ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ШКІДНИКИ НА БАКЛАЖАНАХ ЧИ У КАБІНЕТАХ?
15.04.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 37-38(21828-21829) / Тираж: 8525

Першим питанням, розглянутим на щотижневій апаратній нараді, яку провів голова ОДА Максим Степанов, був стан виконання фітосанітарних заходів контролю на території Одещини. Доповідав виконувач обов’язків начальника обласного управління Держпродспожив-служби Сергій Поповський.

Чиновник, зокрема, запевнив, що фахівці управління відповідально скеровують свою ді-яльність на дотримання такого контролю та на виконання про-фільних міжнародних умов із фітосанітарії та безпеки харчових продуктів. Географія країн-партнерів, за його словами, з кожним роком розширюється, як і асортимент товарів, що завозяться. Торік спеціалісти служби оглянули та проінспектували понад 300 тисяч тонн вантажів, які підлягають фітоконтролю. Це переважно цитрусові, банани та овочі. Доповідач розповів про три виявлені випадки засмічення амброзією полинолистою насіння сої, яке прибуло зі США та 14 випадків попередження завезенню на наші землі європейської плодової мухи і латиноамериканської томатної молі. Говорив він і про проблемні експортні вантажі, зокрема зернові та олійні культури (понад 700 тисяч тонн), частину яких було відправлено на доочищення, адже їх не прийняли б країни, де діє суворий фітосанітарний контроль. Спеціалісти управління, сказав, не лише вибраковують сипучі вантажі, а й надають експертну допомогу при оформленні зерна та насіння на доочищення, а подеколи і на переробку.

Як розповів Сергій Поповський, з 28 по 31 березня в управлінні приймали делегацію з Єгипту, яка знайомилася з процедурами перевірки вантажів у наших портах. Кількома роками раніше працювали з китайською делегацією. Тоді підписали протоколи взаємних фітосанітарних вимог, що відкрило для нашої держави нові ринки збуту: лише торік ми туди продали 2,8 мільйона тонн сільгоспсировини, переважно кукурудзи, сої та ячменю.

Постійно проводиться, доповів чиновник, і фітосанітарний моні-торинг сільгоспугідь області. Так, на перевірених торік 48 тисячах гектарів було виявлено 12 карантинних організмів. На Одещині, виявляється, тільки до 2010 року реалізовувалися програми із знищення амброзії полинолистої. Через брак коштів вони призупинені, спеціалісти лише роблять приписи, тобто фіксують забур’янення шкідливою рослиною. І про те, що ці важливі програми вже сьомий рік не діють, з’ясувалося лише після того, як Максим Степанов попросив доповідача детальніше розповісти про них.

А ще керівник області поцікавився у чиновника, у зв’язку з чим минулого року відбулося відчутне падіння кількості вантажів, які розмитнювалися в Одеському порту? Чому, зокрема, 14,1 тисячі тонн овочів, бананів і цитрусових традиційні наші імпортери повезли розмитнювати на інші пункти, оминувши нашу митницю? Ходову продукцію, мовляв, тепер возять по всій Україні (на Дніпропетровськ, Харків, на Київ), а потім в Одесу привозять її продавати, залишивши митні збори не у нас, а десь в іншому місці.

Чи не через те, бува, що імпортери стикаються з вашими, дорікнув, працівниками, котрі з якихось причин затягують перевірки, а оскільки продукти такі, що швидко псуються, то власники товару воліють розмитнюватися в іншому місці? І хоча нині максимально відводиться на все 24 години, а не п’ять діб, як було раніше, арбітражна процедура на Одеській митниці іноді затягується і до 48 годин. Така ситуація про-стежується упродовж останніх двох років.

— Що ви стільки часу вишукуєте на тих баклажанах? — звернувся він до чиновника.

І дав слово детально розібра-тися у тих шкідниках, які сидять на овочах, а, можливо, і в ка-бінетах.

Під час обговорення цього важливого питання з місця узяв слово депутат обласної ради Дмитро Чапір, який зробив заяву про можливі злочини на Одеській митниці, які, мовляв, «Держспоживслужбу перетворили на гаманець, що обслуговує певних посадовців».

Максим Степанов пообіцяв звернутися до правоохоронних органів, які можуть допомогти розібратися у цій досить підозрілій ситуації.

Про хід весняно-польових робіт на апаратній нараді доповідав тимчасово виконуючий обов’язки директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Іван Петрів.

Нинішня весна, сказав він, на 15—20 днів розпочалася раніше звичного, тому селяни не на жарт були стурбовані тим, що наприкінці лютого почали сходити озимі культури. Але побоювання виявилися марними. За даними щотижневого моніторингу, яку проводять фахівці департаменту, аграрії області вже провели підживлення озимих на площі 901,7 тис. га. Загалом 94% цих культур — у доброму стані, тож прогнози на урожай хороші.

На 4 тис. га проведено обрізання садів і на та 20 тис. га виноградників. Ранніми зерновими та зернобобовими засіяно 129 тис. га. Соняшнику Одещина посіяла на 121 тис. га, під сою зайняли 700 га, на 17 тис. га підніметься кукурудза на зерно і на 800 га — кукурудза на силос. Активно сіють льон, гречку, гірчицю, нут, садять картоплю. Загалом вартість проведених польових робіт уже складає орієнтовно 6,6 млрд грн.

Сільгоспвиробники, доповів Іван Петрів, взяли у банках на посівну 650 млн грн. кредитів з річною ставкою від 19 до 25%. Це дуже висока ставка, для багатьох — ледве підйомна, тож розраховують і на підтримку держави, яка внесе свою дещицю в покриття кредитних витрат.

Торкнулися ще одного важливого моменту. Давно розроблена програма виробництва вітчизняної сільськогосподарської техніки, за якою 20% її вартості фермерам компенсуватиме держава. Селяни чекають на таке благо. Програма-то є, однак механізм її реалізації і досі не затверджений. У сусідній Білорусі така програма успішно діє. Сусіди, поки ми зволікаємо, пропонують нашим сільгоспвиробникам купувати свої трактори та іншу сільгосптехніку, всіляко рекламуючи її, зголошуючись навіть на тривалі кредити.

Максим Степанов доручив розробити спеціальне звернення до уряду, з яким він оперативно виїде до Києва, щоб, по можливості, прискорити відпрацювання цього важливого механізму, який наразі пробуксовує.

Під час апаратної наради йшлося і про те, що людям не віддають наобіцяних грошей за забите поголів’я свиней, уражених африканською чумою. Якщо цього держава не зробить, сказав Максим Степанов, то селяни, щоб не мати збитків, приховуватимуть факти захворювання тварин і потайки реалі-зовуватимуть м’ясо та м’ясні продукти. А це нам, наголосив, ні до чого, це може дуже погано закінчитися. Відтак голова ОДА доручив підготувати точні розрахунки з цього питання і пообі-цяв посприяти пришвидшенню грошового відшкодування людям за втрачене поголів’я.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.029