ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ТРАДИЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ОСВІТИ
15.06.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 56(21847) / Тираж: 8525

Закінчення. Початок у номерах за 3 та 10 червня.

Засновник і власник «Фейсбуку» американець Марк Цукерберг заявив, що Україна для нього — друга Батьківщина. Він сказав, що його рід по материнській лінії походить з Умані і що сам він кілька разів інкогніто разом з хасидами відвідав це місто. Цукерберг також висловив обурення нападом Росії на Україну: «Не можу спокійно дивитися на те, що Росія витворяє в Криму й на Донбасі».

Нашу державу у війні з імперською Росією підтримують майже всі цивілізовані народи, особливо англосакси (США, Канада, Велика Британія, Австралія). Англосакси — народи цінностей, вони здатні шанувати українців за мужність та прагнення до свободи. Нагадаю слова Джо Байдена: «Коли ми побачили, що українці готові вмирати за свободу, ми почали вас підтримувати». Традиція боротьби за свободу, що бере початок від Київської держави та Козаччини, надихає українських героїв.

Російська правозахисниця Валерія Новодворська ще 2014 року застерегла: «Даремно Путін зв’язався з українцями. Він пробудив у них волелюбний дух ОУН і УПА. Й тепер їх не зупинити».

Німецький філософ-екзистенціаліст Карл Ясперс (1893 — 1969) писав: «Існування університету залежить від особистостей. Тому університетський принцип — духовно-аристократичний». Університет має формувати творчу особистість.

Фрідріх фон Гайєк (1899—1992), австрійський економіст, лауреат Нобелівської премії, підкреслював: «Сьогоднішня політика визначається тим, чому вчили університетські професори економіки 30 років тому».

Коли ж в університетах суттєво скорочують гуманітарні дисципліни, то це «testimonium paupertatis — свідоцтво інтелектуального убозтва». Це намагання знизити інтелектуальний потенціал нації. Це за своєю суттю — антиукраїнська діяльність.

Вороги України, яких делікатно називають сепаратистами, знаходяться не лише на фронті, а й у багатьох сферах соціального життя.

Міністр освіти України Лілія Гриневич нещодавно заявила про необхідність звільняти викладачів, які пропагують сепаратизм.

«Залізний канцлер» Німеччини Отто фон Бісмарк колись зауважив, що у франко-німецькій війні 1870—1872 років переміг не німецький полководець Мольтке, а німецький вчитель. Чому ж ми маємо терпіти викладачів, які працюють на нашого ворога — фашистську Росію, яка напала на Україну та вбиває наших громадян?

Завданням сучасної української освіти є виховання самостійної, критично мислячої особистості, не підданого, не раба, не «гвинтика», який екстатично підтримує владу, а вільного громадянина вільної країни.

110 мільйонів радянських громадян було знищено з 1917-го до 1957 року. Без рабського народу таке було б неможливим. Виховуючи рабів, влада готує для себе комфортне життя. За сім десятиліть радянської влади в країні не було жодного видатного філософа, тому що більшовики не толерували жодної вільної думки. Справжня філософія неможлива без свободи.

У соціології та політології важливим є використання «принципу Парето» — емпіричного правила, названого на честь італійського соціолога та економіста Вільфредо Парето (1848—1923), який стверджував, що для багатьох явищ 20% зусиль дають 80 відсотків результату, а решта 80% зусиль — лише 20% результату. 20 відсотків покупців дають 80% прибутків. Парето приділяв основну увагу еліті та масам. У суспільному та політичному житті діяльність 20 відсотків активних громадян здатна кардинально вплинути на розвиток соціуму та країни.

На часі здійснити історичний поворот — від України, що страждає, до України, що перемагає. Завданням української освіти є виховання психології переможців, яка ґрунтується на повазі до самого себе, усвідомлення себе як суверенної вільної особистості, здатної взяти на себе відповідальність за себе та країну. Доля України залежить від кількості вільних креативних особистостей, які торують шлях до цивілізованого європейського майбуття. Це саме ті 20 відсотків громадян, про яких писав Вільфредо Парето.

Захист України — це не політична акція, а modus vivendi (спосіб життя) від молодості до старості.

В Україні існують дві партії — українська та антиукраїнська. Саме війна з Росією з усією очевидністю та рельєфністю показала справжній стан речей. Україна остаточно прощається зі східною імперією. Це ми спостерігаємо в усіх сферах соціального життя. Всі освітянські установи мають виховувати патріотів — грамотних, активних громадян, відданих не якійсь партії, а Україні, здатних гармонізувати державні, громадські та особисті інтереси. Саме активні, креативні та інтелектуальні особистості мають збудувати потужне громадянське суспільство, що визначатиме європейський шлях України.

Автор: Євген АКИМОВИЧ, кандидат філософських наук.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012