ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЩИРОСЕРДНІ НАМІРИ Й ФІКТИВНІ ДОЗВОЛИ
14.10.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 91-92(21882-21883) / Тираж: 8525

Нещодавно на Одещині пройшов перший обласний сімейний форум, який мав досить символічне гасло: «Гордість моя — щаслива сім’я».

Організували і провели його з нагоди Дня усиновлення та щоб привселюдно вшанувати усиновителів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів. До участі в заході за-просили 35 родин, які виховують прийомних та всиновлених дітей.

Начальник обласної служби у справах дітей Алла Кіріяк, виступаючи на форумі, зокрема, зазначила: слухаючи історії про усиновлення дітей, історії прийомних дітей та спостерігаючи за їхнім життям, ми всі розумі-ємо, що батьки-усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки та батьки-вихователі здійснюють справжній життєвий подвиг.

Сьогодні в області 1172 дітей усиновлені родинами саме з Одещини, місцевими. Уже цього року сім’ю, а відтак — тепло і захист, знайшли кілька десятків хлопчиків та дівчаток, яких обставини примусили жити без біологічних батьків.

Аллі Кіріяк дали слово для виступу-звіту про зроблене підконтрольною їй службою під час апаратної наради, яку провів голова облдержадміністрації Максим Степанов.

За інформацією профільної служби, цього року створено вісім прийомних родин. На базі однієї з них уже функціонує дитячий будинок сімейного типу (в Білгород-Дністровському районі), куди одночасно влаштовано шістьох неповнолітніх. Чиновниця зауважила, що впродовж останніх двох років показники створення таких сімей в області знижуються.

— Кількість новостворених сімей не покриває потреб дітей регіону, які чекають на родину, на тата з мамою, котрі мали б за ними прийти і забрати додому. Залишатися в інтернаті чи в сиротинці — це пряме порушення права кожної дитини на відповідне виховання. І хоча жодного скасування усиновлення в цьому році не трапилося, що є також добрим показником, нас не задовольняє ситуація, яка склалася, — сказала вона.

Причина, на її думку, очевидна. Це — фінансова нестабільність. Не всі з тих, хто хотів би пригорнути сироту, стати для неї люблячими й турботливими батьками, впевнені у тому, що зможуть її прогодувати, вивчити, вивести в люди.

Для інформації: нині на Одещині — 5656 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них сімейними формами виховання охоплені 4859 (87%).

— За сухою статистикою, — прокоментував виступ чиновниці Максим Степанов, — стоїть жива дитина, яка найбільше в житті хоче сказати «мама» і «тато». Мені потрібна дієва обласна програма усиновлення! Просто розмі-стити на сайтах інформацію, як ви це робите, і таким чином шукати родини — це не зовсім той шлях, яким треба йти у нашій державі. Я розумію, що найчастіше сім’ї, які готові зробити такий відповідальний крок, зупиняє фінансове становище. Саме тому важливо передбачити у програмі й матеріальний аспект.

Керівник ОДА поставив перед про-фільною службою завдання впродовж місяця розробити дієву обласну програму усиновлення. Місяць часу, сказав він, цілком достатньо, щоб подивитися на міжнародний досвід, розробити ефективні заходи (тренінги, семі-нари, наради, агітацію у ЗМІ тощо), підключити кращих спеціалістів, щоб знайти людей, готових до великого громадянського подвигу, яким є усиновлення, заохотити їх до такого вчинку, гарантувати подальшу підтримку громади, зокрема й фінансову... Є численні міжнародні організації та інституції, додав, які можуть надати необхідну підтримку, а він особисто готовий усіляко посприяти цьому.

Про результати збирання врожаю нинішнього року на Одещині під час апаратної наради звітував начальник управління аграрної політики ОДА Іван Петрів.

Посушлива весна і літо без дощу, сказав доповідач, зробили своє: ранніх зернових та зернобобових зібрано 3 млн 770 тис. тонн з урожайністю 37,6 ц/га. Це ніби й пристойний результат, однак потенціал маємо більший.

Зараз триває збирання кукурудзи на зерно, соняшнику, сої, рису та сорго. Сільгоспвиробники порають виноград і пізню городину. Засіяно 420 тис. га (більше половини) озимих зернових культур під урожай наступного року. Основними проблемами сільгоспвиробників у звіті названо завищену вартість посівного матеріалу та зависокі відсотки за надані банками позики.

Приватні забудови, незаконно зведені на місці запланованих будиночків для рибалок на території Нижньо-дністровського національного парку, будуть знесені до 15 листопада. Про це йшлося у виступі виконуючого обов’язки директора департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції Сергія Шостацького.

Максим Степанов, виносячи роз-гляд цього питання на кожну щотижневу апаратну нараду й вимагаючи звіту про зроблене, дає зрозуміти всім, що він не відступиться і наведе нарешті порядок на території, нахабно захопленій, даруйте, далеко не простими людьми.

Виявлено фальшиву документацію, яка дала «дозвіл» на зведення великих комерційних об’єктів одразу 106 фізичним особам!

Сергій Шостацький оголосив, що власникам недобудов (вони не всі навіть об’явилися, щоб захистити своє добро) запропоновано самим, добровільно знести незаконні споруди, а хто цього не зробить до 15 листопада, той заплатить за роботи, які виконають за нього. Не чіпатимуть хіба що зведені містки і причали, які пристосують за призначенням: для відпочинку любителів риболовлі. Ті за цю послугу платитимуть до бюджету.

Робоча група з наведення порядку на захоплених територіях національного парку працює в посиленому режимі. Буде виділено 150 тис. грн для встановлення до кінця цього року точних меж парку та оформлення відповідної документації.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012