ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ОДЕСІ — 600+
27.05.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 51(21842) / Тираж: 8525

З нагоди 602-ї річниці першої писемної згадки портового міста Коцюбіїв (Кочубей-Хаджибей), попередника Одеси, ГО «Одесі — 600» ініціювала проведення чергового «круглого столу», присвяченого цій події. Він відбувся за підтримки облдержадміністрації у відділі соціокультурної діяльності обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського.

Це вже третій «круглий стіл» за останні кілька років, який ставить за мету поширювати свідчення про давніше, ніж називається офіційно, походження Одеси, поглиблювати знання з історії міста, перш за все, періоду пізнього Середньовіччя; пошук консенсусу з опонентами, які розглядають Одесу лише як російське новоколоніальне урбаністичне утворення.

Серед запрошених — більше двох десятків осіб, які представляють владні структури, громадські організації, науковці, що мають різні погляди на означену проблему. Забігаючи наперед, зазначу, що «табір противників» захід проігнорував. Ця обставина дала можливість обговорити проблемні питання у конструктивному руслі.

Центральне питання — проблеми та перспективи відновлення символів Одеси доби пізнього Середньовіччя: подій, імен, історичних постатей, архітектурних об’єктів.

Модератор зустрічі, голова ГС «Міжнародна організація «Сенс» (+)» Надія Яшан підкреслила, що «впродовж останніх двох років ми інформуємо наших співгромадян про 600-літній вік Одеси, і цей факт повільно, але впевнено укорінюється в суспільній свідомості. Якщо раніше був супротив і нерозуміння, то зараз ми бачимо, що ситуація змінюється: є ґрунтовні наукові праці, зокрема професора Тараса Гончарука, видані брошури, які розповсюджуються по школах міста та області. Незважаючи на те, що відбулися кадрові зміни в ОДА, ми й надалі маємо підтримку з боку обласного керівництва щодо просування ідеї понад 600-літньої історії Одеси». Ведуча також відзначила помітну готовність чиновників Одеської міської ради до співпраці з ГО «Одесі — 600». На цьому зібранні були присутні представники історико-топонімічної комісії та управління освіти й науки міськради.

Не в останню чергу каменем спотикання наразі є персональний склад історико-топонімічної комісії міськради, переважна більшість членів якої дотримуються усталеної з імперських часів традиції визначення дати заснування Одеси. У цьому питанні назріла необхідність змін, вважає Надія Яшан. Інший учасник зустрічі, дослідник Віктор Вербицький пояснює подібну ситуацію впертим небажанням відповідальних осіб йти на поступки, адже «якщо не вигідно, то й не переконливо. Це не що інше, як маніпулювання громадською думкою, що несе за собою кримінальну відповідальність».

У змістовній доповіді член правління ГО «Одесі — 600», кандидат педагогічних наук Василь Дяченко зробив екскурс в історію, використовуючи мультимедійний ресурс, який містив багато документально підтверджених доказів давнішого походження Одеси. Він також звернув увагу на різні підходи щодо визначення віку нашого міста: 222 роки (указ Катерини ІІ), 452 (реконструкція турками Хаджибейської фортеці), 602 (згадка Коцю-бієва польським хроністом Яном Длугошем), близько 700 (згадка генуезького торгового посту Джинестри) і навіть 4000 років — на основі знайдених археологами артефактів періоду неоліту та мідної доби на Шкодовій горі.

Як бачимо, у цьому питанні наявні як історичні, суто наукові підходи, так і продиктовані культурологічними, краєзнавчими та археологічними методологіями. Принагідно відзначимо, що такий всесвітньо відомий історик, як професор Гарвардського університету Омелян Пріцак (1919—2006) відкидав навіть археологічні артефакти і переконливими аргументами щодо визначення дати заснування населеного пункту вважав лише писемні свідчення. Важлива також непереривність проживання на його території населення.

Представник ОДА Ярослава Різникова є прихильником поступальної та наполегливої просвітницької роботи щодо доведення до пересічних громадян інформації про більш ніж 600-літній період існування Одеси. Застосування радикальних методів у цій справі було б помилкою. З часом повинна з’явитися критична маса містян, яка поділятиме таку ідею, і це вирішить справу. «Потрібно працювати зі школами, з екскурсоводами, готувати відповідні підручники й путівники, а також оновлювати музейні експозиції, зокрема історико-краєзнавчого. Важлива справа — наповнення Одеси українськими візуальними об’єктами. І не йдеться лише про 600-ліття міста. Візьміть, скажімо, таку особу, як меценат Євген Чикаленко… Чому про ці проблеми не говорилося раніше? Тому, що не було відповідної платформи. Зараз така можливість з’явилася…» — вважає вона.

В унісон звучали й інші пропозиції, зокрема, вироблення туристичного маршруту «Чумацький шлях». Ідею поєднання наукових напрацювань щодо поглиблення віку Одеси з бізнес-проектами обстоює один з організаторів «круглого столу», координатор ГО «Одесі — 600» Валерій Ліверінов. Серед пропозицій — спорудження дитячого майданчика з реконструкцією у мініатюрі Хаджибейської фортеці тощо.

Минулоріч організація ініціювала встановлення меморіальної дошки про штурм фортеці в 1789 році російськими військами і козацькими з’єднаннями на фасаді одного з будинків на Приморському бульварі, однак ця ідея поки що нереалізована. На думку активістів, це пояснюється політичною заанґажованістю членів нинішнього складу історико-топонімічної комісії та керівництва міста.

На виваженості щодо донесення інформації до загалу про справжній вік міста наголошував під час обговорення й громадський активіст Микола Коваль. Учасники «круглого столу» — члени ГО «Одесі — 600» відкинули поширені їхніми опонентами в соцмережах провокативні й абсурдні твердження щодо намірів-вимог про перейменування Одеси.

Методист-історик з управління освіти і науки міськради Тетяна Волковська ознайомила присутніх з напрацюваннями у середніх навчальних закладах міста щодо вивчення історії краю. Заці-кавлення в учасників «круглого столу» викликали повідомлення про проведення конкурсу проектів з історії та культури Одеси й Одещини серед школярів, які за тематикою охоплюють кількатисячолітній період — від усатівської культури, доби козаччини до сьогодення. Конкурс проводиться шість років поспіль і дозволяє охопити різноманітні аспекти з життя та минувшини краю. Щодо втілення в перспективі представлених проектів — переможців конкурсу, то передбачено скликання форуму соціального партнерства, який відбудеться вже 6 червня. «Курс з історії України в школі передбачає тему «Наш край». Для вчителя важливо мати необхідний документальний матеріал, першоджерела, — наголосила Тетяна Волковська. — Сьогодні методологія викладання історії в школі ґрунтується на розвитку технології практичного мислення, тому нам важливо показати різні точки зору і навчити учнів логічно мислити та робити висновки».

Представники ГО «Одесі — 600» нагадали, що завдяки підтримці благодійників організація випустила 800 методичних посібників з історії Одеси, однак у багатьох випадках із різних причин вони не дійшли до адресатів.

Підсумовуючи сказане, слід виділити три стратегічні напрямки, в яких мають намір працювати й надалі члени організації «Одесі — 600»: науковий, просвітницький і з реалізації бізнес-проектів, зокрема у туристичній сфері.

І насамкінець. Час летить. З кожним роком вік нашого міста стає поважнішим. Що й відображено в уточненій назві громадської організації: «Одесі — 600+».

Автор: Володимир КУДЛАЧ

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012