ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




КРІЗЬ ЖОРНА ВІЙНИ...
17.06.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 57(21848) / Тираж: 8525

Нещодавно у Музеї Шустова відбулася цікава й насичена подія — виставка-перфоменс, присвячена долям людей, які були в’язнями концтаборів та остарбайтерами під час Другої світової війни. Нині їм уже за дев’яносто, і їхнє життя, як правило, обмежується стінами власних помешкань. Що пережили ці люди, чим живуть сьогодні і що хотіли б передати майбутнім поколінням?

Саме про це розповідає виставка, представлена кількома експозиціями. Одна з них, під назвою «…Немов ковток свіжого повітря…», створена у рамках програми «Місце зустрічі — діалог», вже кілька років поспіль мандрує містами країни, нагадуючи всім про те, про що забувати не можна. Це — портрети колишніх жертв нацизму з України, Білорусі, Росії та їхні розповіді про важкі випробування під час війни. Ці люди діляться своїми враженнями щодо участі в програмі німецького фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє», яка змінила їхнє життя й наповнила новим значенням їхню старість.

— Виставка, насичена спогадами, фотознімками, справді діє немов ковток свіжого повітря, збагачуючи новими враженнями людей, які її оглядають. А для нас, колишніх жертв нацизму, — це особливо важлива подія. Про те, що ми пережили, потрібно розповідати — щоб ніколи не повторювалися ці страхіття та випробування, — вважає пенсіонерка Галина Кириченко, якій у дитинстві довелося бути разом із мамою у концтаборі.

Друга частина експозиції — це фотодослідження Галини Юдіної на тему «Віра. Війна. Повернення». Галина вже кілька років поспіль є волонтеркою програми «Місце зустрічі — діалог». Відвідуючи дев’яностолітніх жінок, учасниць програми, слухаючи їхні життєві історії, вона неодноразово замислювалася над тим, що ж допомагало людям, приреченим на смерть, вижити в епіцентрі війни, коли мільйони інших перетворювалися на дим та попіл. Що допомогло їм повернутися додому? І чому сьогодні, коли їм за 90, до них знову повернулася війна? Експозиція виставки — це не лише фото дев’яностолітніх у домашній обстановці, а й світлини, зібрані ними за все життя, починаючи з дитинства, речі та предмети тієї епохи, листівки, довідки, листи... Біля кожної з героїнь виставки — на пожовклій радянській листівці — її побажання прийдешнім поколінням, слова, які вони хотіли б передати як символ своєї віри...

Ці роздуми лягли в основу вистави «Живі спогади», створеної за життєвими історіями п’яти остарбайтерок. На відкритті виставки цей спектакль показали публіці, і люди дивилися його дуже уважно, розуміючи, що відбувається щось дуже важливе, багато хто плакав. Неначе тіні минулого, виходили на сцену дівчата, розповідаючи чесно, без прикрас, про те, що відбувалося з їхніми героїнями сімдесят років тому. Гітара Олексія Семенищева обережно й тактовно рефреном супроводжувала ті історії музикою тієї війни.

А зі стін тихо й спокійно дивилися на сцену фотографії героїнь. Лише одна з них змогла бути присутньою на цьому мистецькому вечорі. Лише одна з них упізнала свою історію серед того, що відбувалося на сцені.

Іраїда Мосеєнко, яка дев’ятилітньою дівчинкою працювала на німецькій фабриці, нині намагається брати участь у всіх заходах проекту, незважаючи на слабке здоров’я.

— Я вам дуже вдячна за те, що, долучившись до проекту «Місце зустрічі — діалог», я знову відчула радість життя, бажання спілкуватися, зустрічатися, навчатися, ділитися з іншими. Відкрилося друге дихання, почався «третій вік», — сказала вона після перегляду вистави.

На відкриття виставки-перфоменсу завітали журналісти, шанувальники мистецтва, родичі остарбайтерів, учасники програми «Золота осінь людей похилого віку», волонтери, студенти — усього понад 70 осіб.

Ірина Гур’єва, директор туристичного агентства, ділиться своїми враженнями:

— Це було створене жінками, жіночими серцями про жінок. Дівчата, не соромтеся голосно заявляти про важливість того, що ви робите. Ця виставка-перфоменс гідна, щоб її побачили і в інших містах.

Анна Кольцова, одна з акторок, що грала роль політрепресованої Соні, зазначила:

— Я не професійна акторка, сцена для мене — це місце трансформації, місце пошуку відповідей на свої запитання. У нашому пострадянському просторі в закапсульованому вигляді залишилося чимало людського болю. Він впливає на наше життя і вибудовує нашу реальність певним, не зовсім радісним чином. Наше завдання — прожити на сцені цей біль, трансформувати його. Для мене у війні нема переможців та переможених. Війна — це поламані долі, це жорна, що перетирають на борошно усіх, хто у них потрапив. І я дуже хочу щось змінити: для себе, для людей, які живуть поруч, і для тих, хто далеко. Я хочу, щоб майбутні покоління жили у прекрасному світі, а не на руїнах цивілі-зації. Тому ми маємо зробити вибір на користь Людяності, Поваги, Любові. Треба вчитися спілкуватися і домовлятися, а не махати шаблями. Адже для цього в нас є розум і серце, і ми можемо жити як справжні люди, а не дикуни.

Припинити війну, наповнити світ творчістю, взаємною повагою, радістю спілкування та іншими людськими цінностями — саме такою і є мета цієї виставки-перфоменсу.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015