ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Тетяна Яворська: «Жодних «спеціальних» пенсій більше не передбачено»
28.10.2017 / Газета: Одесские известия / № 80(5006) / Тираж: 18937

Довідка «ОВ»

Загалом на обліку в органах Пенсійного фонду в Одеській області перебуває 582951 особа. З них 534785 пенсіонерам було підвищено виплати. Для 264 тисяч підвищення склало до 200 гривень. Для 172,9 тисячі – від 200 до 1000 гривень. Понад 1000 гривень додатково одержали 97,9 тисячі осіб.

Органами Пенсійного фонду в Одеській області було проведено низку перерахунків. По-перше – стосовно раніше призначених пенсій з урахуванням показника заробітної плати, який використовується для призначення пенсій у 2017 році, на рівні 3764 гривні 40 копійок і показника вартості одного року страхового стажу на рівні 1 відсотка. По-друге – щодо підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб до 1452 гривень (раніше ця сума становила 1312). Також відновлено виплати пенсій працюючим пенсіонерам у повному обсязі. Усі працюючі пенсіонери, з яких утримували 15-відсотковий податок, тепер одержали свої стовідсоткові пенсії, а також їм повернуто раніше недоотримані гроші.

– Наші працівники постійно чергують на телефонній лінії, відповідаючи на всі питання, які цікавлять громадян, – говорить Тетяна Яворська. – Перерахунки здійснюються з використанням спеціальної комп’ютерної програми. Найближчим часом кожен пенсіонер одержить письмове повідомлення про зміну розміру його пенсії. Там будуть зазначені всі складові, відповідно до яких змінився розмір виплат.

– Чи можна перевірити свою пенсійну справу, не приходячи до відділення Пенсійного фонду? Наприклад, через інтернет.

– Для цього вам все-таки спершу доведеться завітати до будь-якого нашого відділення, захопивши з собою паспорт та ідентифікаційний код, і попросити зареєструвати вас на веб-порталі Пенсійного фонду України. Після того як напишете заяву, протягом одного-двох днів ви одержите код допуску. І у вас з’явиться свій електронний кабінет на зазначеному веб-порталі. Це дуже хороша послуга, причому не тільки для пенсіонерів, які побачать там і свій стаж, і зарплату, яка була врахована при нарахуванні пенсії, і виплати, але й для молодих людей, для кожного працюючого громадянина. Зареєструвавшись на веб-порталі, кожен може контролювати ті відрахування, які робить його роботодавець. Адже буває так, що людину оформлюють на роботу, роблять запис у трудовій книжці, але відрахувань до Пенсійного фонду не роблять. А починаючи з 2004 року до робочого стажу зараховується тільки те, за що сплачено страхові внески. Тому, створюючи свій електронний кабінет, ви здобуваєте можливість контролювати і свого роботодавця. А ще це форма легалізації заробітної плати. Якщо людина працює «в тіні», вона ставить хрест на своєму пенсійному забезпеченні.

– Більшість людей, що мають морські спеціальності, сьогодні працюють на суднах під іноземними прапорами. Внесків до українського ПФ вони не платять, бо всі необхідні відрахування йдуть до тієї країни, під прапором якої вони працюють. Що робити тим із моряків, які б хотіли, досягнувши пенсійного віку, все-таки розраховувати на одержання пенсії?

– Моряки можуть укласти договір добровільного страхування, або, що передбачено реформою, купити страховий стаж у необмеженій кількості. Тут їм слід вирішувати самостійно, що їм вигідніше. Мінімальний внесок зараз 704 гривні (з розрахунку встановленої мінімальної зарплати 3200 гривень, тобто 22 відсотки від неї).

– Чи змінився принцип перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам через кожні два роки?

– Ні, нічого не змінилося. Людина, що відпрацювала два роки, приходить до відділення Пенсійного фонду, пише заяву, і їй додають два роки стажу. При цьому працівники фонду розраховують, яким чином пенсіонерові вигідніше додавати стаж – з урахуванням зарплати чи тільки з урахуванням відпрацьованих років. Із двох варіантів фахівці обирають той, що вигідніший для пенсіонера.

– Чи багато в Одеській області жителів, чия пенсія перевищує 10 тисяч гривень?

– З жовтня 2011 року пенсії, розмір яких перевищує 10740 гривень, не виплачуємо, за винятком тих, кому ці пенсії були нараховані раніше, бо закон зворотної сили не має. Але такі пенсії під збільшення не потрапляють. Переважно їх одержують депутати різних рівнів і чиновники високого рангу.

– А який розмір мінімальної пенсії на сьогодні?

– Вона становить 1373 гривні. Хочу додати, що відповідно до чинного законодавства, починаючи з 1 січня 2018 року встановлено поступове збільшення стажу для виходу на пенсію – 60, 63, 65 років. Для кожного віку передбачено необхідний стаж, а в разі його повної відсутності (або менше 15 років), людина зможе одержати лише соціальну допомогу. Всі пенсії, незалежно від того, які посади обіймав громадянин, будуть призначати за одними й тими самими правилами, тобто жодних «спеціальних» пенсій більше не передбачено.

Починаючи з 2021 року запроваджується щорічна індексація пенсій, тобто розмір їх буде збільшуватися відповідно до зростання середньої заробітної плати.

Автор: Вікторія Єрьоменко

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011