ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВЛАДА: ОБСЛУГОВУВАННЯ, А НЕ АДМІНІСТРУВАННЯ
28.10.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 97(21888) / Тираж: 8525

Під час дводенного візиту на Одещину посол Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі зустрівся з представниками об’єднаних територіальних громад області.

Розмова про децентралізацію, її перші досягнення та проблеми функціонування проходила у форматі «круглого столу» в Центрі розвитку місцевого самоврядування. Після засідання на прес-брифінгу Хюґ Мінґареллі коротко розповів про результати тієї розмови, про роль Євросоюзу у сприянні реалізації реформ в Україні, зокрема про успіхи децентралізаційної реформи, які добре бачить Європа і які всіляко й надалі підтримуватиме, здебільшого через консультування та організацію навчальних програм.

За останні три роки децентралізації в громадах Одещини, сказав посол ЄС, для людей зроблено незрівнянно більше, ніж за попередні 15. А найголовніше те, що прості люди дедалі активніше залучаються до життя в громадах. Хюґ Мінґареллі пообіцяв донести до Києва правдиву інформацію про процес децентралізації на Одещині, а її він почув безпосередньо від керівників ОТГ, озвучити отримані коментарі і пропозиції представникам міністерств та інших центральних органів влади.

Влада — це сервіс, який надає послуги населенню, активні ж люди у громадах — це сила й розум, які розбудовують державу. Такі слова звучали того дня під час зустрічі в Одесі з лідерами ОТГ.

Журналісти мали змогу поспілкуватися з представниками ОТГ нашої області, довідатися, що нового у громадах (до ОТГ сьогодні входить 11% населення Одещини та 24% території), про ті питання, вирішення яких значно спростило б роботу органів місцевого самоврядування.

Розповідаючи про досягнення Ве-ликомихайлівської ОТГ за два роки від її утворення, голова громади Те-тяна Жарська відзначила, що міс-цевий бюджет зріс практично у 10 разів, що є найвагомішим показником ефективності реформи.

— Ми отримали гроші й повноваження, але отримали й відпо-відальність, і прекрасно це розуміємо. Зі свого боку хотіли б, аби наші законодавці швидше реагували на виклики реформи, яка не стоїть на місці, а невпинно рухалися вперед разом з нами. Наприклад, нині надзвичайно гостре питання надання повноважень ОТГ щодо розпорядження землями за межами населених пунктів. Вирішити його необхідно якомога швидше. А в нас чомусь дуже часто виходить так, що законодавство не встигає за реальними вимогами життя, — сказала Тетяна Володимирівна.

Вона також подякувала ЄС за надану можливість побувати в Литві та в Польщі, куди представники Одещини їздили переймати досвід успішно проведеної децентралізації.

Заступник голови Красносільської ОТГ Марина Архірій розповіла, що основною перевагою реформи вона особисто вважає зміни в системі управління:

— Ми відходимо від адміністративного управління, яке було за радянських часів. Сьогодні влада розуміє, що вона є сервісом, який надає послуги населенню. Ще одна перевага децентралізації — це відповідальність і сувора підзвітність, які беруть на себе люди, а також здорова конкуренція, що йде лише на користь.

Голова Авангардівської селищної ради, де, до речі, завтра відбудуться перші вибори у новоствореній ОТГ, Сергій Хрустовський зазначив:

— Тільки ледачі можуть скаржитися на децентралізацію й нічого не робити. Ми за останні два роки, завдячуючи реформі, навіть ще не об’єднавшись, досягли більшого, ніж за попередні 15! І ще один великий плюс з боку держави: казначейство, нарешті, почало працювати без затримок і перебоїв. Ми із жахом згадуємо той час, коли органи місцевого самоврядування практично не могли отримати власні кошти, які були на рахунках.

Заступник голови Біляївської ОТГ Надія Гончаренко подякувала спеціалістам Одеського центру розвитку місцевого самоврядування за допомогу, яку вони надають громадам: «Експерти супроводжують нас, адже спочатку було все складно й проблемно, бо ми пішли цим нелегким шляхом першими».

Голова правління Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Томнюк, спілкуючись із журналістами, розповіла про основні напрямки, за якими наразі триває реалізація реформи в Україні, окреслила головні завдання, зокрема у секторальних реформах, які стоять нині перед різними гілками влади, та акцентувала увагу на важливості взаємодії між ними.

Директор цього центру Юлія Молодожен зауважила, що об’єд-нані громади нашої області — дуже різні, у кожної є свої переваги та особливості, що вимагає й особливих підходів до вирішення тих чи інших проблем.

— Крім того, — сказала вона, — всі ми знаємо, що в Україні, як і в інших країнах Європи, триває активний процес урбанізації, тому громади потребують пошуку інструментів, яким чином повернути молодь після навчання у великих містах. Ми організовуємо спілкування між представниками громад не лише Одеської, а й інших областей. Нині делегація Одещини, наприклад, відвідує Вінничину, де знайомиться з досвідом поводження з твердими побутовими відходами. І такий обмін досвідом дуже корисний. Потрібно також постійно підвищувати квалі-фікацію посадових осіб органів місцевого самоврядування, оскільки законодавство змінюється, тож є реальна потреба пильно стежити за цим та відповідати новим вимогам. Ось чому намагаємося надавати різнопланову підтримку громадам, щоб по-стійно підвищувався рівень кваліфікації спеціалістів на місцях.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012