ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Коли школа тріщить по швах
27.05.2017 / Газета: Одесские известия / № 37(4963) / Тираж: 18937

Два останні землетруси, що торкнули Одещину наприкінці торішнього грудня та на початку лютого, призвели до руйнації приміщення школи у Захарівці. Зокрема, виявлено просідання грунту по всьо­му периметру будівлі, 40-сантиметрові заввишки порожнечі у фундаменті, тріщини на першому поверсі школи, деформацію конструкцій під сходовими майданчиками.

Директорка Захарівського НВК Ганна Гончарук і начальник відділу з питань освіти, культури та молодіжної політики райдержадміністрації Олег Миндра забили на сполох. Про аварійний стан будівлі школи вони повідомили голові райради В’ячеславу Думитрашку.

– Коли ми стали шукати ради цій ситуації, з’ясувалося, що на приміщення навчального закладу взагалі немає технічної документації, а наявний проект не відповідає дійсності і зберігся не у повному комплекті, – розповів В. Ду­митрашко. – На сьогодні це унеможливлює проведення будь-яких робіт із реконструкції будівлі. Адже відомо, що без документів фахівці навіть не стануть з нами розмовляти. Я вам скажу більше: коли ми поцікавилися, чи є технічна документація в інших навчальних закладах району, виявилося, що все гаразд лише в найновішій школі в селі Павлівка, яку здали в експлуатацію 2011 року. У решти 13 будівель взагалі нічого немає.

Тож завданням номер один для голови районної ради стало виготовлення технічної документації для всіх шкіл району. Насамперед депутати райради виділили кошти для аварійного навчального закладу, і фахівці місцевого бюро технічної інвентаризації вже виконують замовлену роботу.

Тим часом В. Думитрашко разом з О. Миндрою звернулися до облдержадміністрації з проханням направити до Захарівки експертів, які дадуть висновок щодо подальшої експлуатації майже 30-річного приміщення школи. Адже ніхто з місцевих фахівців не береться сказати, наскільки серйозною є руйнація споруди і що робити далі.

– На отримання офіційного експертного висновку нам потрібно буде до 150 тисяч гривень, – зауважив В’ячеслав Думитрашко. – Ці кошти готові надати депутати обласної ради. Вже пройдено практично всю процедуру розгляду даного питання, і ми сподіваємося, що під час сесії облради 8 червня ці життєво необхідні кошти будуть виділені.

В Захарівському навчально-виховному комплексі очікують візиту представників експертної організації, котрі дадуть рекомендації щодо подальшої експлуатації будівлі та складуть кошторис ремонту. Залежно від того, якою буде сума, керівництво району шукатиме шляхи фінансування робіт.

Проблема змусила місцевих чиновників замислитися над доцільністю проведення літнього пришкільного відпочинку. Спочатку виникла думка про скасування планового оздоровлення у Захарівці. Але згодом голова районної ради та керівник освітян вирішили піти на експеримент і влаштувати для 60 захарівських дітей виїзний відпочинок в одній із сільських шкіл. Вибір упав на Войничівську ЗОШ, розташовану за 25 кілометрів від райцентру. І не даремно, адже це один із найкращих навчальних закладів ра­йону. Побудована 16 років тому школа зберегла майже первозданний вигляд: усередині комфортно, затишно, всюди взірцева чистота й лад, всі меблі в чудовому стані, а чималенька територія (майже два гектари) занурена в зелень листя та квіткові барви. Все таке доглянуте, що здається, мовби ти в якімсь парку на показовій екскурсії.

Місця вистачить усім: двоповерхова школа розрахована на 162 учня, але через демографічні негаразди нині їх тут лише 46, та ще 15 дошкільнят.

Досвідчена директорка Войничівської ЗОШ Лідія Степанівна Сорочан сприйняла пропозицію щодо літнього відпочинку захарівських діточок із помітним хвилюванням. Адже це велика відповідальність для колективу не лише у плані організації розваг, а й у побутовому аспекті. До того ж матеріальна база розрахована лише на власних учнів та дошкільнят. Відтак постає потреба придбати додатковий посуд, ліжка та постіль, спортінвентар, настільні ігри й таке інше. Та й один кухар не впорається з подвійним навантаженням. Отже, треба буде додатково залучати не лише педагогів, а й інших працівників. Словом, хвилювання Лідії Степанівни зрозумілі. Але в усіх питаннях, які порушувала перед В. Думитрашком та О. Миндрою, вона мала стовідсоткову підтримку і допомогу.

Не стоятиме осторонь і Войничівський сільський голова Олена Володимирівна Луценко. Коштом місцевого бюджету закуплять два басейни, впорядкують дорогу від краю села до школи. Крім цього, обговорюючи проблему виготовлення технічної документації на Войничівську ЗОШ, лідерка громади запропонувала фінансову підтримку в розмірі 50% вартості документів, в той час як решта буде виділена з районного бюджету. Таким чином, уже найближчим часом дві школи району матимуть необхідний пакет паперів щодо приміщень.

– Ми усвідомлюємо всю відповідальність прийдешньої літньої відпочинкової кампанії, яка лягає на плечі колективу Войничівської ЗОШ, і, чесно кажучи, маємо деякий душевний неспокій, – поділилася враженнями Л. Сорочан. – Та все ж таки не можемо відмовити в допомозі своїм сусідам-захарівцям у ситуації з аварійним станом їхніх шкільних приміщень. Земляків слід підтримувати, всіляко їм допомагати. Тож ми докладемо всіх зусиль, аби дітки залишися задоволеними.

Хтозна, можливо, цей експеримент виявиться вдалим – і наступного року так зване гостьове оздоровлення дітей запроваджуватимуть і в інших школах району.

Автор: Олена Харченко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012