ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Без лісів, але з «Правилами»
20.05.2017 / Газета: Одесские известия / № 35(4961) / Тираж: 18937

У жовтні минулого року уряд ухвалив зміни до Санітарних правил у лісах України, які, як стверджують екологи, а особливо громадські активісти, допоможуть вберегти лісові насадження, зокрема від незаконних рубок.

Але чи справді допоможуть ці зміни покращити стан лісових насаджень? Питання залишається відкритим.

Все почалося з того, що Київський екологічно-культурний центр порушив питання про зміни Санітарних правил у лісах України. Цю ідею підтримали різні екологічні організації, Всеукраїнська екологічна ліга, ЗМІ тощо. Майже в усіх публікаціях стверджується, що під виглядом санітарних заходів проводяться масштабні незаконні рубки практично по всій території країни. У суспільстві штучно створюється думка, що лісник – злодій, а всі незаконні рубки – справа його рук. Хоча лісові насадження входять до сфери управління не тільки Держлісагенства, а й інших відомств і користувачів.

А втім інформація в цих статтях не відповідає дійсності і практично на всі санітарні рубання у лісництвах є відповідні дозвільні документи.

Втім, під тиском «громадськості» у стислі терміни розробляється новий проект Санітарних правил, який подається до КМУ для внесення змін. До роботи над проектом не залучаються науковці лісових інститутів, ентомологи, біологи, лісівники. Постанову прийнято, активісти святкують перемогу.

На жаль, на додачу до постанови не ухвалили ще документ, що забороняв би лісам всихати.

В Україні масово всихають ялина, сосна, ясень, дуб та інші породи. Причини цього різні: падіння рівня грунтових вод, всілякі стихійні явища. Проблема, яка набула загрозливих масштабів, – це дія шкідників лісу. Площі лісів, вражених ними, щороку збільшуються в рази, і ситуація в таких насадженнях тільки погіршується. На сьогодні дієвим заходом боротьби з поширенням шкідників і хвороб лісу є проведення санітарних рубок, у тому числі й суцільних. Вибіркові санітарні рубки не такі ефективні – вони тільки відтерміновують проведення суцільних рубок, при яких виявляються куртини та групи дерев, вражених шкідниками і хворобами лісу. Але ж одним із пунктів нових Санітарних правил заборонено проведення суцільних санітарних рубок в об’єктах природно-заповідного фонду. Чим відрізняються ліси природно-заповідного фонду від інших, Правила не пояснюють. Ті самі породи ростуть, насадження переважно штучні, такі самі процеси проходять, одні й ті ж шкідники та хвороби вражають, зрештою, в них також відбуваються патологічні процеси і вони з часом відмирають. Тож у чому різниця?

Відсутні у Правилах і рекомендації щодо нагляду за осередками шкідників і хвороб лісу, проведення лісопатологічних обстежень тощо. Здається, розробляли їх люди, далекі від лісового господарства і лісівничо-природоохоронної науки.

А згодом у загибелі лісів України знову звинуватять лісівників, які не провели вчасну заміну лісових масивів, що втратили всі свої корисні властивості, новими стійкими до шкідників та хвороб високопродуктивними насадженнями.

Може, нашим можновладцям таки варто дослухатися до думки лісівників та науковців?

Автор: Олег Авдєєвич

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015