ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Громади об’єдналися не для «галочки»
08.11.2017 / Газета: Одесские известия / № 82(5008) / Тираж: 18937

Цифра в тему:

До кінця цього року 24% площі та 11% населення Одеської області перебуватимуть у складі об’єднаних територіальних громад.

Масштабна виборна кампанія у новостворених об’єднаних територіальних громадах Одещини, що відбулася наприкінці минулого місяця, стала важливою віхою у процесі децентралізації на теренах нашої області. Цими виборами завершився по суті процес формування 11 нових ОТГ, на додачу до 12 уже наявних.

– В Одеській області ще не було такої великої кількості виборів, – зазначив під час прес-конференції, присвяченої підсумкам кампанії, голова Одеської міської організації партії «Солідарність» БПП Михайло Шмушкович. – Як наслідок, у нас з’явилася найбільша суто сільська об’єднана територіальна громада – Куяльницька. На Одещині вона зараз друга за чисельністю після Балтської ОТГ.

Нові 11 громад, що остаточно сформувалися після нещодавніх місцевих виборів, будуть іти, так би мовити, проторованим шляхом. У нашій області вже є ОТГ, які за короткий час досягли значних успіхів. Вони отримали розширені пов­новаження, змогли вільніше розпоряджатися заробленими коштами, що вилилося в ремонти доріг, реконструкцію закладів освіти, покращення якості адміністративних послуг.

– Всі зміни, що зараз відбуваються, стали можливі тільки завдяки децентралізації, яка є однією з найважливіших реформ в Україні, – говорить голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський. – Були села, в яких, скажімо, двадцять років не було водогону, однак зараз такі недоліки усуваються, бо завдяки децентралізації громади отримали можливість наповнювати свої бюджети та вирішувати власні проблеми.

Анатолій Урбанський також зазначив, що при облраді була створена Координаційна рада розвитку, до складу якої ввійшли керівники вже наявних громад. Вони обговорюють проблеми, що виникають на рівні місцевого само­врядування, та спільними зусиллями намагаються знайти шляхи їх вирішення. Комунікація на всіх рівнях допоможе використовувати напрацювання досвідченіших керівників громад на користь жителів молодших скооперованих спільнот. Тим більше, що комунікація ця виходить і на міжнародний рівень.

♦Крізь європейську призму

Як уже повідомлялося, два тижні тому в Одесі з робочим візитом побував Голова представництва ЄС в Україні Х’юґ Мінґареллі, який, зокрема, зустрівся з представниками об’єднаних територіальних громад нашої області. Він відзначив своє позитивне враження від перебігу нашої адміністративно-територіальної реформи:

– Всі наші співрозмовники неодноразово наголошували, що за три роки кількість і якість послуг для місцевого населення зросли.

Думку, що це безпосередньо пов’язано з успіхом децентралізації, висловлювали як на Одещині, так і в інших регіонах. Однак і проблем вистачає. Зокрема, чистішим і прозорішим має стати збирання податків.

Пан Посол висловив тверду надію, що побажання та пропозиції керівників ОТГ будуть донесені до представників профільних міністерств України.

♦Перші кроки до успіху

Коноплянська об’єднана територіальна громада, розташована в Іванівському районі, була утворена десять місяців тому. Однак за цей період три селищні ради, що увійшли до її складу, збільшили сумарний бюджет із трьох мільйонів гривень до десяти. Отримані кошти ОТГ спрямувала на розвиток інфраструктури у підпорядкованих їй населених пунктах. Зокрема, до сільських будинків підвели 75 кілометрів водогону. Основну ж увагу громада вирішила приділити питанню майбутнього дітей, перспективи стосовно якого розгортаються передусім у царині освіти, сприятливих умов для навчання.

– Ми створили опорну школу, якій підпорядковано шість навчальних закладів, – говорить секретар Коноплянської сільської ради Людмила Яснюк. – Перед тим у нас було закрито одну школу – в ній навчалося всього шестеро дітей. Учнів перевели до опорного навчального закладу, куди їх підвозить спеціальний транспорт. А в залишеній будівлі відкрили дитячий садочок, якого ніколи не було і якого вже давно тут потребували.

Коноплянська ОТГ тільки почала свій шлях до децентралізації. Проте в нашому регіоні вистачає й об’єднань, які вже працюють більше двох років та досягли значних успіхів у реформі. Такою, наприклад, є Біляївська громада, що входить до двадцятки фінансово найспроможніших ОТГ України. А серед своїх сусідок на Одещині вона з самого початку тримає беззаперечне лідерство. Це єдина громада в нашій області, яка здатна сплачувати реверсну дотацію – повертати надлишок коштів до державного бюджету. Тобто Біляївка мало того що цілком задовольняє свої потреби, так іще й ділиться грішми на розвиток депресивніших територій.

– Наша ОТГ була створена однією з перших в Україні, – згадує заступниця Біляївського міського голови Надія Гончаренко. – Держава зараз надає дуже велику підтримку громадам, виділяє значні субвенції. Завдяки їм села, що раніше мали у своєму розпорядженні, скажімо, тисяч до 600 гривень, збільшили свої бюджети мільйонів до п’яти. Однак слід розуміти, що це тимчасова підтримка і громадам належить у майбутньому розраховувати лише на власну фінансову спроможність.

Об’єднані територіальні громади зараз опинилися в ситуації, коли держава, з одного боку, надає їм більше повноважень, а з іншого – перекладає на них додаткові обов’язки. Тепер громади мусять самостійно шукати коштів на фінансування закладів інфраструктури, зокрема шкіл. Причому процес передавання майна на баланс місцевої влади проходить навіть на тих територіях, де ще не утворено жодної громади. Більше ресурсів і більше відповідальності на місця – у цьому, власне, і полягає сенс децентралізації. А об’єднуються громади якраз для того, щоб в оптимальніший спосіб можна було реалізувати такий підхід.

Автор: Марія Шевчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012