ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Покарання – крайній захід
09.09.2017 / Газета: Одесские известия / № 66(4992) / Тираж: 18937

Фахівці Південного офісу Державної аудиторської служби України розпочали ревізію бюджету Любашівського району за період із 1 січня 2015-го по 31 серпня 2017 року. Прискіпливо перевірятиметься фінансово-господарська діяльність райдержадміністрації, її структурних підрозділів – фінансового управління, відділів освіти, молоді та спорту, а також ра­йонної ради, Любашівської селищної і Троїцької сільської рад та Управління Державної казначейської служби України в Любашівському районі.

– Наша служба займається перевіркою законності й ефективності використання бюджетних коштів. Ми також подивимося не лише розхідну частину ваших бюджетів, а й їх наповнення. Перевіримо тендерні закупівлі. Ставимо завдання виявити всі порушення, які є, допомогти усунути їх і зробити так, щоб вони не повторювалися надалі. Покарання – для мене крайній захід. Тому ми налаштовані на повну співпрацю з вами, на стовідсоткову об’єктивність і відкритість, – за­у­важив керівник Південного офісу Держаудитслужби Олег Муратов, представляючи свою команду на відкритому засіданні. – Стосовно моїх працівників, то вони досвідчені та перевірені фахівці, тому не потрібно їм нічого пропонувати, бо це може зіграти проти вас. Ще раз скажу, що головне наше завдання – запобігти порушенням. А до керівників об’єктів контролю єдине прохання: створити належні умови для роботи моїх співробітників. Щоб усе було по-людськи. Роботу ревізійної групи плануємо закінчити до кінця жовтня. Результати комплексної перевірки спочатку розглядатимуться на колегії обласної державної адміністрації, а потім їх буде озвучено в районі.

Відкрито спілкуючись із присутніми, Олег Муратов підкреслив, що досить добре знає Любашівський район, відвідував його не один раз. Ще очолюючи департамент економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації, він об’їздив більшість населених пунктів. Тоді реалізовувалися певні завдання, відкривалися нові об’єкти.

– Мені б хотілося, щоб ваші громади були максимально самодостатні у фінансовому плані. Я читаю новини і знаю, що в районі дуже багато робиться. Це дуже важливо, бо через наповнення бюджету піде реалізація всіх соціальних проектів, – додав Олег Михайлович.

Голова райдержадміністрації Віталій Лабуш запевнив ауди­торів, що їхня взаємодія з ра­йонною владою буде максимальною, і додав, що для нього аудиторська ревізія – як подарунок. Адже він лише три тижні перебуває на посаді керівника району.

– Впродовж півтора року ми впроваджували в життя чимало соціальних проектів. У цьому плані ми – серед найкращих в області. Освоєння коштів відбувалося в мене на очах, тому не думаю, що будуть знайдені істотні порушення, – аргументував голова райради Сергій Паровик. – Проте, як мовиться, хто не працює, той не помиляється. Але, як говорилося, у нас є можливість усе по ходу виправити з вашою професійною допомогою.

Відповідаючи на запитання, керівник Південного офісу Держаудитслужби поділився успіхами і планами подальшої роботи.

– Ми переформатовуємося, і основне наше завдання – не знайти і покарати, а все ж таки не допустити незаконного і неефективного використання бюджетних коштів. Є така річ, як превентивний механізм. Як кажуть у службі надзвичайних ситуацій, легше і дешевше не допустити пожежі, ніж її потім погасити. Саме такого принципу я намагаюся дотримуватися, – сказав Олег Муратов. – Одним із наших функціональних обов’язків є аналіз і моніторинг державних закупівель. З початку року проаналізували тендерні процедури на 2,5 мільярда гривень. І розкрили порушення на мільярд. Також виявлено резерви підвищення ефективності роботи підприємств області в сумі понад 500 мільйонів гривень. За нашими рекомендаціями були скасовані тендери на понад 800 мільйонів гривень. У деяких випадках навіть підписані угоди були розірвані. На жаль, були й такі випадки, коли ми знайшли порушення – і тендер скасовано, а оголошений наступний знову був із порушеннями. І його доводилося скасовувати також. Це торги по будівництву обласного архіву. Документи були подані з порушенням чинного законодавства. Тож і під час ревізії Любашівського району ми подивимося, як відбувалися тендерні процедури.

Ще раз нагадаю, що ми публічні і відкриті. Тому я особисто приїжджаю на представлення, а потім на заслуховування результатів ревізії на колегії райдержадміністрації. Наступного тижня я їду до Болградського району, де внаслідок проведеної ревізії виявлено фінансових порушень майже на п’ять мільйонів гривень. Для такого району це досить значна сума.

Також Олег Муратов повідомив, що проводилися аудити в Овідіопольському та Березівському районах, у Чорноморську, в ряді організацій та підприємств Одеси й області. Нині триває перевірка в Ізмаїлі. У найближчих планах – Лиманський район та Балтська об’єднана територіальна громада.

Спостерігається невпинне зростання обсягу державних фінансових аудитів. Відносно минулого року їх кількість збільшилася в чотири рази. За результатами цьогорічних ревізій та перевірок виявлено фінансових порушень на суму майже 59 млн грн. Це недо­отримання фінансових ресурсів, незаконні, нецільові витрати і недостачі. Більшість коштів було повернуто у плині ревізії. За результатами проведених аудитів надано майже 100 пропозицій, з яких більшість уже враховано.

– Це дуже високий результат, який втричі перевищує показники минулого року, і один з найвищих в Україні, – підкреслив Олег Муратов. – План виконано майже на 400 відсотків. До бюджетів усіх рівнів повернуто майже в чотири рази більше грошей, ніж держава витратила на наше утримання.

Наприкінці розмови керівник офісу Держаудитслужби наголосив, що Любашівський район досить перспективний у соціально-економічному плані, має прекрасні можливості для подальшого розвитку.

Автор: Юрій Федорчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012