ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




З новим бібліотечним роком!
17:22 / 04.10.2023

У той час, коли рашисти руйнують оселі й культурні центри в Україні, наші мужні воїни боронять державу. А бібліотекарі, працюючи на перемогу, ще більше згуртовують незламних українців, адже бібліотека – це не лише раритетні та нові книжки, це – по-фестивальному яскраво, гучно, сучасно і життєствердно!

Святкування професійного свята бібліотекарів відбулося на галявині у дворику ОННБ

30 вересня 2023 року в Одесі видалося по-літньому теплим, погода сприяла святкуванню Всеукраїнського дня бібліотек у новій затишній локації Одеської національної наукової бібліотеки. Після нагородження переможців конкурсу «Книголюб-2023» — авторів найбільш цікавих читацьких відгуків — дипломами і грошовими винагородами, відвідувачі плавно переміщалися на Артмайданчик ОННБ, зупиняючись в оригінально оформлених фотозонах у головному корпусі та у внутрішньому дворику. Біля фотозон «Бібліоледі» із спідницею-фортецею з книжок, «ОННБ: крок за кроком» — із яскравими моментами бібліотечних активностей, «Все буде КУЛЬТУРА» з елементами квілту, а також біля «Куточка Парижа» та інсталяції з одеських предметів старовини кінця ХІХ — початку ХХ століть (з колекції Сергія Новицького) часом утворювалися черги з бажаючих зробити світлини.

Найдопитливіші відвідувачі та почесні гості свята по дорозі на Артмайданчик ОННБ відвідали виставку з колекції подарунків 2022-2023 років Одеській національній науковій бібліотеці, найцікавіші експонати-подарунки зайняли столи всього головного читального залу.

Фото 8, 6 На фото: голова Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін, заступник директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації – начальник управління культури, національностей та релігій Ярослава Різникова та генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова.

Артмайданчик ОННБ вирував: музичні дарунки, майстер-класи, інтелектуальні розваги та інтригуюче запрошення на зумбу

На галявині зі сцени лунала жива музика: українські хіти у виконанні гурту «2Х3» (Дарія Кутіна і Віталій Дунар) та авторські пісні у виконанні Анатолія Сєбова.

Кожен із відвідувачів свята читацької спільноти міг знайти для себе на Армайданчику ОННБ щось цікаве. Водночас відбувалося декілька пара

лельних активностей: яскраве патріотичне дефіле, майстер-класи з реставрації книжок від бібліотечної палітурні та з плетіння «марушок» («кікімор») для збереження життя наших захисників від Ольги Бурлаки (громадська організація «Калина»), вікторини із заохочувальними призами від фахівців ОННБ і … запрошення на практичну (танцювальну) частину презентації книги про зумбу для бібліотекарів та відвідувачів від головного редактора газети «Вечерняя Одесса» Олега Суслова. Свій куточок творчих розваг для тих, хто прийшов з малечею, у дворику ОННБ організувала команда Одеської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

Привітання Ірини Бірюкової читацькій спільноті

«Сьогоднішнє свято — це для мене можливість подивитися кожному з вас в очі, побачити ваші посмішки. І — подякувати нашим партнерам, адже майже всі наші свята не є моноподією, ми їх готуємо разом, що дозволяє нам робити якісний культурний продукт. Це показує, якою потужною може бути праця з великою родиною креативних індустрій; сьогодні це буде співпраця бібліотеки з журналістами та модельною агенцією. В Україні працює 27 тисяч бібліотек – публічних, наукових, університетських, освітянських, для дітей і для дорослих, для юнацтва, для осіб з вадами зору тощо. І вся ця величезна мережа слугує великій меті. Справа не тільки у тому, що ми зберігаємо, збираємо, надаємо доступ до книжок. Ми надаємо доступ до знань, до інформації – а це значно більше. Ми є відкритою брамою до всього світу і намагаємося бути такими попри всі виклики війни – обстріли, тривоги. І сьогодні бібліотеки Одещини працюють, чекаючи на свого читача – оскільки це є головний стимул, бо як не буде читача, не буде сенсу, заради чого ми тут залишалися би.

У кожного з нас є цей рушій, який не дає нам зупинятися, щоранку піднімає і стимулює нас приходити на роботу: колег – незламних бібліотекарів і незламних видавців, книжки яких випуску 2022-2023 рр. можна побачити на виставці дарунків ОННБ у головному читальному залі. Цього літа одесити не могли купатися у морі, але натомість могли піти в бібліотеку. Наша ОННБ отримала 557 тисяч звернень від читачів. Вдумайтеся у цю цифру: який є попит на книги, на події, на натхнення. Тож будемо гідними цього попиту у сучасних українських бібліотеках. Тримаймося, будьмо сміливими, адже у нас є дуже важлива місія – підтримати стійкість у наших читачів заради майбутнього, адже діти зростають і це зростання не можна поставити на паузу. Сьогодні з нами багаторічна очільниця мережі дитячих бібліотек Одеси Галина Яківна Лазарєва, прошу привітати в її особі дитячі книгозбірні (оплески)…

Тому мають бути такі точки опори для людини, для родини, для суспільства, для держави. І я щиро пишаюся, що бібліотеки є ось такою потужною локацією, і це відбувається по всій Україні. Дуже пишаюся колегами, вами всіма, і нашими читачами. Слава Збройним Силам України, які боронять нас! Слава незламним людям, які працюють по всій країні!».

Муза драми відвідала Артмайданчик ОННБ

У дворику ОННБ красувалися і запрошували з собою фотографуватися герої «Лісової пісні» Лесі Українки. Три Мавки та Лукаш, у ролі яких були артисти Одеського театру юного глядача ім. Юрія Олеші, не лише зіграли сценку зі спектаклю, зірвавши оплески, ще й весь час були присутні на галявині і підтримували надихаючу атмосферу творчої імпровізації, спілкуючись із учасниками свята.

Бібліокафе «Книжка й кава – чудова пара!»

пригощало ароматною кавою та какао, наданими ПАТ «Єнні Фудз», та смаколиками. Локація була прикрашена предметами старожитності з приватної колекції Сергія Новицького за участі громадської організації Інститут розвитку демократії.

Танцюють – всі!

Останній і найнесподіваніший номер у програмі професійного свята біблітекарів остаточно зруйнував одразу два стереотипні уявлення: про форму проведення презентації нової книжки та про припорошених віковим порохом бібліотекарок. Презентація книжкового проєкту головного редактора газети «Вечерняя Одесса» Олега Суслова «Життя в стилі «Зумба » виглядала як … танцююча зелена галявина. Фактично, гостей та винуватців свята було запрошено на відкрите заняття фітнесклубу «Шторм» із мережі клубів «Вища ліга» під керівництвом тренерок Наталії Розманич, Катерини Мішкевич та Любові Цивліної. Танцювали майже всі присутні, відгукнувшись на заклик генерального директора ОННБ Ірини Бірюкової та надихнувшись безпосередньо її прикладом.

Зі святом, читацька спільното!

minfin.com.ua

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».
«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012