ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




СКУТІ ОДНИМ ЛАНЦЮГОМ
17.06.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 57(21848) / Тираж: 8525

Наступного тижня Президент України Петро Порошенко відвідає з робочим візитом Вашингтон і зустрінеться з Президентом США Дональдом Трампом. Точну дату зустрічі поки що не підтвердила ні американська, ні українська сторони, але в нашій пресі на тему цієї важливої події вже ви-словлена маса здогадок і припущень. Аж до того, що Трампу саме зараз конче знадобився прямий контакт з Порошенком.

ТРАМП В ОБОРОНІ

Через п’ять місяців з дня вступу на посаду 45-го президента США політичні бурі навколо його обрання могли б і стихнути. Але цього не сталося. Досі опоненти Трампа, і не тільки опоненти, впевнені, що російські «фахівці» втрутилися у виборчу кампанію США. А деякі вважають, що Кремль і зараз якимось чином контролює діяльність господаря Білого дому.

Чи так це, чи не так, але будь-які ініціативи Трампа або представників його адміністрації у зовнішній політиці часто оцінюють з подібної точки зору. Ро-сійська карта найнесподіванішим чином розігрується на слуханнях у Конгресі США, під час роботи над законопроектами і навіть при затвердженні торговельних угод. Таких, скажімо, як продаж американської зброї Саудівській Аравії.

Перебуваючи в стані постійної оборони через звинувачення у симпатіях до Росії, Трамп спробував змінити порядок денний у зовнішній політиці — затіяв конфронтацію з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином, посварився з природними союзниками в Європі щодо боротьби з глобальним потеплінням, незграбно втрутився у складні ігри на Близькому Сході.

Але «російське питання» нікуди не зникло. Воно, як скалка, глибоко застрягло в політичному тілі США і тепер нариває, вимагаючи хірургічного втручання. Якщо це не дійшло до Білого дому, то в Конгресі вже відчули: політика бездіяльності щодо Росії, популярна при Обамі, веде до зараження крові.

Цього тижня Сенат США за-твердив поправки до закону, які передбачають застосування до Росії секторальних санкцій в економіці за зразком таких, що вже застосовуються до Ірану. Якщо Трамп не накладе на закон вето, цілі галузі російської промисловості (включаючи нафто- і газодобувну) зіткнуться з обмеженнями при виході на ринки. При цьому скасувати або послабити санкції можна буде лише за згоди Конгресу.

Під час голосування за поправки у Сенаті проявилася вражаюча одностайність республіканців і демократів — 97 голосів «за», 2 «проти». І Трампу для того, щоб застосувати вето або підписати закон, потрібні вагомі аргументи. У Білому домі, ймовірно, розраховують, що частину таких аргументів Трампу надасть при особистій зустрічі Президент України.

Про такі очікування фактично прямим текстом цього тижня розповів державний секретар США Рекс Тіллерсон. Уперше з часу приходу до влади нової американської адміністрації її представник не вимовив заклинання, що «Мінську нема альтернативи», а заявив, що уряди України і Росії можуть прийти до врегулювання у рамках структури, відмінної від «Мінська». І додав, що не «хоче бути прикутим наручниками» до цієї угоди, якщо сторони вирішать врегулювати конфлікт в іншому форматі.

ПРО «ІНШИЙ ФОРМАТ»

Основною темою розмови Дональда Трампа і Петра Порошенка, ймовірно, і буде «інший формат». Якщо розмова пройде для України вдало — без зайвих емоцій і на основі представленого «бізнес-плану», то США увійдуть в угоду і постараються витягти з неї максимум користі. Тобто російського туза спробують побити українським джокером. Завдання Порошенка — переконати Трампа, що це можливо. Що нові правила гри дозволять США не тільки розв’язати складну проблему, але й дадуть можливість як у зовнішній, так і у внутрішній політиці від оборони на російському напрямку перейти в наступ. Утерти носа «нормандській четвірці» і показати, нарешті, Європі, хто у світі господар.

Деталі плану, який повезе до Вашингтона Порошенко, наразі невідомі. Але про загальний контур здогадатися можна. Цей план з українського боку передбачає скасування антитерористичної операції на сході і передачу функцій АТО Збройним Cилам України та військово-цивільним адміністраціям під командуванням Об’єднаного штабу.

13 червня про перехід до нового формату захисту країни від російської агресії заявив секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов. Він сказав про підготовку законопроекту «Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей», про те, що най-ближчим часом цей законопроект буде поданий президентові, а потім — оперативно внесений на розгляд Верховної Ради.

Цілком обґрунтовано можна було припустити, що йдеться про близьку силову операцію зі звільнення Донбасу або, принаймні, про запровадження воєн-ного стану. Але наступного дня заяву Турчинова підкоригував сам Порошенко. «Відновлення державного суверенітету» в його вустах перетворилося на «реінтеграцію окупованих територій Донбасу в Україну», а зміст законопроекту — «цілу низку заходів і кроків, які потрібно здійснити для реінтеграції».

Про оперативне внесення законопроекту до Верховної Ради глава держави не згадав. Зате розповів про майбутні експертні обговорення і з’ясування компетентної точки зору з усіх питань. Скільки часу знадобиться для обговорень та з’ясувань, Петро Олексійович не пояснив. Але зважаючи на темп роботи Адміністрації Президента та активність Верховної Ради у літній період, зрозуміло, що справа затягнеться.

Трампа, певна річ, обговорення в українському експертному середовищі мало цікавлять. Від Порошенка він хотів би почути конкретне: сьогодні ми зробили це, а завтра за підтримки США зробимо те. І по поличках розкласти, що саме і в який термін зробимо проти агресора. А розмови про наміри вже були. Ми пам’ятаємо, як на ці речі свого часу реагував президент Обама.

Завершуючи сюжет про перехід до «іншого формату», треба сказати, що про цей (як і про інші заходи з відновлення суверенітету над окупованими територіями) приймають рішення не експерти і навіть не парламент, а військово-політичне керівництво країни на чолі з головнокомандувачем. Перед візитом до Вашингтона саме час йому про це нагадати.

Автор: Леонід ЗАСЛАВСЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011