ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПЕНСІЇ ЗА ДВОМА ВІДОМОСТЯМИ
14.10.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 91-92(21882-21883) / Тираж: 8525

Уже з цього тижня українцям повинні почати виплачувати підвищені пенсії. Всі регіональні відділення ПФУ, запевняє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України, повністю до цього готові.

Як відомо, 3 жовтня Верховна Рада підтримала урядову пенсійну реформу й ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 6614. Одразу після підписання документа Президентом ПФУ розпочав виплати підвищених пенсій. Це, наголошують в уряді, наймасштабніший перерахунок пенсій за всі роки незалежності.

Необхідні для цього гроші є: впродовж року у Пенсійному фонді додатково акумульовано 26 млрд грн. Додаткові надходження забезпечені завдяки зростанню заробітної плати і детінізації зарплатних виплат. Організаційно ПФУ також готовий до виплат підвищених пенсій. Розроблене та протестоване програмне забезпечення, за допомогою якого автоматично будуть перераховані пенсії для понад 9 мільйонів пенсіонерів.

Виплата пенсій у жовтні здійснюватиметься за двома відомостями. Пенсіонери, в яких дата отримання пенсій припаде на період після набрання чинності закону, одержать гроші одразу: за однією відомістю — пенсію у попередньому розмірі, за іншою — суму перерахунку. Ті пенсіонери, які з 4 жовтня, до набрання чинності закону, вже встигли отримати пенсію у старому розмірі, одержать відповідну доплату за окремою відомістю до закінчення виплатного періоду, тобто до 25 жовтня.

Аби проінформувати всіх пенсіонерів про розміри їхніх пенсій, органи ПФУ переглянуть графіки прийому громадян, залучать до їх проведення додаткову кількість працівників, забезпечать виїз-ні прийоми за місцем проживання громадян. Необхідну інформацію можна отримати й у контакт-центрі та на веб-порталі послуг ПФУ.

Із 1 жовтня 2017-го всі пенсії, незалежно від року призначення, будуть перераховані за єдиними правилами на основі матеріалів пенсійних справ. При перерахунку використовуватимуться:

єдиний показник середньої зарплати за останні три роки (2014—2016) у розмірі 3764,4 грн;

оновлений показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян на рівні 1452 грн.

Всі перерахунки пенсій будуть зроблені без звернень пенсіонерів. Підвищення пенсій не має інфляційного характеру, тому не може призвести до зростання цін. Надалі всі пенсії щорічно індексуватимуться — на 50% середньої заробітної плати і на 50% від зростання інфляції. У 2019—2020 роках для перерахунку братиметься показник середньої заробітної плати за попередній рік. Із 2021-го — показник середньої заробітної плати за три попередні роки. Перерахунок пенсій більше не залежатиме від рішень політиків.

Посилюється роль страхового стажу для визначення права на пенсію. Пен-сійний вік не підвищується: ті, хто сумлінно працював і набув необхідного страхового стажу, зможуть вийти на пенсію в 60 років. Із січня 2018-го для виходу на пенсію за віком необхідно мати 25 і більше років страхового стажу. Людина, яка не працювала або працювала на себе (не сплачувала страхових внесків), не отримуватиме пенсію за рахунок інших і вийде на пенсію пізніше — мінімальний страховий стаж для права на пенсію залишається на рівні 15 років (при досягненні 65 років).

Ті, хто працює у секторі неформальної зайнятості або за кордоном, можуть сплачувати внески до Пенсійного фонду самостійно або «купити» стаж за період, коли такі внески не сплачувалися (не більше, ніж 2 роки).

Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років); військових — учасників бойових дій (55 років); ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років); артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років); журналістів — у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій; «чорнобильців» (із зниженням пенсійного віку).

Скасовується обмеження виплати пенсій для пенсіонерів, які працюють. Пенсіонер, який заробив собі пенсію, з 1 жовтня 2017-го отримуватиме її в повному обсязі. Скасовується і зменшення розміру пенсії жінкам, що скористалися правом дострокового виходу на пенсію з досягненням 55 років.

Солідарна система буде позбавлена невластивих видатків. Усі невластиві видатки системи передаються до державного бюджету. Наступний крок — підготовка окремого законопроекту про осучаснення пенсій військовим.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ухвалення пенсійної реформи прокоментував так:

— Ініційовану урядом пенсійну реформу підтримала рекордна кількість депутатів — 288. Хоча були і такі полі-тики, які голосували проти перерахунку пенсій і збільшення мінімальних пенсій, проти скасування податку для працюючих пенсіонерів. Я б попросив, щоб усі громадяни дуже уважно подивилися, хто ж усе-таки голосував «за» впровадження справедливої пенсійної системи, а хто голосував «проти». Люди мають знати таких депутатів поіменно.

Зараз ми переходимо до практичного впровадження реформи — перерахунку пенсій для понад 9 мільйонів пенсіонерів. Це масштабна робота, яку нам потрібно провести в стислі терміни. Органи Пенсійного фонду мають повідомити кожного про новий розмір підвищення і розмір перерахованої пенсії.

Кошти для проведення пенсійної реформи є в повному обсязі. В тому числі це кошти, які Пенсійний фонд отримав від детінізації економіки. Законодавство дозволяє місцевим органам влади контролювати питання детінізації заробітних плат. Подальша детінізація дозволить збільшити надходження і до ПФУ, і до місцевих бюджетів. Головне ж, це має захистити найманих працівників.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012