ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Соціальні картки для учасників АТО
25.03.2017 / Газета: Одесские известия / № 21(4947) / Тираж: 18937

У 59-му Будинку офіцерів військовослужбовцям, які проходили службу в АТО, було видано близько півтисячі соціальних карток.

«Соціальна картка учасника АТО» – це проект громадської організації «Українці разом». На сьогодні це єдина все­українська соціально-правова програма допомоги учасникам бойових дій. Кожному власникові картки надається можливість безкоштовно отримати правову підтримку, юридичну консультацію, медичні послуги, психологічну допомогу. Передбачено знижки у всеукраїнських торгових мережах, а також освітні, оздоровчі та розважальні програми для учасників АТО та членів їх родин.

– Що це за програма? Передусім це об’єднання зусиль бізнесовців, які надають послуги у своїх торговельних мережах. Таких на сьогодні налічується близько 1800, від маленьких крамничок у районах і містах до таких, як «Епіцентр», де знижка складає сім відсотків. Є також ряд заправок, які дають три гривні знижки на літр пального, – пояснює голова правління Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці разом» Руслан Руденко. – Величезне значення має бізнес на місцях, бо учасників АТО цікавлять насамперед ті магазини, в яких вони найчастіше роблять покупки. Тому ця програма зорієнтована на самоорганізацію. Ми хочемо максимально залучити до цієї роботи місцеву владу та соціально відповідальний бізнес. Також варто зауважити, що жодної копійки від держави в цій програмі не використано і політичних діячів тут не замішано.

Руслан Руденко також розповів, що програму планувалося реалізувати в рамках однієї організації, але зголосилося багато охочих до неї долучитися – як підприємців, так і учасників бойових дій з різних підрозділів. Тож проект вийшов на всеукраїнський масштаб.

Картку можна отримати, подавши заявку на сайті kartka.ukrazom.org. Треба надати ідентифікаційний код, посвідчення учасника бойових дій або інший документ, що підтверджує участь у АТО. Інформацію ретельно перевіряють, тому картки не видаються швидко, процес може тривати місяць чи два.

Крім того, підписано офіційні меморандуми й договори з Міністерством оборони, Нацгвардією, СБУ, Прикордонною службою, з Держслужбою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Тож хоча програма суто громадська, її практично визнано на державному рівні.

На сьогодні вже близько 60 тисяч учасників АТО по всій території України отримали соціальні картки, а 18 із половиною тисяч стоять у черзі, яка обумовлена зокрема й швидкістю збирання благодійних коштів, з яких фінансується дана робота.

– Наголошую, що дана картка не банківська, а діє лише як дисконтна. Вона є іменною, має декілька ступенів захисту, водяні знаки, а на звороті – магнітну стрічку та всі штрих-коди, які дають можливість кожному підприємцю, де є термінали, адаптувати цю картку. Де немає терміналів, знижки надаються по пред’явленню картки. Причому знижка має бути більша, ніж для звичайних верств населення. В середньо­му власник такої картки зможе економити до 500 гривень на місяць, – розповідає Руслан Руденко.

Ще однією зі складових соцпрограм, включених у «Соціальну картку учасника АТО», є юридична підтримка. На даному етапі підписано чимало меморандумів з юридичними організаціями, є домовленості з національною асоціацією адвокатури, з національною асоціацією адвокатів України. Тобто при зверненні власників карток є можливість зв’язувати їх одразу з юристами на місці для вирішення конкретних питань. Для цього треба лише зробити заявку на сайті або по телефону, адже для учасників АТО працює цілодобова гаряча лінія – 0800-50-75-75, за якою можна отримати юридичну допомогу. Планується перенести цю функцію і в мобільний пристрій.

Також на конференції було обговорено програму, яка зараз знаходиться на стадії розробки, – це залучення іноземних інвестицій для започаткування та розвитку бізнесу учасників АТО.

Представники громадської організації «Українці разом» також пишаються тим, що є організаторами Футбольної ліги учасників АТО. Минулого року в чемпіонаті з футболу серед учасників антитерористичної операції на кубок Героїв АТО взяли участь більше тисячі військових. Ігри проводилися на великих полях у 24 містах України. Футбольні команди складалися з учасників АТО, учасників бойових дій та волонтерів. Таких команд по Україні на сьогодні є 80. Другого квітня стартує новий сезон. До речі, ще одним приємним бонусом для одеситів та любителів футболу, які є власниками «Соціальної картки учасника АТО», є можливість отримувати квитки на домашні матчі ФК «Чорноморець» зі стовідсотковою знижкою.

Координатором проекту по Одеській області є начальник науково-дослідного управління гідробіоніки та службового використання морських тварин Науково-дослідного центру ЗС України «Державний океанаріум» полковник Денис Зубрицький. Він на власному досвіді переконався в необхідності налагодження відповідної роботи в області. При нагоді обговорив це питання з керівництвом ГО і вже незабаром разом із добровільними помічниками в післяробочий час почав організовувати видачу карток в Одесі та області.

– Загалом ми вже видали понад тисячу карток, а тепер ось іще п’ятсот. Можемо похвалитися, що першими в Україні саме одесити отримали двадцятивідсоткову знижку на відвідування дельфінарію – причім не лише безпосередні власники картки, а й члени їхніх родин. Наприклад, вхід до дельфінарію коштує 250 гривень, з карткою на кожного з родини квиток вийде 200 гривень. А сеанс дельфінотерапії, вартість якого 2500 гривень за 10 хвилин, власникам карти обійдеться в 2000 гривень. Особисто я маю таку картку і регулярно нею користуюся. Ось нещодавно купували нашим жінкам-співслужбовцям подарунки до свята 8 березня в «Епіцентрі». По чеку 1400 гривень, до сплати – 1300. Не так і багато заощаджено, але все одно приємно. Такі дрібниці й зберігають домашній бюджет, – підсумував Денис Зубрицький.

Автор: Наталія Задверняк

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012