ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Свято порозуміння
04.11.2017 / Газета: Одесские известия / № 82(5008) / Тираж: 18937

У неділю в Одеському кафедральному соборі св. Павла Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України відбувся урочистий вечір, присвячений двом значущим датам – п’ятсотріччю Реформації та сторіччю проголошення Української Народної Республіки.

П’ятсот років тому доктор богослов’я Мартин Лютер оприлюднив свої «95 тез», поклавши початок Реформації в історії християнства. Відтоді мапа Європи почала стрімко змінюватися, підкоряючись ідеям Реформації, наріжним каменем якої стали індивідуальні чесноти людини на противагу середньовічній кастовості. Можна впевнено сказати, що саме Реформація стала поворотним пунктом в історії, зламавши феодальний устрій. І саме їй ми завдячуємо ідеєю нинішніх національних держав. Погляди Мартина Лютера стали витоком таких звичних нині понять, як суверенітет, незалежність, етнічна самобутність. Пропагуючи мирне співіснування в суспільстві на засадах християнської любові до ближнього, ідеї Реформації водночас засуджували будь-які спроби насиль­ницької асиміляції.

Сто років тому Третім Універсалом Української Центральної Ради на руїнах Російської імперії була проголошена суверенна Українська Народна Республіка. Утворення держави, омріяної багатьма поколіннями українців, відбулося на тих самих європейських засадах поваги до суверенітету та права нації на самовизначення, що стали фундаментом сучасної цивілізації. На жаль, на тлі світової війни прагнення українського народу до самовизначення не знайшли належної підтримки ані у Європі, ані за океаном. Але основи нашої державності, закладені Третім Універсалом, все ж таки втілилися згодом у розбудові незалежної суверенної України.

На урочистому вечорі, присвяченому цим двом подіям, «Орден Миру» Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві України вручив Повноважний представник Української Ради Миру по Півдню України князь Андрій Горчаков. Він зауважив, що ця відзнака є символом єдності Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України і українського народу, відданості ідеям національної державності, свободи і миру на гуманістичних засадах, що були проголошені 500 років тому Мартином Лютером і закладені сто років тому Третім Універсалом Центральної Ради.

– На жаль, сьогодні, як і сто років тому, українці змушені боронити незалежність власної держави зі зброєю у руках. І в цій справедливій боротьбі українські воїни відчувають надійну і тверду підтримку Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України. Духовенство НЄЛЦ несе Слово Боже і на передову, і у мирні общини, – наголосив князь Андрій Горчаков.

Андрій Горчаков, напередодні церемонії призначений Посланцем Миру у сусідній Молдові, особливо підкреслив, що сталий мир можливий лише в освіченому суспільстві, яке ставить гуманістичні ідеї вище за будь-які інші. Згадавши видатного гуманіста ХХ сторіччя Миколу Реріха, Посланець Миру зауважив, що гасло «Пакту Реріха», підписаного представниками 21 країни світу ще 1935 року, – «Мир через культуру» – не втратило свого значення й досі.

– Лише через порозуміння можна досягнути всеохопного миру. Того миру, який базується на взаємній повазі народів і окремих людей, а не на багнетах і крові. Саме такого миру прагне українське суспільство, прагне освічена Європа, прагнуть усі культурні народи світу. Внесок у таке порозуміння діячів культури – вирішальний, – сказав пан Посланець, вручаючи нагороди Українського Посольства Миру і закордонних гуманітарних установ представникам духовенства, журналістам та митцям Одещини.

Автор: Іван Юнг

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012