ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НІ ЗАБУДОВНИКА, НІ ГРОШЕЙ, НІ КВАРТИР
28.10.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 97(21888) / Тираж: 8525

Одні, прихопивши людські мільйони, десь у світах насолоджуються життям, інші, вклавши останнє в омріяне власне житло, в розпачі перекривають вулиці, пікетують владні установи, ходять по судах, сподіваючись, хоч із запізненням, хоч і не в такі дешеві, як обумовлено в договорах, але таки вселитися у свої квартири.

От і наступного четверга в апеляційному суді має відбутися чергове слухання однієї з таких скандальних історій. Про суть проблеми на прес-конференції, озаглавленій «Афері «Набережного кварталу» — три роки», розповіли представники потерпілих сторін — ТОВ «Олімпекс транс» (орендатор земельної ділянки, відданої під забудову, власник проектної та дозвільної документації на зведення житла) та обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Пайовики Жаботинського» (люди, які ще півтора року тому мали справити новосілля у двох фешенебельних висотках, одну з яких звели з масою порушень, а другу навіть не почали будувати).

Отож, три роки тому — 17 жовтня 2014-го — ТОВ «Олімпекс транс» (входить до групи литовських компаній «Ханнер») уклало договір співпраці з обслуговуючим кооперативом «Набережний квартал — Жаботинського». За цим договором «Олімпекс» передав майбутньому забудовнику земельну ділянку по вул. Жаботинського (район 6-ї станції Великого Фонтану), проектну, технічну та дозвільну документацію на зведення 22-поверхового двосекцій-ного житлового будинку з вбудовано-прибудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом. Зі свого боку «Набережний квартал» узяв на себе зобов’язання організувати будівництво у терміни, визначені договором, забезпечити своєчасне фінансування усіх робіт (зведення будинків, облаштування інфраструктури та під-ключення до комунікацій), технічного та авторського нагляду відповідно до затвердженої проектної документації, будівельних норм і правил.

Розповідає Олександр Байдерін, директор ТОВ «Олімпекс транс»:

— Через грубі порушення, допущені «Набережним кварталом» під час зведення цього скандального об’єкта, ми звернулися до суду, щоб розірвати з ним договір і, нарешті, спільно з пайовиками завершити будівництво.

Господарський суд Одеської області, суд першої інстанції, 1 серпня виніс ухвалу про розірвання договору щодо співпраці між нашим товариством та кооперативом і зобов’язав «Набережний квартал — Жаботинського» повернути земельну ділянку її законному орендареві, тобто ТОВ «Олімпекс транс», усунути всі перешкоди у користуванні будівельним майданчиком (звільнити його від будівельного та іншого сміття і тимчасових споруд). Але «Квартал» оскаржив це рішення в апеляційному порядку і всіляко намагається затягнути процес.

Сподіваємося, що 2 листопада, коли має відбутися вже друге слухання справи в апеляційному суді, судді почують наші доводи про грубі порушення, допущені «Набережним кварталом», і дозволять нашому товариству спільно з пайовиками у правому полі вирішувати ситуацію, що склалася.

Серед грубих порушень, через які у лютому 2016 року Державна архітектурно-будівельна інспекція в Одеській області видала припис про зупинення робіт на об’єкті, — зведення не 22-поверхової, як передбачено проектом, а 27-поверхової першої секції будинку та самовільне збільшення плями забудови. Будівництво зупинилося. Другу секцію навіть не почали зводити (це при тому, що за умовами укладеного договору до 1 травня 2016-го всі роботи мали бути виконані у повному обсязі). Вся проектна і дозвільна документація втратила чинність. Забудовник, який і створив ці проблеми, а ще ж і продав квартири не тільки з 1-го по 22-й поверхи, передбачені проектом, а й з 23-го по 27-й, вирішив усю відповідальність перекласти на «Олімпекс».

— Сьогодні ми, — продовжує Олександр Байдерін, — окрім судової тяганини над розірванням договору про співпрацю, змушені також витрачати час і кошти на оновлення проектної і дозвільної документації, щоб уможливити зведення другої секції будинку і зробити це у правовому полі. Тут, повертаючись назад, у 2014 рік, наголошу, що разом із земельною ділянкою ТОВ «Олімпекс транс» передало кооперативу «Набережний квартал — Жаботинського» повний пакет документів на зведення двосекційного 22-поверхового будинку. Оскільки, як уже мовилося, і поверховість, і площу забудови в ході робіт «Набережний квартал» збільшив, усю проектно-дозвільну документацію доводиться переробляти.

Іноді нам дорікають, чому ще тоді, у 2015-у, коли ці порушення стали очевидними, ми не вплинули на ситуацію. По-перше, це була чітка вимога нашого партнера: не втручатися в його господарську діяльність, а, по-друге, якби ми в судовому порядку зупинили будів-ництво, то саме ми і змушені були б відповідати за все, що накоїв наш партнер.

Ще одна лінія боротьби — близько 50 справ, які розглядаються у Київському суді Одеси. Позивачі-«кварталівці», попри низку грубих порушень договору про співпрацю, намагаються визнати за собою право на будинок.

Навіщо реалізується такий сценарій? Маємо небезпідставні підозри, що десь 25—30 примі-щень у будинку оформлені на підставних осіб. Таким чином «Набережний квартал» намагається заговорити ситуацію, протягнути їх у власники. У разі, якщо місто дасть дозвіл на підвищену поверховість, то з урахуванням зведення другої секції з’явиться вільних десь 9000 квадратних метрів житла, реалізація яких дозволить дещо мінімізувати затрати інвесторів на добудову об’єкта. І саме оті спроби через суд визнати право на будинок — не що інше, як зазіхання на ще не продані площі.

Повірте, це не голослівні припущення, це аналіз схем, до яких вдавався забудовник у різних містах України. Це і Харків, і Дніпро, і Вінниця, і Запоріжжя... На жаль, Одеса — далеко не перше місто, де нечисті на руку ділки обіцяють людям сучасне і при цьому недороге житло, натомість залишають їх з недобудованими стінами, без комунікацій і так далі.

Сподіваємося, що окрім захисту своїх інтересів та репутації, «Олімпекс трансу» вдасться також покласти край цим будівельним аферам.

Звісна річ, наш намір захистити як власні інтереси, так й інтереси пайовиків, які вклали гроші в будів-ництво, а зараз мають шанс залишитися ні з чим, а також наше бажання зупинити шахрайські схеми, не могли сподобатися тим, хто звик наживатися чужим коштом. Відтак на нас, представників ТОВ «Олімпекс транс», чиниться тиск, я особисто вже отримував погрози. Не виключаємо, що найближчим часом будуть організовуватися якісь силові акції, аби залякати незгодних, тих, хто не пристає на нові пропозиції-афери від ОК «Набережний квартал — Жаботинського».

Одна з таких «ініціатив» — відмовитися взагалі від спорудження другої секції будинку, мовляв, усім, хто оплатив паї, вистачить житла у першій 27-поверхівці.

Щоб не залишитися ошуканими, пайовики вирішили об’єднатися й активно долучитися до вирішення проблеми. Так з’явився «Житлово-будівельний кооператив «Пайовики Жаботинського». Член правління цього кооперативу Марина Ануфрієва розповідає:

— Для ясності ситуації ми вирішили створити реєстр пайовиків, проаналізувати, що вже зроблено, що маємо в активі, скільки та чого ще потрібно зробити, аби наші багатостраждальні дві секції стали реальним житлом для всіх, хто вклав у будівництво кошти. Проаналізували й те, як виконують взяті на себе зобов’язання, як ідуть з нами на контакт сторони договору — ОК «Набережний квартал — Жаботинського» та ТОВ «Олімпекс транс». І якщо представники першого кудись зникли (є підозри, що втекли за кордон, прихопивши 120 мільйонів людських внесків, з’ясувати це належить слідчим у рамках порушеного кримінального провадження. — Прим. авт.), то в «Олімпексі» продемонстрували повну готовність до спільного розв’язання проблеми. Саме тому ми й вирішили, що матимемо справу із законним орендарем землі, який не ховається від нас, а навпаки — йде назустріч, намагається допомогти.

Згуртування пайовиків, вочевидь, налякало «Квартал», там збагнули, що втрачають контроль над ситуацією, й почали сіяти між людьми недовіру, вносити розбрат. І якщо на початку нас було десь 300 пайовиків, то нині ми вже розділені на три табори. Відома формула: «поділяй та владарюй». Забудовник веде подвійну, підкилимну боротьбу, всіляко від-тягуючи початок нашої співпраці з «Олімпексом».

Ми, пайовики, сподіваємося, що цю проблему побачить міська влада і підтримає нас, потерпілих. Адже зволікання з вирішенням добудови — це подальше здорожчання робіт. Якщо їх не розпочати буквально найближчим часом, об’єкт увійде вже в другу зиму незаконсервованим: вітри, дощі і сніг зроблять свою руйнівну справу, а відтак доведеться вкладати ще більше грошей у завершення робіт.

— Якщо дозволите, — приєднується до розмови Олександр Байдерін, — я хочу внести деяку ясність у ситуацію, аби, раптом, у когось не закралася думка, що ми альтруїсти і суто з добрих почуттів або якогось дива хочемо допомогти людям. Так, ми хочемо і допоможемо одеситам отримати житло, в яке вони вклали власні кошти. Але ми також, як я уже казав, захищаємо власні і репутаційні, й фінансові інтереси.

Свого часу, у 2005—2008 роках, литовська група компаній «Ханнер», до якої входить і ТОВ «Олімпекс транс», інвестувала в придбання прав на цю земельну ділянку, що по Жаботинського, майже 4 мільйони доларів. Віддавши її під забудову «Набережному кварталу», ми повинні були, після зведення обидвох секцій, отримати 80 квартир у першій секції. У травні цього року комусь у «Кварталі» спала на думку «геніальна» ідея: запропонувати частині пайовиків із другої секції оті 80 квартир, які повинні перейти нашому ТОВ. Тепер ті, кому запропонували квартири «Олімпекса», вважають саме нас своїми ворогами. Отака вміла маніпуляція (бо жодних правових підстав для схожого «переселення» нема). Звісно, ми не плануємо дарувати ні нашу землю, ні наші законні «квадрати» аферистам. Як і не плануємо залишити без підтримки обдурених людей (бо, насправді, навіть з урахуванням наших 80 квартир, у першій секції помешкань недостатньо, аби всі пайовики отримали свої квартири). А тому зведення другої секції будинку — це об’єктивна потреба, щоб чергова порція одеситів не поповнила лав обкрадених забудовниками людей.

...На жаль, у цій історії ще рано ставити крапку. Але кота, який невідь-звідки забрів до зали, де проходила прес-конференція, усі її учасники сприйняли за добрий знак: новосілля буде. Дай Боже, щоб і місцева влада, й служителі Феміди стали на бік постраждалих людей і ті, нарешті, отримали дах над головою, за який давно заплатили.

Автор: Олег СОКІЛ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012