ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Право на справедливість
19.09.2017 / Газета: Одесские известия / № 69(4995) / Тираж: 18937

У ніч на суботу в Одесі сталася масштабна пожежа в дитячому таборі «Вікторія», нещодавно з помпою відкритому після реконструкції. У вогні загинули двоє дівчаток, ще третя досі вважається зниклою без вісті. Дерев’яний двоповерховий корпус вигорів ущент. За попередніми даними, причиною загоряння став недолад в електропроводці. Повідомлення про пожежу надійшло до диспетчерської ДСНС за телефоном 101, пожежна сигналізація на об’єкті була вимкнена. Крім того, пожежний гідрант на території табору не давав потрібного тиску води, а пожежний резервуар був майже порожній. Остання обставина підтверджується опублікованим у мережі інтернет відеозаписом із нагрудної камери пожежника. Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій оприлюднило інформацію про те, що приписи щодо недоліків у організації пожежної безпеки були складені ще у серпні.

Громадський активіст Владислав Балинський провів на місці пожежі власне розслідування, за попередніми підсумками якого виявлено значні недоліки в монтажі електроприладів і злісні відхилення від будівельних норм та правил. Зокрема, житлові будівлі табору, що розрахований на одночасне і постійне (20 діб) проживання 420 дітей, споруджені з дерев’яних конструкцій, що недопустимо з точки зору протипожежної безпеки. На деяких елементах конструкцій взагалі немає слідів протипожежного просочення. Монтаж електроприладів у будівлях виконаний безпосередньо на дерев’яну основу, неякісно, із порушенням норм електробезпеки. Замість заземлення електричні водонагрівачі «занулені». Все це та низку інших порушень зафіксовано на фото. За словами Балинського, який є фахівцем із питань монтажу та обслуговування систем протипожежної сигналізації, клас сигнальної централі не відповідає класові безпеки об’єкта.

Співробітниками Слідчого управління ГУНП України в Одеській області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України і оголошено підозру директорові табору та відповідальному за техніку безпеки. Їх взято під варту. Такими є факти на поточний час.

– Після всього побаченого у мене просто серце рветься на шматки. Дітки загинули, зокрема і з нашої вини! Це ми своєю байдужістю дозволили органам місцевого самоврядування просто сп’яніти від корупційного «бабла», що ллється зі всіх боків, та знехтувати вимогами будівельних норм і техніки безпеки, – у розпачі каже Балинський.

Важко не погодитися із Владиславом, почуття розпачу та провини крає серце кожного одесита. Ця трагедія була б неможливою, якби ми – громада – прискіпливіше ставилися до діяльності чиновників, вимагали б звіту за кожну витрачену копійчину з бюджету міста. Якби не сприймали хабарі пожежному інспекторові як звичне, але непозбувне зло.

На тлі цього розпачу не можуть не викликати огиди намагання політичних маргіналів здобути собі славу борців із не­справедливістю. Використати будь-який привід заради отримання дивідендів... Коли обурені містяни приходять до міськ­ради з вимогами відставки міського голови – це зрозуміло і викликає повагу. Коли небайдужі громадяни ініціюють власне розслідування, аби офіційні органи не мали спокуси загубити певний документ чи пройти повз важливі докази, – з цього можна лише радіти. А от коли дехто намагається узурпувати право на співчуття та справедливість, коли «під шумок» певна політична сила зводить біля міськради намета і звинувачує у скоєному злочині керівництво країни, водночас докоряючи рідним загиблих і потерпілих дітей матеріальною допомогою, що ті отримають від муніципальної та обласної влади, – це викликає почуття огиди. Тим більшої огиди, що саме ця політична сила тиждень тому свідомо скоїла злочин стосовно державного кордону України. Вважати щирими мотиви їхнього демаршу під Одеською міською радою у мене особисто не виходить.

Автор: Володимир Саркісян

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013