ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПОГАНО ВРОДИЛО ЧИ ХИТРО РАХУЮТЬ?
13.07.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 65(21856) / Тираж: 8525

Через несприятливі погодні умови (холодну суху весну) цьогорічні жнива на Одещині розпочалися на 10 днів пізніше від наміченого. Експерти прогнозують, що матимемо менше врожаю, аніж торік. Станом на 10 липня господарства області зібрали майже третину ранніх зернових. Про це йшлося у доповіді на щотижневій апаратній нараді Івана Петріва, начальника управління аграрної політики ОДА.

У деяких районах Одещини, за словами керівника про-фільного управління, збирають по 50—60 ц/га та вже встигли впорати чи не половину площ. Проте в центрі та на півночі врожайність часто не добирається і до 30 ц/га (йдеться про ситуацію в Окнянському, Іванівському, Ширяївському та Миколаїв-ському районах).

— Я розумію, — прокоментував ситуацію голова ОДА Максим Степанов, — що можуть застосовуватися різні аграрні технології, але ж різниця у два рази… Мені здається, щось тут не так!

— Так, — погодився Іван Петрів, — якщо в районі ведеться постійна робота із сільгоспвиробниками, знижується ризик того, що частину врожаю приховають від звітності. Маємо факти, коли кілька сільгосппідприємств зовсім не вели потрібної звітності, хоча ми точно знаємо, що вони працюють.

Приховані врожаї, мусите розуміти, — це приховані від держави і від місцевої громади податки.

Детальніше ситуацію було проаналізовано того ж дня на селекторній нараді із головами РДА. З’ясувалося, що цифри на місцях та в профільному управлінні по деяких районах взагалі суттєво різняться, тож хто і скільки зібрав врожаю, наразі встановлюватимуть під час додаткових перевірок.

Ще одним неподобством ми могли ославитися на всю державу: спробами захоплення вирощеного, а часто вже й зібраного урожаю. Такі випадки зафіксовані в Ананьївському та Ширяївському районах.

Коментуючи ці ситуації, Максим Степанов пояснив, що під час укладання договорів із фермерами часто вдаються до певних маніпуляцій із законодавством, відтак проблеми виникають через неузгодженість земельних питань.

— Є фермери, які складають договори, іноді не заглядаючи в деякі пункти. Це призводить до того, що під час збору врожаю приїздить певна компанія, яка претендує на врожай цього господаря. Але захоплень наразі в області нема. Є лише спроби, які жорстко в рамках закону упереджено! — запевнив він.

Керівник області доручив головам районних державних адміністрацій суворо відстежувати ситуацію, щоб разом з правоохоронними органами миттєво реагувати на подібні випадки.

Про торги з продажу прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в першому півріччі під час апаратної наради доповідала Марина Савченко, начальник головного управління Держгеокадастру в Одеській області.

Вислухавши виступ, Максим Степанов наполіг на тому, щоб управління приділило особливу увагу не тільки кількості проведених аукціонів, але й їхній прозорості. Він зголосився допомогти із проведенням нормативно-грошової оцінки земель за рахунок спецфонду бюджету області, якщо це не суперечитиме чинному законодавству.

— Маємо кричущу ситуацію із проведенням земельних аукціонів, — наголосив він. — Практично у кожному районі є фермери, які обробляють землю взагалі без жодного документа. Звичайно, таких треба штрафувати. Ми контролюватимемо це питання по всій області.

Він також сказав, що має намір провести перевірку по кожному району щодо погодження керівництвом РДА списків земельних ділянок, придатних для виставлення на аукціон з продажу прав оренди.

Звертаючись безпосередньо до керівників РДА під час селекторної наради, на якій також порушувалася ця тема, Максим Степанов запевнив, що візьме ситуацію під особистий контроль. А на наступному «селекторі» очікує від голів РДА пропозиції щодо земель, придатних для виставлення на аукціон з продажу прав оренди.

Надзвичайно болюча тема — безоплатне виділення земельних ділянок пільговикам. Керівник області звернув увагу на те, що багато громадян навіть не знають про існування такої можливості для себе. При цьому сама процедура виділення землі настільки складна, що тяжко навіть зрозуміти її суть, не те що оформити!

— На початку року в мене була зустріч з учасниками АТО, і багато нарікань з їхнього боку надходило якраз саме з цього питання. Ми актуалізували інформацію, а також визначили всі земельні ділянки, які відведені для передачі відповідним категоріям громадян. До того ж, найближчим часом закінчимо проект створення інтерактивної карти цих ділянок. Є райони, в яких це питання повністю вирішене, наприклад Арцизький. Але ми працюємо далі, щоб остаточно вирішити проблему, — заявив Максим Степанов.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012