ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НА РОБОТУ ДО ПОЛЬЩІ. ЛЕГАЛЬНО
15.07.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 66-67(21857- 21858) / Тираж: 8525

Безвізовий режим не дає права на легальну роботу у Польщі, проте суттєво спрощує працевлаштування у цій європейській країні. Робоча віза тепер не є необхідною умовою, але потрібен її «замінник», що дає право на роботу. Для легального працевлаштування ви маєте отримати так зване «oњwiadczenie» (декларацію про намір працевлаштування іноземця) або ж традиційний дозвіл на працю.

Перший документ отримати значно простіше. Він оформлюється для громадян лише кількох держав, включаючи Україну, і дає право працювати у Польщі не більше ніж шість місяців на рік. Цього достатньо для тих, хто шукає там сезонної роботи.

Для того, аби громадянин України отримав «oњwiadczenie», польський роботодавець має заповнити декларацію з його та своїми даними і зареєструвати цей документ у місцевому управлінні праці. Ця декларація наразі оформлюється безкоштовно і може надаватися як на місці, коли робітник уже прибув до Польщі, так і до його виїзду з України.

Отже, Варшава офіційно дозволила працевлаштування для тих громадян України, які подорожують: або в межах безвізового режиму, або з шенгенською візою, виданою іншою державою (тобто не Польщею).

Попри європейське правило про заборону роботи за безвізом, кінцеве рішення залишається за урядом кожної з країн-членів Євросоюзу. Окремі держави роблять виняток — для українців або для всіх подорожуючих. Власне, у Польщі діє саме такий виняток.

Тим, хто бажає залишитися працювати у Польщі надовго, не уникнути оформлення дозволу на працю — цей документ видають на термін до трьох років у воєводському (тобто регіональному) відділі у справах іноземців. Оформлюється він для роботи в конкретного роботодавця та на визначеній посаді; зміна роботи вимагає оформлення нового дозволу. Дозвіл на роботу готують значно довше, іноді процедура забирає півроку чи й навіть рік.

Із 2018-го процедура та терміни оформлення документів (а також максимальний дозволений термін роботи у Польщі за ними) мають дещо змінитися.

Важливо! «Oњwiadczenie» на сезонну роботу не скасовує стандартну шенгенську вимогу: за безвізовим режимом дозволяється перебувати в ЄС не більше 90 днів на кожний 180-денний період. «Oњwiadczenie» оформлюється на вдвічі довший термін, оскільки цей документ діє також для робочих віз, але якщо ви порушите правило 90/180, на виїзді з Польщі на вас чекає депортація та кількарічна заборона в’їзду.

Щоби уникнути цього, до завершення 90-денного терміну ви маєте подати заяву про легалізацію свого перебування до воєводського (регіонального) відділу у справах іноземців.

Важливо! Усна заява про те, що ви плануєте працювати за безвізом, не гарантує того, що вас пустять через кордон. Остаточне рішення ухвалює прикордонник. При цьому залишаються чинними всі вимоги до подорожуючих — ви маєте бути готовими довести мету поїздки та обґрунтувати її тривалість.

Компанія «Відкрий Європу» рекомендує спершу їхати за кордон не для працевлаштування, а для переговорів з потенційним роботодавцем. Це цілком законна мета. Подбайте про те, аби у вас були на руках контакти тих, з ким ви будете зустрічатися, зворотний квиток, грошове забезпечення та бронь готелю — у разі, якщо ви зостаєтеся у Польщі на ніч. Таким чином ви зможете з’ясувати умови праці і, якщо вони є неприйнятними, повернутися до України. Якщо ж вам сподобається робота, можете оформлювати документи та залишатися — це не буде порушенням безвізового режиму.

Важливо! Варто ще раз зазначити, що ці правила діють винятково у Польщі, вони не стосуються роботи в жодній іншій країні, навіть якщо дорогою туди ви перетинаєте польський кордон шенгенської зони. Правила працевлаштування кожна країна ухвалює самостійно. Окремі держави можуть давати дозвіл на роботу для певних безвізових категорій, наприклад чоловікові/дружині громадян ЄС. Однак такої лібералізації, як у Польщі, наразі не надає жодна інша європейська країна.

Довідково. Комунікаційна компанія «Відкрий Європу» фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні та реалізується німецькою компанією GOPA Com., членом GOPA Worldwide Consultants (Gesellschaft fьr Organisation, Planung und Ausbildung), у партнерстві з Change Communication (Україна).

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012