ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




...А ВАШОМУ ДВОРИКУ ПОТРІБНІ 30 ТИСЯЧ?
14.10.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 91-92(21882-21883) / Тираж: 8525

Триває конкурс «Дворики Одеси—2017». Це змагання серед дворів, мешканці яких своїми силами прикрашають місце, де вони живуть (комплексно або окремими елементами). Заявки на участь у цьому соціальному проекті приймаються до 1 листопада. Переможцям обіцяють просто казковий виграш — у середньому по 30 тисяч гривень на довпорядкування свого двору.

Зустрівшись із переможцями позаминулого року, я дізналася, як змінилося їхнє життя після участі в конкурсі.

Старосінна площа. Місце, яке у багатьох одеситів асоціюється із криміналом та наметами для безхатченків у холодну пору року й аж ніяк не з чимось хорошим. Тому важко уявити, що десь тут поряд є щось красиве. А воно таки є!

За чорними ворітьми непримітного, облупленого триповерхового будинку — атмосфера, немовби в якомусь зачарованому лісі: гнізда для птахів, різнобарвний фонтан із мушлів, клумби з незвичайними квітами та пальмами… І купа одеських котів і кішок на м’яких пуфах — вгодованих і залюблених. Уся ця краса — заслуга звичайних людей, які не чекали на допомогу комунальників, а власними силами почали наводити лад у дворі будинку, де мешкають.

Усе почалося з десять років тому. Був просто заасфальтований двір і було не дуже привітно. Сусіди вирішили все впорядкувати. Так з’явилися одна клумба, друга, третя… Помітно на краще дворик на Старосінній, 7 змінився після того, як позаторік його мешканці вирішили взяти участь у соціальному конкурсі. «Нам запропонували долучитися, а ми вже вирі-шили, що раз так, то повинні виграти. Запалилися ідеєю і виграли 15 тисяч гривень у номінації «Краща клумба»», — розповіла пані Лідія. За ці кошти спільним рішенням сусіди вирішили обновити арку перед входом у двір. Стіни відремонтували, пофарбували і запросили місцевих художників, аби ті їх розмалювали. Нове «обличчя» дало можливість нинішнього року знову долучитися до проекту «Дворики Одеси», тепер — у номінації «Кращий стріт-арт».

Цьогоріч у проекті дев’ять номінацій: «Найзеленіший дворик», «Кращий під’їзд», «Кращий двір для дітей», «Кращий одеський дворик (старе місто)», «Кращий одеський дворик (багатоповерхівка — ЖЕК)», «Кращий одеський дворик (багатоповерхівка — ОСББ)», «Найспортивніший дворик», «Кращий стріт-арт» і «Кращий двір на думку учасників конкурсу».

«Конкурс задумувався для того, аби люди повірили, що їм під силу самим змінювати на краще свій побут. Містяни повірили у власні сили. Так, для цього довелося потрудитися: хтось воював із сусідами, які нічого не хотіли робити, з авто-хамами, які паркувалися у дворі, де їм заманеться… Конфліктів було чимало, і я про них знаю. Але люди через них пройшли і багато одеських двориків стали помітно кращими», — зазначив куратор конкурсу Анатолій Кавун.

Між переможцями цьогоріч розподілять 300 тисяч гривень: кращий двір за оцінками самих учасників отримає 60 тисяч, переможці решти номінацій — по 30 тисяч гривень. Раніше кошти збирали меценати. Тепер проект фінансується за рахунок муніципалітету: «Дворики одеси» — переможець в одному з міських конкурсів. Гроші можна витратити лише на впорядкування свого двору й особисто в руки їх нікому не даватимуть. «Щоб у людей не було суперечок, хто зробив більше, а хто менше і кому мають піти гроші з призового фонду, ми вирішили категорично: готівку в руки ніхто не отримає. Ми взяли на себе зобов’язання оплачувати рахунки покупок, призначених на благоустрій. Люди приносять чеки, накладні, а ми це покриваємо. З нашого боку це своєрідний контроль», — пояснив пан Анатолій.

Детальну інформацію та анкету для участі у конкурсі можна знайти на порталі «Доброе дело. Одесса».

Автор: Іванна ДЕРЕВ’ЯНКО

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013