ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Новий відлік у житті переселенців та ветеранів АТО
28.10.2017 / Газета: Одесские известия / № 80(5006) / Тираж: 18937

В Одесі в рамках проекту «Новий відлік» завершився третій бізнес-інкубатор, де для майбутніх підприємців проведено черговий двомісячний курс навчання. Торік до «Нового відліку 2.0» долучилися й учасники АТО.

– Безумовно, життя та кар’єра кожного учасника програми справді вступає у новий відлік, – запевняє кураторка проекту в Одесі Ганна Підопригора. – З іншого боку, місто і країна отримують нові корисні ідеї та людей із потужною мотивацією щодо втілення своїх планів у життя. «Новий відлік» став успішною моделлю бізнес-інкубатора завдяки поєднанню зусиль переселенців, місцевого бізнесу та небайдужих волонтерів.

♦Тут навчають на бізнесменів

Цього року партнерами фонду у втіленні проекту в обласному центрі стали благодійний фонд «Карітас-Одеса УГКЦ» та Impact Hub Odessa. Навчання та знайомства з експертами завершилися захистом проектів. Було дібрано 65 учасників із 250 кандидатів. Серед підтриманих бізнес-ідей – виготовлення меблів, створення центру репродуктивного здоров’я, приготування та продаж кулінарних виробів української національної кухні, теплиця, гончарна студія. А десять найкращих із проектів отримали грантову підтримку на загальну суму 300 тисяч гривень. Серед переможців є концепція кафе здорового харчування, дизайн-студія та багато інших послуг.

Як розповіла Ганна Підопригора, програма курсу передбачає досить широкий спектр лекцій, інтерактивів, нетворкінгів і практичних занять.

– В основному це канва бізнес-моделі, тобто проектний менеджмент, фінплан, маркетинговий план, бізнес-стратегія, добір персоналу. Також у людей є унікальна можливість здобути різнобічні знання від тренерів різних бізнес-шкіл. Кожні два тижні відбуваються зустрічі з бізнесменами, відвідування підприємств із метою ознайомлення з досвідом їхньої роботи, – розповідає Ганна.

На навчання приходять переважно початківці, взагалі не обізнані з бізнесовими справами. Але також і люди з особистим багаторічним досвідом. Тому заходи проекту досить різноманітні, звернені до широкої аудиторії.

Спікери та лектори – працівники Impact Hub Odessa і успішні бізнесмени. Наприклад, уже третій рік заняття з бізнес-канви на прикладі журналу «Le Boussole» проводить редакторка видання Тетяна Полонік. Тобто задіяно низку підприємців, що хочуть поділитися досвідом своїх досягнень. Свій шанс отримує кожен.

Щоб потрапити на курси від «Нового відліку», слід зробити кілька простих кроків: заповнити анкету, в якій треба розповісти про ідею свого майбутнього або чинного бізнесу та шляхи його розвитку, пройти співбесіду з координатором проекту і вчасно подати пакет необхідних документів.

– Для відкриття власної справи не конче треба бути переможцем. Після нашого інтенсивного навчання всі мають шанс. Бо бізнес-спільнота, яка організувалася за три роки на основі «Нового відліку», досить активно взаємодіє зі всіма конкурсантами. І якщо говорити про статистику, то понад половину випускників минулих проектів, які не отримали фінансування, також започаткували власний бізнес, – пояснила кураторка одеського бізнес-проекту.

Спортсменка Ольга Гуз приїхала з Донецька. Її надихнула ідея відкрити скеледром. Сьогодні цю концепцію вже реалізовано в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова. Дівчина проводить безкоштовні майстер-класи для воїнів АТО та переселенців.

♦До мирного життя, у бізнес

В рамках бізнес-інкубатору стартувало ще кілька проектів, серед яких, зокрема, проект з утеплення багатоповерхових будинків, яким керує учасник АТО Роман Бойко.

Дружина інваліда першої групи, учасника війни на сході країни, отримала перше замовлення на пошиття постільної білизни на 185 тисяч гривень. До кінця року планується створити не менше трьох робочих місць.

Учасники бойових дій Денис Жуковський і Сергій Васильєв налагодили виробництво металоконструкцій. Пакет замовлень до кінця року вже склав понад півтора мільйона гривень. Хлопці забезпечують робочими місцями своїх побратимів. Зараз у них працюють три учасники АТО та переселенець з інвалідністю.

Один з переможців проекту – атовець Володимир Калюжний – не тільки відкрив власний бізнес із деревообробки, але й, будучи головою Лиманської районної організації ветеранів АТО, сам організував бізнес-інкубатор для ветеранів бойових дій у районі.

Відбулася зустріч учасників усіх років бізнeс-спільноти «Новий відлік в Одeсі». Колеги презентували свої підприєм­ства та впровадили програми лояльності. Випускники виказали бажання надавати знижку до 50% на свої товари та послуги переселенцям і учасникам АТО, які брали участь у «Новому відліку». Крім цього, домовилися про тісну взаємодію.

Довідка «ОВ»

Проект «Новий відлік» започатковано 2015 року з ініціативи міжнародного фонду «Відродження». Його мета – адаптація людей, які постраждали у конфлікті на сході України та в Криму, сприяння у розвитку власного бізнесу. Тут допомагають переселенцям, учасникам АТО та членам їхніх родин. Проект діє в чотирьох містах – Києві, Одесі, Львові та Харкові.

За три роки роботи «Нового відліку» 711 осіб подали заявки на участь у проекті, 220 осіб успішно пройшли навчання і 131 конкурсант захистив свій бізнес-проект. Гранти на відкриття свого бізнесу отримав 41 переможець. Загальна сума цих грантів склала 2 мільйони 100 тисяч гривень. З урахуванням мікробізнесів, нині спільнота «Нового відліку» налічує понад 150 малих підприємств у різних містах України.

Автор: Оксана Карпенко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012