ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗНАЙ, ЩО ТИ МАЄШ ПРАВО!
15.04.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 37-38(21828-21829) / Тираж: 8525

Відтепер одесити зможуть безкоштовно підвищувати свою фінансову грамотність і навчатися ефективно протидіяти корупції. За підтримки «Руху нових сил» у місті розпочав свою роботу Центр громадської освіти.

Велелюдне зібрання відкрив лідер ініціативної групи «Руху нових сил» Одеси, керівник міського офісу Артур Аміров:

— Хочу всіх привітати, адже, нарешті, у нас з вами є місце для зустрічі. Щодня, у будні та вихідні, ми матимемо можливість для спілкування, проводити час у колі друзів та однодумців. Партія «Рух нових сил» уже офіційно зареєстрована, звичайно ж, не без зусиль та складнощів. Тут ми тому, що нам не надто подобається, як ми зараз живемо. Ми розчаровані у сьогоднішніх наших політичних структурах, які багато чого обі-цяли, але насправді змушують нас знову шукати альтернативу.

Ми знаємо таку людину. Це — Міхеіл Саакашвілі, політик, який за своєю спиною має реальні справи, показав себе на ділі, нічого при цьому не наживши, крім вічних звинувачень, що є власником кількох «зайвих» костюмів та заарештованих у Грузії 70 квадратних метрів житла.

Що ми успадкували за більш ніж 25 років? Політичних хамелеонів, котрі кидаються з боку в бік. Був Майдан, після нього тисячі людей уже загинули, а змінилося мало що. Недавній приклад. У телекомпанії «Круг» забрали обладнання за вигаданими звинуваченнями, бо це один з небагатьох місцевих каналів, який конструктивно та послідовно критикував міського голову. Така ж ситуація у столиці. Лише на каналі «ЗІК» Саакашвілі отримав можливість виходити в ефір і бути почутим. Бо інші канали — кишенькові, під олігархами, і говоритимуть рівно те, що звелять їм хазяї через головних редакторів.

На останніх виборах я балотувався до міської ради від району на Молдаванці. Ходив дворами, спілкувався з людьми і відкрив для себе велику проблему. Суть її в тому, що наші люди — сусіди, знайомі та незнайомі співгромадяни — на превеликий жаль, не розуміють, що повинен робити депутат, як працює виборча система, не знають своїх прав або які обов’язки у того ж міського голови. Люди не розуміють. Коли їм розповідаєш, вони дивуються: «А що, серйозно? Я навіть маю право, щоб мені полагодили дах?». На жаль, переважна більшість не знає, навіщо депутати обираються, крім того, щоб згадати про них, коли перед виборами, раз на чотири роки, прийдуть з кульками рису чи гречки. Тоді виникла ідея створити буклети, написані коротко, доступно та зрозуміло: що таке виборча система, як вона працює, хто такий депутат, які його обов’язки перед громадою тощо.

А тепер ми вирішили створити Центр громадської освіти. Щоб наших з вами друзів, сусідів, співгромадян, одеситів підняти на щабель вище в рамках їхньої правової, юридичної, соціальної, фінансової освіченості. Сподіваюся, що ми акумулюємо тут людей, які завтра не дадуть такій міській владі, яку маємо сьогодні, знову всістися у керівні крісла.

Усі викладачі в нашому центрі — волонтери, а нашим студентом може стати будь-хто, без жодних обмежень. Адже навчання — це безперервний обмін думками та ідеями. Ми створили освітню платформу і прагнемо залучити до нашої роботи активних та цікавих людей. Також у Центрі громадської освіти надаватиметься психологічна допомога переселенцям і правова — ветеранам АТО. Для громадських активістів працюватимуть курси з риторики, які вестиме тележурналіст Олег Байдалюк.

Центр громадської освіти відкритий для кожного з вас. Якщо ви вважаєте, що у вас є якась можливість своїми навичками чи вміннями поділитися з людьми (маю на увазі не руко-ділля), — будь ласка, звертайтеся до наших дівчат-секретарів. Бронюйте час, вам надається зала і ви проводите семінар, безкоштовно. Найбільша наша проблема — донести до громадян інформацію про те, що ми є. Сьогодні стартуємо як офіс, що складається з трьох паралельних проектів, які доповнюють один одного. Якщо ми прагнемо жити в нормальному місті, то повинні починати вже нині, щоб завтра не голосувати за людей, які зараз знущаються над нашим містом.

Оксана Піднебесна, журналіст:

— Я запрошую вас на зустрічі, які відбуватимуться раз на місяць. Я назвала ці лекції — «Роль четвертої влади у побудові громадянського суспільства». У журналістиці я з 2000 року, працювала в багатьох ЗМІ, кореспондентом каналу НТН по Одеській області, а зараз — на Суспільному телебаченні. За моїми спостереженнями, люди звертаються на телебачення, коли вже настає «остання стадія», коли вони вже не бояться нічого, їм нема чого втрачати. Вони йдуть, щоб публічно заявити про свою проблему. Ми багато чуємо, що канали олігархічні, що власники будують редакційну політику в своїх інтересах. Насправді це можна подолати й треба подолати. Громадянське суспільство завдяки «четвертій владі», завдяки журналістам має будуватися ефективним і відкритим. На наших зустрічах ми говоритимемо, як і куди можна звертатися, кого можна підключати для вирішення конкретних випадків, я це розповім зі свого досвіду.

На завершення хочу закликати нас усіх бути відкритими, бути щирими, вміти подавати одне одному руку і відчувати, що «ти» — це «я». Якщо ж у цій ситуації ми не допоможемо одне одному, то завтра прийдуть за тобою чи за мною і ніхто не заступиться. Давайте разом буду-вати нову державу, давайте об’єд-нуватися на базі «Руху нових сил». Давайте будемо сильними і змусимо владу зважати на нас.

11 квітня адвокат Юлія Фішер провела першу лекцію в рамках курсу «Юридична грамотність громадян» на тему «Кредитні правовідносини». Наступного дня була не менш актуальна лекція — «Кредити, забезпечені заставою і не забезпечені».

«У нас є багато планів та ідей, це тільки початок, тож стежте за нашими повідомленнями», — закликав Артур Аміров.

Головний міський офіс має зручне територіальне розташування: Одеса, Книжковий провулок, 19 (вхід з вул. Старопорто-франківської).

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012