ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




МАКСИМ СТЕПАНОВ: У ЦЕНТРІ РЕФОРМИ — ІНТЕРЕСИ ПАЦІЄНТА
20.05.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 48(21839) / Тираж: 8525

У середу голова Одеської ОДА Максим Степанов презентував концепцію розвитку системи охорони здоров’я області, яка передбачає цілу низку реформ та інновацій, що є одним із ключових напрямків стратегічного плану дій на 2017—2019 роки під назвою «Розумний регіон» (цей план він оприлюднив у березні).

— Тема якості медичних послуг була і залишається надзвичайно болючою для мешканців Одещини. Проведені опитування відносять її до найактуальніших допоки не вирішених проблем регіону. Саме тому з перших днів своєї роботи на цій посаді разом із колегами ми почали розробляти концепцію розвитку галузі, яка дозволила б максимально ефективно використовувати наявні ресурси та покращити якість медичних послуг для населення, — зазначив Максим Степанов.

За його словами, сьогодні медична сфера області поглинає колосальний фінансовий ресурс (3,3 млрд грн щороку!), який використовується вкрай неефективно, при цьому якість і доступність медичних послуг абсолютно не відповідають очікуванням людей, а лише збільшують кількість скарг та нарікань.

Нині на Одещині діють 174 заклади, які надають медичну допомогу населенню, з них 79 — лікарні. Загальна кількість ліжок у лікарнях складає понад 16,5 тис. Всього в області працюють 7,5 тисячі дипломованих лікарів широкого спектру спеціалізації та 14 тисяч молодших спеці-алістів із середньою медичною освітою.

І хоча за останні десять років фінансування медицини області збільшилося у 7—8 разів, лише 5% від тих трьох мільярдів йде на фінансування нових технологій, тоді як 80% грошей — це заробітна плата, а з неї до 30% — гроші, які виплачуються на утримання адміністративного апарату медичних закладів. І ми нерідко маємо ситуацію, коли в лікарні виконують менше 300 операцій на рік, тобто менше 100 на одного хірурга.

— Як лікар за першою освітою, — прокоментував Максим Володимирович, — я знаю: якщо один хірург робить менше 100 операцій на рік, такий спеціаліст стає небезпечним для пацієнта. Йому просто бракує практики. Найголовніше, що покращення якості медичних послуг при збільшенні з кожним роком фінансування галузі, зовсім не відчувають люди. Отже, просте збільшення фінансування галузі без зміни моделі управління нею — це шлях у нікуди.

Основним результатом запланованої реформи стане побудова ефективної системи медицини за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто фінансуватимуться не ліжко-місця та стіни в лікарнях, а конкретні медичні послуги, надані людям.

Ключовою складовою реформи стане утворення дев’яти госпітальних округів на основі реальних потреб громадян у різних видах медичної допомоги.

Загалом, поділ регіону на госпітальні округи — це практика, яка запроваджуватиметься по всій Україні. Але Одеська область відрізнятиметься від інших тим, що ми відмовилися від сліпого нарізання округів за адміністративно-територіальним принципом, яке нам пропонувалося. Натомість ми поставили у центр процесу державної ваги інтереси пацієнтів, провели рейтингування лікарень, визначили маршрути доступності пацієнтів до медичних закладів і таким чином повністю адаптували ідею госпітальних округів до реалій нашого краю, що неодмінно спрацює на користь справі. Тепер у нас буде, як мовилося, дев’ять госпітальних округів, при цьому медичні заклади районного рівня працюють і працюватимуть. Ніхто ні лікарень, ні ФАПів не закриватиме. Просто їх структура, запевнив Максим Степанов, буде оптимізована і перебудована відповідно до реальної потреби в медичних послугах.

Концепція реформи системи охорони здоров’я в Одеській області, за словами голови ОДА, передбачає впровадження модульного підходу до роботи медичних закладів. Він навів приклад такого підходу. Якщо в одному районі гарне травматологічне відділення з великою кількістю пацієнтів і не дуже відвідуване пологове, а в сусідньому — гарне пологове відділення, куди їздять народжувати мешканки першого району, то нема сенсу утримувати такі відділення у двох районах.

Презентована концепція також передбачає запровадження системи дистанційних консультацій з використанням відеозв’язку (технології телевізійної медицини) — кожен мешканець Одещини зможе отримати консультацію висококваліфікованого фахівця, перебуваючи в кабінеті свого сімейного лікаря або в районній лікарні. Для цього буде створено дистанційний консультаційний центр, де цілодобово чергуватимуть лікарі широкого спектру медичних спеціальностей.

Окрім того, у кожній лікарні районного рівня діятиме відділення невідкладної медичної допомоги (за моделлю Emergency room). У цьому підрозділі пацієнт зможе цілодобово отримати якісну багатофункціональну допомогу хірургічного, терапевтичного, травматологічного та педіатричного напрямків.

— Презентована концепція — це якісний і закінчений документ. За кожною цифрою, кожним кроком стоять серйозні розрахунки та аналіз. Ми переконані, що її втілення в життя вже найближчим часом дозволить досягнути головної мети — підвищити якість і доступність медичних послуг для людей на всіх рівнях медичної допомоги, — наголосив Максим Степанов.

Голова ОДА запевнив, що побоювання стосовно скорочень посад лікарів є безпідставними: сьогодні укомплектованість кадрами, особливо в районах, ледве добирається до 40%.

В Одеській області, йшлося під час презентації, планується розширення мережі безкоштовних реперфузійних центрів (центрів лікування інфаркту міокарда).

— Показник смертності від інфаркту міокарда в Україні майже втричі перевищує відповідні показники розвинених країн (24% проти 8%). Робота таких центрів дозволить знизити смертність від інфаркту до 14%, значно зменшити відсоток ускладнень та випадків інвалідності, скоротити терміни лікування, — зазначив керівник області.

Гострою проблемою є і забезпечення районів обладнанням для гемодіалізу. За словами голови ОДА, планується відкриття додатково чотирьох центрів гемодіалізу: на півночі, півдні та в центрі області, а найбільшого — в Одесі. До 2019 року такі центри дозволять забезпечити 100% потреб пацієнтів у гемодіалізі.

Кардинальні зміни, які відчують люди і які виписані в концепції розвитку системи охорони здоров’я Одещини, мусять, за прогнозами Максима Степанова, відбутися до 2019 року, адже за цим прогнозом — чіткий розрахунок і реально оцінений потенціал із поглядом у перспективу.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014