ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«ІНТЕЛІГЕНЦІЯ І ВЛАДА»: МАЙЖЕ 700 ДОСЛІДЖЕНЬ
15.07.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 66-67(21857- 21858) / Тираж: 8525

Роздуми про майбутнє починаються через вивчення досвіду минулого. Непересічна істина, яка неодноразово доведена. А де шукати справжньої історичної об’єк-тивності та переосмислення минулого? На сторінках фахового наукового видання.

Кафедра історії та етнографії України Одеського національного політехнічного університету вже 15 років поспіль видає громадсько-політичний збірник «Інтелігенція і влада», який посідає помітне місце серед наукових видань країни. Його перший номер побачив світ ще у березні 2002-го, і відтоді вийшло друком 35 номерів. У 2015-у збірник пройшов чергову реєстрацію й знову був визнаний фаховим, тобто внесений МОН України до переліку видань, у яких можуть публікуватися результати дисертаційних досліджень на здобуття наукових ступенів доктора та кандидата наук. Ініціатор і незмінний редактор збірника — доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Григорій Іванович Гончарук.

Матеріали, що публікуються у науковому збірнику в останні роки, подаються в контексті нового осмислення історії українського народу. Наукові статті переважно висвітлюють ті сторінки минулого, які тривалий час з ідеологічних міркувань розглядалися поверхово, замовчувалися або свідомо перекручувалися. Особливу увагу дослідники приділяють темам науково-педагогічної діяльності, міського самоврядування та адміністративного управління, взаємодії влади й інтелігенції. Найяскравіші постаті, які колись жили в Україні та працювали на її благо, також стали об’єктами наукових пошуків. Скажімо, вміщені серії статей про Л. Лук’яненка, В. Чорновола, Є. Чикаленка та інших патріотів України. Окремо до-сліджуються питання української історіографії. Це дає можливість звернутися до першоджерел та подивитися на минуле очима сучасників.

У збірнику «Інтелігенція і влада» друкувалися статті, присвячені найяскравішим сторінкам як історії, так і нинішнього життя аlma mater — Одеського національного політехнічного університету. Авторами цих робіт були переважно ректори ОНПУ та науковці кафедри історії та етнографії України вишу.

Довгі роки провідною темою кафедри була діяльність Народного руху України, організації, яка стояла біля витоків незалежності нашої держави. Результати наукових досліджень з проблематики НРУ також побачили світ на шпальтах видання. Засновником цього наукового напрямку став завідувач кафедри, доктор історичних наук, професор Г.І. Гончарук, який, окрім низки статей у збірнику «Інтелігенція і влада», із зазначеної теми має кілька ґрунтовних праць.

Отже, видання «Інтелігенція і влада» цікаве не тільки для науковців, аспірантів, студентів історичних спеціальностей, краєзнавців та музейних працівників, а й для широкого загалу — всіх, кому не байдужа історія України.

Усі номери збірника отримали право розміщуватися та зберігатися в електронному варіанті на порталі Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського. До того ж видання «Інтелігенція і влада» має і власний сайт з викладеними у загальному доступі матеріалами — http://history-power.com.

За час існування видання у ньому опубліковано близько 700 праць. На матеріали збірника посилаються в дисертаційних дослідженнях, наукових статтях, студентських рефератах. І зрозуміло, адже їх автори — відомі вчені з історії України та всесвітньої історії. За п’ятнадцять років до збірника надсилали публікації дослідники з різних куточків України: Києва, Харкова, Житомира, Полтави, Сум, Ужгорода — загалом із близько 40 міст. Свої праці друкували в ньому і вчені Росії, Німеччини та інших країн.

Сьогодні збірник «Інтелігенція і влада» відомий далеко за межами України. Він індексується такими зарубіжними наукометричними базами даних, як Російський індекс наукового цитування (РИНЦ), міжнародною наукометричною базою Google Scolar, представлений у національних базах та бібліотеках —загальнодержавному репозитарії «Наукова періодика України» та загальнодержавній базі даних «Україніка наукова» (реферативний журнал «Джерело»). У планах на майбутнє — включення його і до інших міжнародних наукометричних баз.

Отже, підсумовуючи, варто сказати, що кафедрі історії України ОНПУ справді є чим пишатися. В технічному виші вона зуміла запропонувати якісне наукове видання, на шпальтах якого суспільство має змогу не тільки ознайомитися із серйозними дослідженнями, а й подискутувати з питань української історії, політики та культури. За 15 років існування збірник «Інтелігенція і влада» неодноразово довів свою тематичну актуальність і, ще раз наголосимо, зайняв чільне місце поміж фахових видань України.

Катерина КОРНІЄНКО,

кандидат історичних наук, доцент;

Марина КУЧЕРУК,

кандидат історичних наук, доцент.

P.S. Зараз формується 37-й номер збірника. Користуючись нагодою, редакція запрошує шановних колег до співпраці. Електронна адреса кафедри: kaf_histori_onpu@ukr.net. Відповідальна за випуск — М.С. Кучерук.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012