ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПРОВАДЖЕННЯ БЕЗ ВИРОКІВ?
27.05.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 51(21842) / Тираж: 8525

Україна втрачає останню можливість продемонструвати всьому світу ефективність антикорупційної реформи. Натомість безкарність щодо топ-корупціонерів колишнього режиму та політичний тиск, якого зазнають новостворені антикорупційні органи, викликають велике занепокоєння міжнародної спільноти. Такі висновки озвучив під час прес-конференції голова правління всесвітньої антикорупційної мережі Transparency International Хосе Уґас, повідомляє «Укрінформ».

Роком пустих обіцянок та незначних результатів в антикорупційній сфері назвав 2016-й Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна. Адже рівно рік тому, під час зустрічі голови правління Хосе Уґаса з Президентом України Петром Порошенком та новопризначеним Генеральним прокурором Юрієм Луценком, прозвучало багато обіцянок, серед яких: досягти результатів у поверненні коштів В. Януковича та його поплічників, сприяти незалежній роботі антикорупційних органів, впровадити електронне декларування для посадовців.

«Натомість, на сьогодні проти В. Януковича, найвідомішого корупціонера планети за результатами опитування Unmask the Corrupt, нема жодної справи у суді за обвинуваченнями саме у корупційних злочинах. Загальна сума вкрадених коштів так і залишається невизначеною, називають від $7,5 млрд до $40 млрд, що сприяє відчуттю бездіяльнос-ті відповідних органів та породжує зневіру у суспільстві. Минув цілий рік, а до створення антикорупційного суду так і не було зроблено жодного реального кроку. При цьому, такий суд є єдиною можливістю розірвати коло безкарності», — зазначив очільник Transparency Inter-national Хосе Уґас.

Він наголосив, що особливо важливим тут є питання належного проведення добору суддів до такого суду. «Виникає дуже важливе питання, яким чином цей суд буде створений і як будуть призначатися туди судді. Наша пропозиція — щоб вони призначалися за допомогою міжнародних експертів, які допоможуть обрати насправді незалежних і насправді кваліфі-кованих суддів для такого суду», — додав Хосе Уґас.

На його думку, політичний тиск, який наразі чиниться на роботу Національного антикорупційного бюро, є неприпустимим. «Законопроект №6220, котрий дозволяє закривати провадження по справах, які були закриті іншим органом, позбавить Бюро можливості розслідувати корупційні дії високопосадовців. Подібний закон в жодному разі не можна приймати в країні з таким рівнем безкарності, який існує, на жаль, в Україні», — наголосив Хосе Уґас. Занепокоєння міжнародної антикорупційної мережі Transparency Inter-national викликають також спроби влади протиснути свою контрольовану кандидатуру на посаду аудитора НАБУ. «І все це розгортається на тлі тиску на громадських антикорупціоне-рів, — підкреслив Хосе Уґас. — Прийняті правки в закон про електронне декларування статків посадовців, які зобов’язали декларуватися і громадських активістів, що борються з корупцією, є вкрай негативним кроком. Подібна практика існує лише у країнах, де правлять диктатори, таких як Венесуела, Монголія, Туніс. Не хотілося б, щоб Україна, після тієї високої ціни, яку люди заплатили за право жити без корупції, приєдналася до цього сумного списку», — підсумував очільник Transparency International.

Зі свого боку у Генеральній прокуратурі України заявили, що інформація про начебто відсутність проваджень щодо колишнього президента Віктора Януковича, розповсюджена Transparency International, не відповідає дійсності і є дезінформацією.

«Більше того, такі заяви не можуть не викликати здивування з огляду на те, що генеральний прокурор Юрій Луценко під час виступу 22.05.2017 року на заході, організованому антикорупційною організацією Transparency International Україна, відповідаючи на питання Хосе Уґаса, повідомив, що слідчими управління Генпрокуратури з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, проводиться розслідування цілої низки кримінальних проваджень, у яких В. Януковичу повідомлено про підозру», — підкреслили у відомстві. І назвали цілу низку прикладів, наголосивши, у вказаних та виділених із них кримі-нальних провадженнях повідомлено про підозру 62 особам, у тому числі високопосадовцям, з яких щодо 32 осіб до суду скеровані обвинувальні акти. Щодо 16 осіб судом постановлені обвинувальні вироки на підставі угод про визнання винуватості.

Поки в Україні думають-гадають як би так боротися з корупцією, щоб собі не нашкодити, новий закон, ухвалений у Великій Британії, може порушити спокій українських поціновувачів дорогих маєтків на Туманному Альбіоні.

Цей закон про необґрунтоване збагачення активізує світову боротьбу з корупцією, зокрема розслідування проти топ-корупціонерів, які вкладають злочинні кошти в елітну нерухомість у Лондоні. Нові норми спрощують повернення корупційних активів у державні бюджети інших країн.

Законопроект «Ордери на статки нез’ясованого походження», схвалений 27 квітня, значно розширює повноваження британських правоохоронних органів. «Цей закон допоможе Великій Британії навести лад зі статками, здобутими незрозумілим шляхом, і повернути викрадені активи в країни, що постраждали від корупції. Поки ми просували цей закон, нас залякували судовим позовом з боку олігарха з колишнього Радянського Союзу, створювали атмосферу залякування наших працівників за кордоном, проводили кібер-атаки в офісах наших колег та наклепницькі кампанії проти активістів боротьби з корупцією. Поворотний пункт у законодавстві демонструє, що всі ці загрози варті цих ризиків», — прокоментував Дункан Хеймс, директор з питань політики Transparency International UK.

Опубліковане в березні дослідження Transparency Inter-national UK викриває Велику Британію як надійну схованку для відмивання грошей, здобутих нелегальним шляхом корупціонерами з усього світу. Серед власників розкішного житла у Лондоні є чимало українських чиновників. Запровадження такого юридичного механізму у Великобританії стане додатковим інструментом для повернення активів, здобутих злочинним шляхом. Однак спочатку правоохоронці з країни походження таких активів мають обґрунтувати британським колегам незаконність здобуття цих коштів, підкреслює Андрій Слюсар, керівник програми протидії топ-корупції Transparency International Україна.

«На жаль, поки вітчизняні слідчі не можуть похвалитися значними результатами у роз-слідуванні топ-корупції. Зокрема, досвід співпраці у справі Миколи Злочевського з компетентними органами Об’єднаного Королівства є малоефективним. Саме українська сторона не змогла надати переконливих доказів для продовження арешту 24 мільйонів доларів США, які належать міністру екології України часів Януковича», — вважає Андрій Слюсар.

Дослідники Transparency International UK виявили, що нерухомість у Лондоні на загальну суму 4,2 мільярда фунтів стерлінгів придбали за кошти, походження яких неможливо підтвердити. 87% елітного житла там купили іноземці, 42% придбаних квартир тепер належать покупцям з країн із високим рівнем корупції. На думку Transparency International UK, саме ці факти мають бути стартом для подальшого розслідування правоохоронними органами. Антикорупціонери закликають наступний британський уряд ефективно контролювати придбання власності й проти-діяти використанню коштів, здобутих незаконним шляхом.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012