ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧОЛОВІКИ — ПРОТИ РАКУ ГРУДЕЙ
28.10.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 97(21888) / Тираж: 8525

Жовтень у всьому світі — це місяць активних дій проти раку молочної залози. Цей місяць ще називають «рожевим», бо стрічка такого кольору стала символом єдності у протидії недузі.

Цими днями на Одещині, як і по всій Україні, стартувала масштабна інформаційна кампанія «Чоловіки — проти раку грудей». Мета проекту — привернути увагу суспільства до проблеми через приклад активних дій і звернень здорових та успішних чоловіків, яких знає країна.

В Одесі зустріч із журналістами, присвячена старту акції, відбулася у прес-центрі Paritet. Важливу розмову про хворобу, яка мусить поступитися нашим свідомим і наполегливим діям, вели завідувач мамологічним відділенням обласного онкодиспансеру, кандидат медичних на-ук Олександр Заволока, керівник програми «Жіноче здоров’я» єврейської жіночої громадської організації «Кешер» Марина Константинова, головний редактор «Онкопорталу» Лілія Гудзь і триразовий призер чемпіонатів світу зі степу, наш земляк, якого добре знає концертна Європа, Олександр Останін.

Наші жінки, за словами Олександра Заволоки, сьогодні йдуть із життя від хвороб, які лікуються. Рак грудей на ранній стадії можна зупинити. Це якщо мамологічний скринінг в Україні нарешті стане добровільним, свідомим та ефективним. Рання діагностика допомагає виявити новоутворення менше 5 мм у діаметрі, яке неможливо знайти шляхом пальпації грудей.

Ми закликаємо, наголосив досвідчений лікар, долучатися до цього чоловіків, які повинні відчува-ти відповідальність за здоров’я своїх дружин та мам. Нинішнього року до протидії раку молочної залози разом із медиками закликатимуть й артисти та інші відомі в країні люди.

Про те, що тема раку молочної залози повинна бути перенесена в сімейну площину і що до боротьби з цим важким недугом мають долучатися чоловіки, які мусять відчувати свою відповідальність за здоров’я дружин, матерів, бабусь, — говорила й Лілія Гудзь.

Учасники брифінгу не однораз наголошували на тому, що шлях до порятунку жінок починається зі своєчасної діагностики. Адже на першій стадії раку у 95% випадків лікування призводить до одужання, та й кошти на це потрібні значно менші.

Куди звертатися жінкам? Йти у профільні заклади. Не боятися.

Мамологічне відділення в Одеському обласному онкодиспансері почало діяти у 2006 році. Саме тоді був пік своєчасних звернень жінок і раннього виявлення хвороби, яку можна подолати. Подібний сплеск повторився у 2011-у після створення міського онкологічного центру. Однак скоро запал ущух, йшлося на зустрічі, бо було послаблено інформаційно-роз’яснювальну роботу, чого категорично не можна робити.

А жінка, по собі знаєте, завжди знайде мільйон причин, аби не піти до мамолога, не виконати обов’язкову програму обстеження раз на два роки: у віці до 40 — УЗД, після — мамографія. Холодить страх почути діагноз, адже з цим доведеться жити, про це довідаються рідні, на роботі. Другий фактор — фінансова неспроможність лікуватися: це ж доведеться забрати гроші від своєї родини. Існує й третя, найпоширеніша, причина — боязнь від-штовхнути від себе чоловіка через проблему з грудьми, втратити привабливість у його очах.

Непоправна втрата жінок від раку грудей значно б зменшилася, якби хворі мали фінансову спроможність отримувати нормальне лікування, якби той тягар не лягав лише на плечі сім’ї. Цього року проект «Чоловіки — проти раку грудей» робить акцент не тільки на ранній діагностиці, а й на фінансовій доступності лікування хвороби. Неприпустимою є ситуація, коли жінка помирає через брак коштів на протиракову терапію.

Так, сьогодні у держави не вистачає на все грошей (за підрахунками експертів, потреби онкохворих в Україні покриваються десь на 37—38 відсотків від належного або й менше), але це не означає, що треба опустити руки. Не стоїть на місці наука, з кожним роком покращується діяльність про-фільних лікувальних закладів, збільшується їх фінансування, не згасає запал громадських активістів, які доступно й переконливо закликають жінок вчасно подбати про своє здоров’я та життя. І все ж найважливішою для кожної жінки є думка того, кого вона вважає головним у своєму житті: чоловіка, сина, брата, внука. Їхнє слово, їхня турбота неодмінно стають найвагомішими у питаннях вчасної діагностики та підтримки, коли хворобу виявили.

Учасники акції через соціальні ролики, плакати та агітки нагадують усім про відповідальність як за своє здоров’я та так і за здоров’я-життя всієї родини. Правильне харчування та регулярні посильні фізичні навантаження зменшують ризик онкологічних захворювань майже наполовину! Про це варто пам’ятати кожному. А нагадати мамі, дружині, подрузі чи бабусі про необхідність пройти обстеження у лікаря — то показник вдячності за все, що для них зробила і робить ця жінка.

Вкрай важливою у цьому напрямку залишається робота громадських організацій, які намагаються довести необхідність контролю за станом здоров’я наших громадян, починаючи з молоді, коли закладається свідоме ставлення до найціннішого у покоління, яке в наступні два десятиліття безпосередньо впливатиме на демографічну ситуацію та майбутнє країни взагалі. Про це, зокрема, говорила Марина Константинова.

Під час зустрічі в прес-центрі Paritet не раз наголошувалося на тому, щоб до проблем боротьби з раком молочної залози активніше долучатися також працівники мас-медіа і щоб журналісти, покликання яких за допомогою переконливої, достовірної інформації змінювати світогляд людей, у тому числі й щодо власного здоров’я, не чекали, коли до них звернуться лікарі-мамологи, а самі йшли до них за потрібною інформацією й грамотно її подавали.

Зі свого боку ми, журналісти, також хочемо бачити не формальну, а нормальну діяльність центрів та інших медичних структур, які фінансуються за бюджетні гроші й покликані щоденно та наполегливо, при цьому грамотно й доступно, проводити інформаційно-просвітницьку роботу серед населення. Тільки ЗМІ та громадськість, що, по суті, практично простежується сьогодні, таку роботу самотужки не витягнуть, як би не старалися.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017