря
15:52 / 25.05.2020

В умовах сьогодення особливої актуальності набуває тема здоров'я, зміцнення імунітету та ведення здорового способу життя. «Mens sana in corpore sano» (лат. «У здоровому тілі — здоровий дух») — відомий крилатий вислів, що став гаслом нашого сьогодення. Одеська національна наукова бібліотека пропонує інтелект-розминку, адже давно доведено, що читання – це прекрасний спосіб підтримувати і покращувати своє інтелектуальне і фізичне здоров’я.

Тож, обирайте біблiотерапію, знаходьте книги, які вам подобаються і насолоджуйтеся читанням та укріплюйте свій фізичний і інтелектуальний імунітет.

Читайте на здоров'я!

1.

2300 вибраних мудрих думок про книгу і читання / Черкас. нац. ун-т ім. Б. Хмельницького, Наукова біб-ка ім. Максимовича; Упоряд. Григорій Михайлович Голиш.– Черкаси : Вертикаль, 2018.

“Немає кращого засобу для освіження розуму, як читання класиків; варто взяти якогось з них у руки, хоча на півгодини, — зараз же відчуваєш себе освіженим, полегшеним і очищеним, піднятим і укріпленим, — наче б освіжився купанням в чистому джерелі”.

Артур Шопенгауер, німецький філософ.

“Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі»”.

Василь Сухомлинський, український педагог, письменник.

“Книжки — це колодязь живильної роси для всього народу. А мені моя бібліотека — справді ліки на оспалий розум”.

Микола Шудря, український письменник, кінодраматург, журналіст і перекладач.

Мотивуючі вислови, смішні й дотепні афоризми, розумні й мудрі думки про книгу, читання, читача і бібліотеку Ви знайдете в цій книжці. У додатках — всілякі цікавинки, загадки про книги, вибрані влучні вислови із соціальних мереж, анекдоти та деякі гумористичні матеріали з книжкового всесвіту. Наприклад, яка найбільша у світі друкована книга, найважча книга, найдорожча книга, книга із самою короткою та найдовшою назвою тощо. Видання розраховане на широку аудиторію і може бути корисним для бібліотечних працівників, науковців, викладачів, соціальний педагогі, студентів, учнів та всіх тих, хто шанобливо ставиться до Книги як найавторитетнішого джерела знань.

2.

Потявина Е. В. Иммунитет / Елена Витальевна Потявина. – Киев: Пресс-Курьер Украина, 2017. – (Лечебные письма. Народная энциклопедия здоровья; № 24). – Иммунитет: методики укрепления, диета для иммунитета, йога, ароматерапия, природные адаптогены, способы закаливания.

Що таке наш імунітет, з яких ланок він складається? Чому імунітет знижується? Як діє імунна система під час хвороби? Чому вважається, що імунітет знаходиться в районі шлунка? На ці та інші питання ви знайдете відповіді у цій книжці.

Не перевантажуючи читача важкими термінами і поняттями, авторка пропонує шляхи вирішення проблем, пов'язаних з нестачею імунітету, зокрема через негативний вплив таких факторів, як стресові ситуації, стан екології, неправильне харчування, шкідливі звички тощо. Авторка описує чинники, що негативно впливають на імунітет і дає цінні поради щодо профілактики хвороб і зміцнення захисних сил організму.

3.

Вікінг, Мік. Маленька книга люке = The Little book of Lykke : секрети найщасливіших людей світу : пер. с англ. / Мік Вікінг; Пер. Ірина Ємельянова.– Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018.

Автор книг Мік Вікінг– директор Інститут дослідження щастя у Копенгагені. Данія з року в рік очолює рейтинг найщасливіших країн світу. З книги можна дізнатись секрети щастя данців, почуватися впевнено та перебувати у хорошому настрої якомога частіше. На думку автора рівень щастя неможливо виміряти – це занадто суб’єктивний стан. Але у Світовому звіті ООН із дослідження щастя вказано шість показників, які впливають на його рівень. Спілкування й добрі справи – одні із найголовніших. Він пише, що самотність часом вбиває щасливе відчуття. а спілкування в соціальних мережах – це ілюзія, в ній насправді немає близькості. «Припинення користування фейсбуком призводить до збільшення соціальної активності та задоволення суспільним життям», – наполягає автор. Пан Вікінг доводить, що людина потребує іншу людину, внутрішнього тепла й доброти.

4.

Гаґеруп, Клаус. Дівчинка, яка рятувала книжки : для мол. і серед. шк. віку : пер. с норв. / Клаус Гаґеруп; Мал. Ліза Айсато; Пер. Наталя Іваничук.– Львів : Вид-во Старого Лева, 2019.

Книга норвезького письменника, актора і режисера Клауса Гаґерупа це історія про подолання страхів (страх старіти, страх дорослішати, боязнь майбутнього) за допомогою книжок. Головні героїні книжки — дівчинка Анна і бібліотекарка пані Монсен. Саме вона заохотила маленьку книголюбку читати ще більше, розповівши, що книжки, які давно ніхто не позичав, знищують. І Анна знайшла хитромудрий спосіб їх врятувати. А в доречний момент бібліотекарка запропонувала дівчинці книжку, яка, зрештою, справила на неї терапевтичний ефект і допомогла по-іншому подивитися на майбутнє – не з острахом, а з цікавістю. Книга буде цікава дітям і корисна дорослим, адже у цій ніжній і поетичній оповіді, несподівано можна знайти нетипові маркетингові рішення. Як елегантно пані Монсен вивела одне із нікому не відомих видань у топ продажів і як книголюбка Анна організувала своєрідний книжковий флешмоб.

5.

Кови, Стивен Р. Семь навыков высокоэффективных людей = The 7 habits of highly effective people : мощные инструменты развития личности : пер. с англ. / Стивен Р. Кови; Пер. О. Кириченко.– 11-е изд, доп.– М. : Альпина Паблишер; Харьков : Фолио, 2016.

Стівен Річардз Кові - американський освітянин, письменник, підприємець та мотиваційний спікер. Його книга «7 звичок надзвичайно ефективних людей» вперше вийшла друком у 1989 році і дотепер залишається бестселером: вона на верхівці усіх можливих рейтингів, в списках mustread найуспішніших людей планети, має величезну кількість перекладів та перевидань.

«Сім навичок високоефективних людей» — це книга про якості, які повинні бути у людей, що прагнуть до успіху, книга про гармонійний розвиток людини, про пошук сенсу життя і реакції на обставини. Стівен Кові вивчив величезну кількість літератури з лідерства і успіху, проаналізував життя багатьох великих людей і дійшов висновку, що основою довгострокового успіху і справжньої самореалізації будь-якої людини є вірність деяким основним принципам, вічним істинам, які доречні в будь-якій ситуації і при будь-яких обставинах.

Не менш популярною стала книга Шона Кові, сина Стівена Кови — «Сім навичок високоефективних тинейджерів» — бестселлер 1998 року не втратрив актуальності дотепер. Дорослішання, становлення особистості — важкий процес. Самотність, відчуття непотрібності змушують підлітків здійснювати дурості, мучити себе і оточуючих. Як допомогти молодим людям? У цій книзі Шон Кові, безпосередньо звертаючись до підлітків, довірливо і просто розповідає, як поліпшити ставлення до себе і відносини з батьками, як підвищити самооцінку, як навчитися приймати важливі рішення. У книзі багато забавних малюнків, прекрасних ідей, чудових цитат і неймовірних історій із життя реальних тінейджерів усього світу. К книжці не знайшлося місця занудним міркуванням, нудним моралям і зарозумілості. Книга доступна в бібліотеці англійською мовою.

Читайте із задоволенням! Читайте на здоров'я!

Світлана Герасимова, провідний бібліограф відділу зв’язків з громадськістю і реклами ОННБ

Пошук:
розширений

Микола Саранча
Роль міді та марганцю для озимої пшениці
У сучасному сільському господарстві все більшу роль для отримання щедрих та якісних врожаїв озимої пшениці відіграють мікроелементи, зокрема мідь та марганець. Вони мають вагомий вплив на проходження фізіологічних процесів під час росту та розвитку рослин та формування врожаю. Значення мікроелементів для сільськогосподарських рослин зросло із підвищенням врожайності, яку стимулюють, застосовуючи NPK добрива. Проте забезпечення мікроелементами з ґрунту не завжди задовольняє потребу рослин, що і призводить до прояву дефіциту.

Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.
Велика Одеська Бібліоніч-VI 14 лютого, 17:00– о 21:00, ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА
Налаштуймося на хвилю любові, яка дарує крила і сили захищати коханих і мріяти!
Наукова зустріч з Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи»
22 січня 2024 р. у головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки до дня Дня Соборності України відбулася наукова зустріч з істориком Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи».
До Дня Соборності України
Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Злука задекларувала об’єднання українських земель в одній державі та продемонструвала соборницькі прагнення українців. Ця подія стала знаковою для українського державотворення.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015