ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Вдоволені, що ризикнули
10.10.2017 / Газета: Одесские известия / № 75(5001) / Тираж: 18937

Минуло майже два роки, як Затишан­ська селищна рада об’єдналася із сусідньою Торосівською сільською. І якщо перший рік самостійного господарювання пішов на впорядкування необхідної документації щодо діяльності нової територіальної громади, виготовлення проектів та кошторисів на ремонт і реконструкцію наявних приміщень, то нинішній 2017 рік став періодом активного розвитку інфраструктури. Навіть з першого погляду в очі впадають відремонтовані дороги, нові тротуари, автобусні зупинки, впорядковані об’єкти соціальної сфери та багато інших позитивних змін.

Затишанський селищний голова Ген­надій Миколайович Топольницький завжди щедро ділиться власним досвідом роботи. Саме тому з легкістю погодився продемонструвати результати об’єднання своїм колегам – сільським та селищним головам Захарівського ра­йону, які ще тільки думають про злиття територій. Для цього було організовано виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування, яке очолив голова районної ради В’ячеслав Анатолійович Думитрашко.

Спочатку запрошені оглянули приміщення, яке планується відвести під дитячий садок. Це будинок колишнього голови місцевого колгоспу, практично в центрі Затишшя. Нині тут повним ходом тривають ремонтні роботи з одночасним внутрішнім переплануванням. Тож найближчим часом 60 діточок дошкільного віку матимуть можливість виховуватися та розвиватися під професійним наглядом фахівців. До того ж відкриття цих двох груп дозволить зменшити чергу батьків, що мають бажання віддати своїх малюків до дитсадка.

Далі Г. Топольницький продемонстрував місцевий ставок, що також ташується в самому центрі селища. Звичайно, нині він нічим особливим не відрізняється, проте в найближчому майбутньому тут планується створити сучасну зону відпочинку. Перший крок уже зроблено – виготовлено технічну документацію на водойму, проект на відновлення її гідрологічного стану, завершується виконання кошторисної документації на ремонт греблі, поглиблення та впорядкування прилеглої території.

– Ми мріємо облаштувати біля водойми пляж, набережну з тротуарами, нічним освітленням, яскравими лавками та кіосками з ласощами, – поділився планами Геннадій Топольницький. – Дехто з місцевих жителів нарікає, що крім впорядкування ставка є багато інших важливих проблем, на які передусім необхідно виділяти бюджетні кошти. Але невже жителі сільської місцевості гірші від містян і не заслужили проводити дозвілля на спеціально відведених територіях? Проблеми великих і малих сіл не скінчаться ніколи, а прищеплювати любов до свого краю, вчити юних земляків помічати прекрасне, що поряд, потріб­но змалечку.

Так, у розмовах про ставок, гості пройшлися новеньким тротуаром, що веде аж до школи. Цьогоріч на впорядкування пішохідної доріжки виділено 900 тисяч гривень. Це дало змогу привести до ладу наявні стежки та облаштувати нові – всього понад півтори тисячі квад­ратних метрів.

Позитивні зміни відбулися і в житті чинного дитячого садка, що розташований поблизу Затишанського НВК. Начальник управління з питань освіти, культури та молодіжної політики Альона Камалівна Мірзакірова не без гордості продемонст­рувала нові двоярусні дитячі ліжечка, матраци, постільну білизну, стільчики, столики, спортивний інвентар, розвиткові ігри та багато чого іншого. У приміщенні зроблено ремонт із заміною вікон та дверей. Тож малюки двох груп дитсадка, дітки групи короткотривалого перебування, а також школярі 1-го та 2-го класів перебувають у чудових умовах.

Значна увага приділяється приміщенням місцевих НВК. Сьомого вересня школа в Затишші набула офіційного статусу опорного закладу, що надає можливість покращити її матеріальну базу, а відтак – і якість освіти учнів.

– Зараз ми працюємо над тим, аби впровадити інклюзивне навчання, – прокоментувала новації А. Мірзакірова. – Це означає, що дітки з інвалідністю не будуть відірвані від загального навчального процесу. Як і всі інші школярі, вони здобуватимуть знання у класах. Їм допомагатимуть і всюди їх супроводжуватимуть вихователі. На сьогодні потребують таких послуг чотири дитини.

Нині фахівці управління з питань освіти, культури та молодіжної політики Затишанської селищної ради розглядають комерційні пропозиції щодо закупівлі комп’ютерного класу з мультимедійним обладнанням. На це з місцевого бюджету виділено 400 тисяч гривень. У найближчому майбутньому всі навчальні заклади громади будуть закріплені в одній мережі, що додасть дітям можливостей готуватися до ЗНО та покращувати свої знання.

У школі планується розпочати капітальний ремонт. Як зауважив Г. То­польницький, протягом 53-річної історії навчального закладу все робилося лише батьківськими та вчительськими силами. Відтак найперше потрібно замінити пок­рівлю, встановити водовідливи та збудувати нову відмостку. Потім візьмуться за заміну дверей та вікон.

З чудовим настроєм зустріли учасників координаційної ради староста Торосівської сільради Марія Петрівна Кущенко і директорка НВК Наталія Олексіївна Годовенко. За поточний рік у селі зроблено чимало – заасфальтовано ділянку дороги при в’їзді до села, відремонтовано водогін, встановлено 15 нових вікон на другому поверсі школи, виконано капітальний ремонт спортивної зали із заміною підлоги та відмостки, закуплено чотири ноутбуки для комп’ютерного класу.

Для дитячого садка було придбано столики, ліжечка, змішувачі води, пральну машину-автомат, встановлено нові вхідні двері. Загалом, усю суму податків, що надійшли з території Торосівської сільської ради до бюджету Затишанської об’єднаної громади (а це

2 мільйони 257 тисяч гривень), витрачено на потреби жителів Торосового. Тобто кошти розподілено чесно і прозоро.

Слід відзначити, що сільські та селищні голови району з великою цікавістю оглядали територію новоствореної об’єднаної громади і багато про що запитували у Геннадія Топольницького. Він відверто говорив про проблеми та досягнення: «Зрештою, ми вдоволені, що два роки тому першими в районі ризикнули об’єднатися із Торосівською сільрадою. У нашому новому форматі роботи є й позитивні, і негативні моменти. Проте, як то кажуть, результати очевидні».

– Затишанська селищна рада прой­шла доволі складний шлях від’єд­нання своєї структури від район­них організацій, – зауважив голова районної ради В’ячеслав Думитрашко. – Образно це можна порівняти з розірванням шлюбу, коли кожна сторона прагне відборонити власні інтереси. У цьому іноді болісному процесі передання повноважень новій громаді лише конструктивне спілкування дає змогу знайти виважені рішення, щоб не руйнувати структуру району, бюджет та узгоджено формувати фінанси на наступні роки. Сьогодні багатьох очільників громад возять по досвід децентралізації влади до Польщі, до інших областей України. Але районна рада вирішила показати те, що діється поряд, бо, як то кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Автор: Олена Харченко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012