ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПРАВО НА ДРУГИЙ ШАНС
18.05.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 47(21838 / Тираж: 8525

На Матроському узвозі, 7 відкрився перший в Одесі (сьомий в Україні) центр ювенальної пробації — місце, де діти, які потрапили у конфлікт із законом, відтепер зможуть отримувати комплексну допомогу та долати труднощі, що призвели до такого конфлікту.

Центр з’явився за підтримки проекту технічної допомоги «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», який реалізується проектним офісом АГРІТІМ Канада в партнерстві з Міністерством юстиції України та за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

До участі в офіційному відкритті закладу були запрошені почесні гості: Карім Моркос, директор відділу технічного співробітництва Посольства Канади в Україні; Денис Чернишов, заступник міністра юстиції України; Танія Сенфорд Амар, директор проектного офісу АГРІТІМ Канада в Україні, представники місцевої влади, громадськості.

Після офіційної церемонії відкриття представники ЗМІ мали змогу оглянути центр, дізнатися про результати роботи ювенальної пробації в нашій країні, оскільки ми вже сьома область, де відкрився такий заклад, поспілкуватися з підлітками, які перебувають тут на обліку, а також поставити запитання почесним гостям.

Карім Моркос, директор відділу технічного співробітництва Посольства Канади в Україні, зазначив, що в центрі пробації допомагатимуть комплексно: досвідчені психологи, ювенальні інспектори та соціальні працівники радитимуть неповнолітнім нові способи вирішення конфліктів, а також консультуватимуть їхніх батьків, яким чином діти можуть позбутися криміногенної поведінки. Кожен фахівець центру пройшов підготовку згідно з найкращими практиками роботи з неповнолітніми правопорушниками.

Наразі центр ювенальної пробації Одеси розпочав роботу із шістьма неповнолітніми, обвинуваченими у скоєнні кримінальних злочинів, і з десятьма, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі. Тут підлітки вже почали проходити корекційні програми з керування гнівом, взагалі емоціями, з вирішення конфліктів, матимуть змогу набути цікавості до навчання та корисного дозвілля. Для них та їхніх рідних забезпечуватиметься індивідуальний супровід, який дозволить працювати з поведінкою та взаємостосунками дитини в сім’ї, з друзями, у школі, куди вони неодмінно мусять повернутися, та й просто з людьми. Окрема увага приділена дотриманню прав неповнолітніх. Для забезпечення дружнього та безпечного середовища проведена реконструкція приміщення: тепер тут сяючі чистотою кімнати, привітні дорослі, які розуміють підлітків.

Подібні центри вже функціонують у Києві, Львові, Івано-Франків-ську, Мелітополі, Маріуполі та Запоріжжі. Впродовж 2013—2017 років 458 дітей отримали в них неоціненні послуги. Серед тих, хто пройшов реабілітаційні програми, рівень рецидивної злочинності не перевищує 2%, тоді як такий показник міг скласти понад 90%, якби такої корекції не було. Попереду — відкриття центрів у Дніпрі, Житомирі та Миколаєві.

Після офіційної церемонії відбулися презентація моделі ювенальної пробації та перегляд відеоролика про підлітка, який використав свій шанс змінити життя на краще. Звичайна історія хлопчини, котрий свого часу став не на ту стежку. Стараннями держави та небайдужих людей, які підтримали й допомогли, він, зрештою, переосмислив своє життя, став повноправним, законослухняним громадянином.

Скільки таких дітей у нас свої перші «університети» проходять у колоніях! А кігтик загруз — усій пташці пропасти. Більшість з тих, хто за першу свою провину перед суспільством, хоча серед дітей є і жорстокі вбивці, потрапляючи у кримінальне середовище, не може з нього вибратися вже ніколи. Надзвичайно важливо підтримати дитину, коли вона вперше спіткнулася.

— Мережа таких центрів, — сказав заступник міністра юстиції Денис Чернишов, — втілення державної програми розвитку системи пробації, яка стала реальністю після прийняття відповідного закону. Наше спільне з партнерами завдання — через ювенальну пробацію показати, що кожна людина має право на другий шанс, що кожен може повернутися до нормального життя. Це стосується як неповнолітніх, так і дорослих.

За його словами, головне завдання Міністерства юстиції в цьому напрямку — максимальне охоплення пробаційними програмами всіх неповнолітніх та зміна філософії застосування покарань, коли ув’язнення розглядається лише як крайній захід. Суспільство має давати шанс на виправлення кожній людині.

— Нема чужих дітей. Кожна дитина, яка потрапила в скрутне становище, потребує елементарного спілкування й уваги. Ця увага є набагато кращою мотивацією не вчиняти злочинів у майбутньому, ніж отримати покарання у вигляді ув’язнення. Прийнятий закон дає можливість застосовувати пробацію до всіх без винятку злочинів. Поки що ми застосовуємо її до тих осіб, які не відбувають покарання в колоніях. Це дрібні злочини та середньої важкості. Але ті діти, які нині перебувають у колоніях навіть за тяжкі злочини, також мають право на пробацію, на спілкування і на другий шанс, — наголосив заступник міністра юстиції.

При цьому Денис Чернишов зауважив, що перед країною стоїть масштабне завдання розвитку пробаційних програм не лише для неповнолітніх, а й для дорослих. Адже злочинність тих й інших тісно пов’язана. Криміногенний вплив дорослих, особливо в неспокійних, проблемних сім’ях, має вирішальний вплив на дітей. Наступним кроком буде відкриття центрів пробації на базі управлінь пенітенціарної служби. Спочатку це відбуватиметься на обласному рівні, а потім перейдуть до районів, щоб доступ до пробаційних програм був у кожної людини.

Наразі Міністерство юстиції України у співпраці з проектним офісом АГРІТІМ Канада відпрацьовують модель пробації щодо дорослих правопорушників у чотирьох пілотних містах — Полтаві, Кропивницькому, Луцьку та Черкасах. Там планується охопити понад 2200 осіб. До кінця нинішнього року у названих містах будуть відкриті перші центри пробації для правопорушників.

За словами Дениса Чернишова, в Україні вже реалізується великий спільний проект з урядом Норвегії щодо запровадження системи пробації для дорослих. Ведуться також перемовини з урядом Данії, який допомагає нам у реформі юстиції, та урядом Великобританії задля отримання допомоги у повноцінному запуску пробаційних програм. Відкриття таких центрів — це не лише питання реформи пенітенціарної системи, це крок у реформуванні всієї країни на шляху до європейських стандартів, підкреслив посадовець.

Директор проектного офісу АГРІТІМ Канада в Україні Танія Сенфорд Амар подякувала Міністерству юстиції, а також іншим партнерам, які впродовж останніх семи років допомагали у запуску центрів ювенальної пробації в рамках проекту технічної допомоги «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні». У Канаді система пробації для неповнолітніх успішно діє вже понад 25 років. Вона виправдовує себе, повертаючи сотні людей до нормального життя у суспільстві, спрацьовуючи на спокій та правопорядок у державі.

Нині вже і в Україні через пробаційні програми, що реалізуються в рамках пілотного проекту за підтримки уряду Канади, проходять понад 1500 неповнолітніх, які мають умовні покарання. Органічна потреба в дитячих колоніях почала відпадати, оскільки самі суди зрозуміли, що робота з молоддю вимагає іншого підходу, ніж з дорослими. Центри пробації стають першими цеглинами, які замуровують донедавна такі широкі входи до дитячих колоній.

Реформування системи вітчизняного правосуддя — шлях непростий, але нас підтримують, безоплатно допомагають. Гріх не скористатися таким безцінним досвідом.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014