ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




В легальному лімбі
13.05.2017 / Газета: Одесские известия / № 33(4959) / Тираж: 18937

Так позначила стан президента Парла­ментської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунта газета «Ель Паїс» після того, як йому висловили недовіру депутати очолюваного ним поважного зібрання. Як свідчить офіційне повідомлення, його найближчий заступник, старший віце-президент ПАРЄ сер Роджер Гейл, пояснюючи таке рішення, зауважив, що для організації власні її принципи важливіші, ніж будь-яка персона, адже слід передусім дбати про відповідність Асамблеї завданням, які вона покликана виконувати. А оскільки ті полягають у піклуванні про всіляку законність і моральність у відносинах між державами, так само як і у ставленні держави до людини, організація не може проігнорувати щонайменше сумнівну поведінку її найпершої особи. Пан Аграмунт так і не подав заяви про відставку, чим змусив депутатів, так би мовити, «за вухо» виводити шановного голову Асамблеї з повноважень. Оскільки процедури імпічменту в ПАРЄ не розроблено – адже за більш ніж півстолітню її історію потреби такої не виникало, – довелося імпровізувати і обмежитися мінімально легітимними заходами, відсторонивши скомпрометовану особу від виконання представницьких обов’язків.

Асоціація з лімбом, що виникла у іспанської журналістки Лусії Абельян, мабуть, навіяна поведінкою пана Педро. Адже лімб, за популярними уявленнями західних європейців (втім, офіційно спростованими церковною владою), – це місце, де перебувають душі зокрема нехрещених немовлят. А сеньйор президент поводився якось так не дуже по-дорослому. Коли колеги в Асамблеї порушили питання про те, навіщо це їхній очільник літав до Сирії, заздалегідь не повідомивши, згідно з правилами й етикетом, про таку важливу подорож дискусійної якості, речники Аграмунта пояснили, що їхнім шефом «зманіпулювали» депутати російської Держдуми. А сам він зауважив, що сподівався на «доцільність» розмови з Асадом. Щодо користування російським військовим літаком на останньому етапі подорожі, то його переконали ті ж хитрі росіяни: мовляв, так буде безпечно. До ліванського ж Бейрута він летів приватними рейсами з пересадками, як неофіційна особа. Залишилося тільки неясно після цього, чи зустрічі з сирійськими лідерами були офіційними, чи напівофіційними, а чи це була просто дружня зустріч симпатичних одне одному людей. По всіх невиразних поясненнях пан президент сказав, що шкодує про вчинене, а далі уникав неприємних запитань, просто ігноруючи зібрання, на яких мав би головувати. У питанні ж про очікувану відставку знову помогли речники, заявивши, що шеф хоче дочекатися візиту іспанського короля Феліпе VI до Асамблеї (у зв’язку з 40-річчям участі в ній Іспанії), – бо ж якось непристойно не привітати безпосереднього суверена. Але офіційно вітати не дозволили колеги, заблокувавши Аграмунтові право на головування. Чи той образився, чи й не планував, чи речники нафантазували, але гостина короля в Асамблеї відбулася, а відставка її президента – ні. Як наслідок – ухвала парламентарів із супровідними коментарями сера Гейла.

Європейська публіка у зв’язку з пригодою згадала термін «ікряна дипломатія», що виник кілька років тому у процесі дослідження дещо дивних взаємин деяких депутатів ПАРЄ з азербайджанськими можновладцями. З одного боку незалежні спостерігачі засвідчували численні порушення базових прав людини бакинськими лідерами, з іншого ж – від ряду парламентарів, переважно росіян, але також і від певного числа їхніх західноєвропейських колег, регулярно надходили доволі схвальні відгуки щодо тих же прав людини в азійській державі з європейським представництвом. За цілком випадковим збігом обставин саме ці депутати були дуже частими гостями в Баку, а за сумісництвом – знавцями коштовних артефактів екзотичного для Європи пишного східнокавказького мистецтва та досвідченими дегустаторами чорної ікри, якої в Азербайджані – ціле Каспійське море. Люди подейкують, що термін виник із професійного сленгу азербайджанських чиновників, мовляв, «треба дати ікри» отому й отому «другові нашої держави»… А в їхньому листуванні постійно з великою прихильністю та сподіваннями на поміч згадується якийсь Педро, що має вплив серед євродепутатів. Цікаво, хто б це міг бути… Чи не той самий дон Педро, що доклав зусиль, аби загальмувати розслідування «ікряної дипломатії»?

Автор: Іван Ткаченко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012