ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НА СХІДНОМУ ФЛАНЗІ НАТО
10.06.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 54-55(21845-21846) / Тираж: 8525

У четвер 276 народних депутатів проголосували за внесення змін до законів «Про основи національної безпеки України» та «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», що передбачають відновлення «цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету нашої держави». Проти виступили 25 обранців: позафракційний Я.Я. Безбах, від «Відродження» — А.І. Кіссе та 23 представники «Опозиційного блоку» (решта членів цієї фракції або не голосували, або були відсутні).

Голова ВР Андрій Парубій, за-кликаючи колег підтримати закон, нагадав, що 9 липня сповнюється 20 років з дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північно-атлантичного договору — одного з основоположних документів у відносинах України з НАТО.

Він наголосив, що єдине об’єд-нання вільних країн, яке може ефективно боротися проти ро-сійської агресії, — Північноатлантичний союз. У свою чергу, наша армія, яка за три роки захисту незалежності на східному фронті набула неоціненного бойового досвіду, посилить сам Альянс. «Переконаний, — заявив Андрій Парубій, — що північноатлантичний щит, зміцнений Україною, стане надійним бар’єром від московської орди, яка, на моє глибоке переконання, ніколи не змириться з існуванням вільної України на її кордонах. І не має різниці, який би Путін її не очолював».

«Безумовно, це рішення не тішитиме росіян, воно запроваджує чіткість намірів і політичного напряму України. Це також остаточно розвіює у російської сторони сподівання, що Україна збереже позаблоковий статус як щось постійне», — прокоментував рішення Верховної Ради колишній міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич, додавши, що в офіційній риториці Росія намагатиметься гостро відреагувати на позицію Києва.

І не помилився. Того ж дня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, зауваживши, що Кремль традиційно недовірливо і негативно ставиться до процесу розширення НАТО в бік кордонів Росії, оскільки «в цьому проглядається загроза безпеки і порушується баланс сил у євразійському регіоні», запевнив: «Росія вживає всіх необхідних заходів для ребалансування ситуації і захисту власних інтересів та безпеки».

Про те, що Україна перейде на стандарти НАТО не у неозоро віддаленій перспективі, як заявляють опоненти зближення з Північноатлантичним альянсом, а вже до 2020 року, висловив упевненість міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі одного з телеканалів. При цьому очільник зовнішньополітичного відомства підкреслив: «НАТО сьогодні — єдина система безпеки, яка заснована не просто на інтересах, а саме на цінностях. І я абсолютно впевнений, що ми вже зараз починаємо працювати як елемент східного флангу НАТО».

«Уже зараз усі члени Альянсу розуміють, що Україна може зробити унікальний внесок у безпеку. Всі розуміють, що ми зробили за три роки, яку армію і сектор безпеки побудували. Ми довели, що здатні боротися за свободу і за цінності. І я впевнений, що ми підемо до кінця, будемо успішними. І НАТО піде до кінця», — заявив Павло Клімкін.

Автор: Ольга СІРА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015