ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НА ЧЕСТЬ ВИШИВАНКИ
18.05.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 47(21838 / Тираж: 8525

Сьогодні День вишиванки — молоде, але вже популярне у світі свято.

Традиція вшановувати один із найупізнаваніших символів української нації — вишиванку — започаткована у 2006 році.

Тодішня студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк, надихнувшись прикладом одного зі студентів, який регулярно приходив на пари у вишитій сорочці, запропонувала підтримати його — прийти до вишу у вишитому одязі й започаткувати таким чином традицію пошанування етнічного вбрання. Спочатку ідею підтримали кількадесят студентів та кілька викладачів. Упродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України, а відтак набуло міжнародного звучання.

Днем української вишиванки є третій четвер травня, але в різних регіонах і країнах вносять свої корективи у це правило, адже свято самобутнє, не формалізоване, а потребує лише шанобливого ставлення до національного вбрання.

В Одесі є своя традиція — проводити у ці травневі дні Мегамарш у вишиванках. Ось і цієї суботи організатори запрошують містян та гостей долучитися до ювілейного, десятого, Мегамаршу.

Із кількох десятків учасників першого походу це барвисте дійство стараннями його натхненників, а передусім — сестер Ані та Наталі Михайленків, розрослося до багатотисячної ходи, яка заполонила центр Одеси минулорічного травня. Щоб ювілейний Мегамарш був іще велелюднішим, приєднуйтеся до нього і ви, приводьте своїх друзів та знайомих.

«Місце зустрічі традиційне — на Дерибасівській, біля «Пасажу». Навіть якщо у вас поки що нема вишиванки, одягайте патріотичні футболки, придумуйте цікавий образ і з посмішками приходьте до нас. Чекаємо на всіх!» — написала на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» Наталя Михайленко.

Вона також повідомила, що на кінцевій зупинці Мегамаршу, на Приморському бульварі, неподалік від Воронцовського палацу, пройде благодійний ярмарок домашньої випічки. Зібрані кошти підуть на придбання ліків для військових медиків.

«Будемо також вдячні, — додає Наталя, — за підтримку акції «Напиши листа солдату» та за дитячі малюночки — все це ми обов’язково передамо до нашого військового шпиталю і до захисників, які обороняють наш спокій на передовій».

Початок Мегамаршу у вишиванках — о 13.00.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011