ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПІД ЗАГРОЗОЮ ЕПІДЕМІЇ КОРУ
20.05.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 48(21839) / Тираж: 8525

В Одесі та в деяких районах нашої області стрімко зростає кількість хворих на кір, інфекційну хворобу, яку спричинює вірус і яка характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Про це на прес-конференції в інформагенції Odessit.ua розповіла головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродпотребслужби України в Одесі Ольга Балановська.

В обласному центрі хвороба почала поширюватися з квітня. Станом на 17 травня за медичною допомогою вже звернулися більше сотні осіб. Зараз у стаціонарі перебувають 37 інфікованих, більшість з яких — діти. Кожен четвертий має ускладнення від кору у вигляді пневмонії різного ступеня тяжкості.

Востаннє спалах кору в Україні було зафіксовано в 2016 році. Тоді від хвороби потерпіли кілька десятків тисяч людей.

Ольга Балановська розповіла, що сьогодні в багатьох країнах Європи спостерігається зростання захворюваності на кір. Епідемія ж уже зареєстрована в Італії та Румунії. Так, у сусідній державі захворіли понад п’ять тисяч осіб. Є навіть летальні випадки. Це трапилося нібито через антивакцинаторський рух та проблеми системи охорони здоров’я у країні, де першою вакциною було щеплено лише 80%, другою — тільки 50% дітей. А згідно з рекомендацією ВООЗ, вакцинація проти кору має покривати 95% населення!

Мусимо також насторожитися, адже у нас показники вакцинації ще нижчі. Як повідомила головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я Одеської міськради Ганна Лункова, в обласному центрі лише 43% дітей пройшли первинну вакцинацію, 26% — ревакцинацію. За чотири місяці цього року тільки 22% дітей щеплені вперше, 26% — повторно.

Інкубаційний період кору складає від 7 до 21, рідше — 28 днів. Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура зазвичай висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон’юнктивіту. До кінця першого — початку другого тижня недуги на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, патогномонічний симптом, який дозволяє поставити діагноз до появи висипання.

Перші елементи висипання з’являються за вухами і на обличчі, потім воно поширюється на тулуб і кінцівки. Елементами висипу є плями — папули (горбики), що підносяться над поверхнею шкіри. У хворих частий пульс, низький тиск. Іноді спостерігається ураження шлунково-кишкового тракту: зниження апетиту, нудота і блювання.

Необхідно пам’ятати, застерегла фахівець, що в наш час кір зустрічається не тільки у дітей, а й у дорослих, причому перебігає, як правило, важче. В більшості випадків кір протікає сприятливо, але при розвитку ускладнень можливі навіть летальні наслідки.

Не будьте занадто безпечними, наполегливо радять медики та спеціалісти санітарної служби. Не ризикуйте самі й не наражайте на ризик своїх дітей. Вакцинація — це порятунок не лише від кору, а й від цілої низки тяжких захворювань.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012