ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Від пенсії до пенсії не всім живеться весело…
28.10.2017 / Газета: Одесские известия / № 80(5006) / Тираж: 18937

З 11 жовтня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Органи державного Пенсійного фонду України провели перерахунки раніше призначених пенсій. Яке враження справили на пенсіонерів Одещини нові розміри виплат, наскільки виправданою та зрозумілою видалася їм логіка нових, осучаснених, як їх по­дають, пенсій? Це ми спробуємо з’ясувати разом з нашими кореспондентами.

…хоча насправді пенсійній реформі мали б зрадіти всі. Її принципи стали чинними цього місяця. І саме на пануванні «справжньої справедливості» у пенсійному забезпеченні робили акцент її автори. А що вийшло в реальності? В реальності ситуація видається досить неоднозначною. Одним пенсіонерам новації додали оптимізму, інших – збентежили й образили. П’ятнадцять осіб, яких я опитала, готуючи цей матеріал, «справедливість» пенсійної реформи оцінюють по-різному. Ось їхні свідчення.

Леонтина К., м. Арциз, займається малим підприємництвом, виховала трьох дітей:

– Мене ця реформа образила. Працюю я з шістнадцяти років. На різних роботах, аж до кранівниці та підприємниці. Мені через місяць виповниться 60. Трудовий стаж понад 40 років, а пенсія – 1091 гривня. І в жовтні її не підвищили. А тим, хто не пропрацював і 15 років, кажуть, підняли істотно. Адже сьогодні мінімальна пенсія – 1452 гривні. Виходить, я все життя гарувала, як проклята, піднімала дітей, не просячи у держави ані копійки, а сьогодні ті, хто плював на цю державу й не працював, одержали добавку майже на півтисячі, а я – ані копійки. Якщо це і є «справедливість», то я її не розумію…

Тетяна Ш., Суворовський р-н, м. Одеса, інженерка, 65 років, виробничий стаж – понад 30 років:

– До жовтня в мене була пенсія 1789 гривень, а тепер додали ще 1263. Звичайно, це підмога. Адже товари та продукти найпершої потреби дорожчають із кожним днем. Моєму чоловікові 73 роки. Він у минулому судновий електромеханік, учасник бойових дій, виробничий стаж – понад сорок років. До жовтня він одержував пенсію в розмірі 2277 гривень, у жовтні додали ще 2063 гривні. Тож на життя вистачає…

– Так, підвищенням пенсії я задоволений, – відповів на моє запитання капітан далекого плавання, нині працівник капітанії порту Олександр К., мешканець Київського району Одеси. – Мій виробничий стаж – понад сорок років, я учасник бойових дій. До жовтня одержував пенсію 3160 гривень, а тепер – 6320. Мені вистачає.

Учителька української мови з Болграда Надія А. підвищенням своєї пенсії теж задоволена:

– Мій виробничий стаж 45 років. Одер­жувала пенсію дещо більше двох тисяч гривень. Додали 1700 гривень. Враховуючи, що я ще працюю, одержую зарплату, жити можна.

Фармацевт Валентина Ж. живе в райцентрі, безперервний виробничий стаж – 46 років, зараз працює санітаркою:

– До моєї пенсії в 1400 гривень додали 800. Мабуть, це нормально… Мабуть. Якщо врахувати, що середня добавка до пенсій по Україні (це як середня температура по лікарні) склала 700 гривень, нашому фармацевтові, вважай, пощастило – одержала більше середньої.

А от журналістці Людмилі П. з При­морського району Одеси, поталанило куди менше. Вона подзвонила, щоб поділитися «щастям»:

– Ти хотіла довідатися, яку надбавку я одержала? – голос у слухавці тремтів від обурення. – Отож, до жовтня в мене була пенсія 1700 гривень, стаж – 37,5 року, а з жовтня уряд «поліпшив» мій добробут аж на 75 гривень! Це круто, враховуючи галопуюче зростання цін на геть усе. Голова пухне, де взяти грошей на операцію чоловікові, ми ж обоє пенсіонери-«мінімалісти», хоч і працювали все життя…

У родині колишніх сантехніка та банківської працівниці інші побоювання. Юрієві Г., Суворовський район Одеси, 82 роки. Виробничий стаж близько 40 років. Такий самий стаж і в його дружини Людмили.

– У мене була пенсія 1880 гривень, додали 1745, а дружині до 1780 додали 1630 гривень. Начебто непогано. Але ми переживаємо, як би нам не відмовили в субсидії, адже тоді вся ця надбавка піде на оплату центрального опалення.

Міністр соцполітики А. Рева заспокоїв громадян. Він заявив, що на нинішній опалювальний сезон субсидії скасовувати ніхто не буде. До травня 2018 року. А з травня, до речі, схоже, очікується ще й підвищення тарифу на газ. А отже, і на теплопостачання. І зважаючи на все, у пенсіонерів попереду черговий іспит на виживання при вже «осучаснених», «підвищених» пенсіях. І дуже «справедливих», як вважають розробники пенсійної реформи, якщо те, що сталося, можна так назвати.

На своєму прикладі переконалася: ця реформа – маніпуляція, м’яко кажучи. До 2013 року моя пенсія в доларовому еквіваленті становила 150, а зараз, навіть із підвищенням на 408 гривень, вона не «дотягає» і до 80 доларів. Така от арифметика. А якщо врахувати постійне зростання цін, інфляцію, то бравурні реляції уряду про «справедливість» і «турботу» про пенсіонерів звучать знущанням. Занадто далекі вони (уряд) від народу. Безумовно одне: пенсійна реформа потрібна. Але от чи реформа те, що ми одержали? Кажуть, що під «реформування» не потрапили пенсіонери, що одержують, за мірками рядової людини, позамежні пенсії в десять, двадцять – і так далі – тисяч гривень – депутати, судді, прокурори й такі інші громадяни. Вони й до пенсії не були нужденні, і зараз не бідують. У виграші й ті, хто не напрацював і 15 років обов’язкового стажу – їх просто «підтягли» до «мінімалки». Пожертвувавши іншими – тими, хто відпрацював по 30 і більше років і одержав «підвищення» на 75 гривень або взагалі нічого…

Зрозуміло, у такій великій справі, як одноразовий перерахунок пенсії мільйонам громадян, можливі помилки: наприклад, якийсь інспектор пенсійного фонду щось не так порахував. Якщо ви вважаєте, що вам невірно нарахували «нову» пенсію, ідіть до управління ПФУ за місцем проживання і перевірте, попросіть пояснити, виходячи з яких показників вам робили перерахунок.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016