ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Ліквідація не на часі
25.04.2017 / Газета: Одесские известия / № 30(4956) / Тираж: 18937

Ані Уряд, ані Мінрегіон не роз­роб­ляють жодного законопроекту, який би стосувався утворення нових або ліквідації наявних ра­йонів. На стадії розробки перебуває проект закону про засади адміністративно-територіального устрою України, який визначає лише процедурні питання, зокрема щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода на нараді щодо окремих питань територіального устрою та розвитку місцевого самоврядування в Болградському районі Одеської області.

Нарада в Мінрегіоні відбулася за участю представників місцевого самоврядування Болградського району, Одеської обласної ради, Одеської обласної державної адміністрації, народного депутата України Антона Кіссе, представників Офісу Ради Європи в Україні та інших експертів.

Представники Одещини висловили стурбованість чутками про буцімто можливу ліквідацію Болградського району. Ще раніше районна і обласна ради прийняли відповідні звернення.

– Ми їхали 800 кілометрів, щоб ви нас почули. Нас ніхто не примушує об’єднуватися в громади, але нас постійно збирають і розповідають про те, що варто об’єднуватися. Ми кажемо, що не хочемо. А нас знову збирають. Ми не хочемо. Може, це й хороша модель, але ми поки що не готові до цього, – зазначила Оксамитівський сільський голова Світлана Рожкова.

Натомість керівник робочої групи Болградської районної ради Микола Узун поскаржився, що Одеська обласна державна адміністрація та керівник Офісу реформ примушують створювати об’єднані громади.

У відповідь В’ячеслав Негода наголосив, що примус є недопустимим, як і недопустимо створювати адміністративні перешкоди тим, хто вирішив об’єднатися.

– У нас були факти, коли той чи інший голова райдержадміністрації перешкоджав добровільному об’єднанню. Такі особи були звільнені дуже швидко. Те саме може бути і з тими, хто примушує. Це позиція уряду, Прем’єр-міністра, Мінрегіону, – наголосив перший заступник міністра.

Він спростував чутки про ліквідацію Болградського району, назвавши їх нічим не підкріпленими плітками.

– Або це хтось із місцевих горе-політиків «грається», підігріваючи ситуацію, або ж якісь зовнішні сили намагаються підбурити жителів району та зачепити їхні національні почуття. Не бачу підстав взагалі на цю тему говорити, – сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, необхідність ліквідації району є в тому разі, коли межі об’єднаних громад повністю збігаються з межами району.

– В Україні сьогодні є чотири такі райони. Там практично всі основні повноваження перейшли до громад, і районна держадміністрація і районна рада не знають, чим зайнятися. Коли громада взяла на себе всі повноваження, навіщо там за бюджетний кошт зберігати наявну кількість чиновників? Це неефективно. А про ваш район мова не йде.

В’ячеслав Негода пояснив, що ані уряд, ані міністерство, ані місцева адміністрація не мають повноважень утворювати або ліквідовувати райони. Відповідно до статті 85 Конституції України це належить до компетенції Верховної Ради.

– Сьогодні в жодному урядовому проекті закону не йдеться про утворення чи ліквідацію районів, нічого подібного не вносилося на розгляд парламенту і навіть не розробляється. Питання утворення, ліквідації районів сьогодні в Україні не є актуальним, бо наше основне завдання на даному етапі – створити спроможні громади, щоб їм передати значну частину повноважень для вирішення більшості питань місцевого значення тими посадовцями, яких обирають громади, а не тими, що призначені виконавчою владою. Така ідеологія базується як на Європейській хартії місцевого самоврядування, так і на Концепції реформування місцевого самоврядування, затвердженій 1 квітня 2014 року. Водночас ми радимо місцевій владі й активістам Болградського району свою енергію спрямувати на пошук перспективних моделей розвитку району та його малочисельних громад. Заморожування нині чинної неефективної системи устрою та управління району не принесе користі його жителям. Потрібна перспективніша модель. Проект Ради Європи, Мінрегіон, експерти готові сприяти місцевим ініціативам у пошуку комплексної стратегії соціально-економічного розвитку району, з обов’язковим врахуванням усіх місцевих особ­ливостей, – зазначив перший заступник міністра.

Він іще раз підкреслив, що дбаючи про жителів району, слід орієнтуватися на концепцію, згідно з якою саме громада є основною ланкою місцевого самоврядування, – і тільки тоді, коли остаточно буде законодавчо визначено, які повноваження отримано на базовому рівні – у громаді, розглядатимуться питання субрегіонального рівня.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012