ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Українські кардіохірурги оперують серце без розрізу грудної кістки
27.10.2017 / Газета: Одесский вестник / № 43 / Тираж: 5481

Влітку цього року в Центрі кардіохірургічної допомоги медичної мережі «Добробут» почали проводити операції на серці, унікальні не тільки для країни, а й для усього світу. Повна реваскуляризація міокарда, тобто повне відновлення коронарного кровотоку в серці, тепер здійснюється мініінвазивно — через маленький, від 5 до 10 см, розріз між ребрами.

Ще півроку тому відновлення після операції на серці у Миколи Войцеховського з Одеси зайняло б мінімум два місяці. Стільки часу потрібно для зрощення грудини (довгої пласкої кістки всередині грудей, що з'єднує ребра), яку в класичній кардіохірургії розрізають на 25 сантиметрів, щоб отримати доступ до серця. Причому два місяці — це в ідеалі, якщо немає, наприклад, цукрового діабету, остеопорозу або зайвої ваги, при яких грудина зростається погано. У цей час усіляких «не можна» у пацієнта більше, ніж «можна». Не можна піднімати більше трьох кілограмів, не можна стояти на одному місці довше 15 хвилин, не можна водити авто. І це ми ще не говоримо про дискомфорт — і фізичний, і емоційний. Миколі пощастило уникнути всього цього: вже через тиждень після багатосудинного коронарного шунтування він піднімав 15-кілограмові кавуни і проходив вранці та ввечері по три кілометри. При тому, що кардіохірурги нашили йому чотири шунти, а до операції у чоловіка було кілька інфарктів.

Чудо медицини?

У певному сенсі — так! І автори цього дива — українські кардіохірурги, які влітку 2017-го першими у світі освоїли нову методику багатосудинного мініінвазивного коронарного шунтування — не через стандартний 25-сантиметровий розріз грудини, а через маленький — від 5 до 10 см — розріз між ребрами (тобто грудна кістка, зрощення якої нерідко викликає багато проблем після операції, взагалі не зачіпається).

У «Добробуті» й почали активно освоювати мініінвазивну кардіохірургію саме для того, щоб зробити лікування максимально комфортним для людини — наскільки це, зрозуміло, можливо у разі операції на серці.

- Так, лікарям набагато зручніше оперувати серце через великий розріз грудної кістки. Але ми хочемо не просто успішно проводити складні операції. Ми прагнемо зробити складну кардіохірургію максимально толерантною і безпечною для пацієнта, не втративши якості. Це те, що сьогодні називають філософією patient friendly. Зараз увесь світ орієнтується саме на такий підхід до надання медичних послуг. І наше завдання — розвивати в цьому напрямку й українську кардіохірургію, — каже Олександр Бабляк, головний кардіохірург медичної мережі «Добробут».

Попереду планети

Мініінвазивна кардіохірургія — не новий напрямок у медицині. Вона почала розвиватися з середини 1990-х. Але за 20 років, на жаль, так і не стала поширеною практикою. Одна з небагатьох операцій на серці через міні-доступ, яку легко освоїли хірурги по всьому світу, односудинне коронарне шунтування, якого потребують менше 5% пацієнтів. Набагато більшій кількості хворих — лише в Україні це близько 21 тисяч чоловік щорічно — необхідне багатосудинне шунтування. І ось саме його робити через міні-доступ кардіохірурги тільки вчаться. І якщо американські та європейські лікарі відкриті до нового, то вітчизняні кардіохірурги до інновацій придивляються поки досить стримано.

На сьогодні в цьому напрямку успішно працюють лише дві клініки у світі: в Нью-Йорку і Оттаві. Український «Добробут» став третьою. Причому метод, запропонований українцями, унікальний — він може бути застосований практично у будь-якого пацієнта з ішемічною хворобою серця. Менше ніж за два місяці кардіохірурги «Добробуту» провели вже вісім подібних операцій (а всього мініінвазивних на серце — кілька десятків з моменту відкриття Центру в кінці 2016 року). Плани на рік — ще 300.

У вересні цього року Олександр Бабляк виступив із доповіддю на тему мініінвазивного багатосудинного аортокоронарного шунтування на XVIII Національному конгресі кардіологів України, яка викликала велику зацікавленість серед колег-лікарів. Медики також планують представити свої напрацювання на Київському світовому хірургічному конгресі та інших міжнародних конференціях.

- Ми плануємо ділитися своїми знаннями з усіма охочими, аби зробити одну з найбільш затребуваних, але поки що досить дискомфортних для пацієнта операцію, рутиною, — каже Олександр Бабляк.

Саме тому восени 2017 року команда кардіохірургів планує відвідати Житомир, Вінницю, Одесу, Ужгород та Дніпро, щоб безкоштовно проконсультувати тяжкохворих пацієнтів. Київські фахівці також планують організувати ряд семінарів для місцевих лікарів, під час яких поділяться своїм досвідом і новими напрацюваннями.

Чернівці стали першим містом, куди у вересні приїжджав Олександр Бабляк з командою лікарів клініки «Добробут» для участі в конференції «Інноваційні методи діагностики та лікування в кардіохірургії».

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013