ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЩОБ ЛИХІ ПРОГНОЗИ НЕ ЗБУВАЛИСЯ
03.08.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 71(21862) / Тираж: 8525

Глобальна стратегія ВООЗ визнає гепатити серйозною загрозою для здоров’я людства і ставить за мету подолати їх до 2030 року.

Сьогодні на постійному контролі Всесвітня організація охорони здоров’я тримає рівень захворюваності на гепатити у десяти країнах, серед яких найбільшу тривогу викликає ситуація в Індії, Афганістані та Пакистані. Ще 17 держав вважаються щодо гепатитів неблагополучними. На жаль, до цього переліку входить й Україна.

І хоча ВООЗ прогнозувала для України у період з 2015 по 2020 роки подвоєння кількості заражених гепатитами та летальних випадків через них, старання медиків і науковців стали на заваді цим страшним прогнозам. На лікування та профілактику гепатитів наша держава щорічно витрачає 85—90 мільйонів гривень, що дає позитивні результати.

Одещина активно відгукнулася на дату планетарного масштабу — Всесвітній день боротьби з гепатитами, що відзначався 28 липня.

Марафон акцій, спрямованих на мобілізацію сил з протидії гепатитам, стартував біля будинку обласної ради, де органі-затори — низка громадських організацій та Департамент охорони здоров’я ОДА — провели брифінг для ЗМІ, роздавали листівки відповідного змісту.

Трохи пізніше на Думській площі відбулася акція під назвою «Дізнайся зараз, вилікуйся вчасно», під час якої кожен, хто бажав, міг пройти тест-обстеження на гепатити у пересувній амбулаторії. Цим скористалися кілька сотень одеситів і гостей міста. Директор профільного департаменту ОДА В’ячеслав Полясний першим пройшов пропоноване тест-обстеження.

У студентському таборі Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова того дня також відбулася інформаційно-профілактична акція, організована спеціалістами «Клініки, дружньої до молоді» міської студентської поліклініки №21, активістами ГО «Молодіжний центр розвитку» та Одеської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. У її рамках пройшли спортивний флешмоб і безоплатне тестування на гепатит С, чим скористалися майже півсотні студентів і викладачів університету.

Досить цікаву прес-конференцію до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами провели завідувач відділенням Одеської міської клінічної інфекційної лікарні, обласний спеціаліст з інфекційних хвороб Департаменту охорони здоров’я ОДА Валерій Тітаренко та завідувач відділенням цієї лікарні, обласний спеціаліст із дитячих інфекційних хвороб департаменту Сергій Костенко.

З їх розповіді стало відомо, що в нашій області за останній рік простежується незначний приріст захворюваності на гепатит А, кількість випадків гепатиту В залишається практично на одному рівні, а гепатит С потроху відступає.

Медики акцентували увагу на тому, що гепатити не мають чітких симптомів, які змусили б людину негайно звернутися до лікаря. Одна з ознак інфікування — загальна слабкість, постійна втома. Недуга може сигналити про себе, починаючись як гостре респіраторне захворювання чи шлунково-кишковий розлад.

Наш перший помічник і порадник — сімейний лікар. До нього й необхідно звертатися при будь-яких негараздах зі здоров’ям.

В Одеській міській інфекційній лікарні працює гепатоцентр, де діагностують та лікують вірусні гепатити. Пройти обстеження там можна безоплатно, за державною програмою.

Добрими намірами обнадіяло людей і Міністерство охорони здоров’я, заявивши, що лікування гепатиту С стане доступнішим. Так, цими днями USAID Україна спільно з МОЗ, Україн-ським центром громадського здоров’я та консорціумом EQUIP оголосили про запуск першого демонстраційного проекту з тестування та лікування гепатиту С в нашій державі. Впродовж наступних трьох років понад 8000 осіб пройдуть тестування на гепатит С та ВІЛ. Близько 4000 пацієнтів, в яких діагностовано гепатит С, отримають життєво необхідне лікування препаратом прямої противірусної дії.

Цей проект допоможе україн-ським лікарям отримати необ-хідний досвід застосування нових протигепатитних препаратів для ефективного лікування пацієнтів, а урядові дасть можливість розробити ефективні програми для збільшення доступу до лікування тих, хто його потребує. Результати цього демонстраційного проекту допоможуть підготувати оновлені протоколи досліджень та зрозуміти вартість лікування для України, щоб у підсумку прийняти програму і поширити в усій країні.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015