ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧОМУ ЗНИКАЄ КОМАШНЯ?
14.09.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 83(21874) / Тираж: 8525

Дослідження, проведені німецькими вченими, показали, що на Землі в останні роки різко скоротилася кількість комах.

Першими помітили це водії: лобові скла їхніх автомобілів нині залишаються чистими навіть у швидких заміських поїздках. Раніше ж, згадують, були геть заляпаними, і їх доводилося постійно відмивати від решток різних мушок, жучків та метеликів. Водії купували спеціальні рідини для чищення скла, тепер вони не потрібні — бруд є, а решток комах нема.

Спостереження свідчать: приблизно за чверть століття кількість комах скоротилася аж на 80 відсотків. Такий гнітючий результат вчені отримали, порівнявши кількість мушок-жучків, які потрапляли у пастки колись і зараз.

Ентомологи грішать передусім на хімію: мовляв, винні фермери та інші сільськогосподарські працівники, труять комах інсектицидами. Труять нібито шкідливих, а гинуть усі. Є, щоправда, й інша гіпотеза: форми сучасних автомобілів стали більш обтічними — від цього менше комашні б’ється об них.

Щось підказує: праві все-таки ентомологи. Адже скорочення кількості комах може бути частиною масштабнішого процесу — масового вимирання живих істот взагалі — шостого за рахунком.

Про те, що він почався, заявили американські вчені з Прінстонського, Стенфордського, Каліфорнійського університетів та їхні мексиканські колеги з Національного автономного університету Мехико. На думку біологів, вимирання спричинене самим людством, спровоковане його руйнівною для планети діяльністю.

Як розповів один з керівників дослідження, професор-еколог Пол Ерліх, із 1500 року наш світ безповоротно покинули 320 видів хребетних. Раніше за кожні 100 років вимирали ледве два види ссавців, нині ж швидкість зникнення їх збільшилася майже у 100 разів і наближається до тієї, з якою види вимирали 65 мільйонів років тому, коли Земля зосталася без динозаврів.

У зв’язку з чим уже не один рік б’є на сполох Всесвітній фонд дикої природи (WWF). От і в своїй черговій доповіді про стан біоресурсів Землі повідомив, що за 40 останніх років ці ресурси скоротилися приблизно на третину. Іншими словами, третину нашої планети ми вже «вжили» на свої потреби — з’їли і переварили, спалили, вирубали, отруїли, вбили лобовими склами. Причому швидкість «вживання» за звітний період зросла вдвічі.

Найбільш марнотратно, на думку природознавців, живуть Катар, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати, Данія, США, Бельгія, Австралія, Канада, Нідерланди та Ірландія. Якби так жили всі, то для подальшого існування людству знадобилося б ще п’ять таких планет, як наша.

Резільтат такого марнотратства людини очевидний: на Землі стрімко зменшується біорізноманіття — щороку з неї зникають 25 тисяч видів тварин і рослин.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011