ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




СОКИРА НАД МІСЬКСАДОМ
16.11.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 103(21894) / Тираж: 8525

У вівторок біля входу в КП «Центр екологічних проблем та ініціатив», що на Олександрівському проспекті, активісти ГО «Зелений лист», «Автомайдан», ВО «Свобода», інших громадських і політичних рухів провели акцію протесту проти вирубування здорових дерев на території Літнього театру Міськсаду.

Одеситів збурила інформація про те, що у середмісті планується зведення чергового торгово-розважального центру, в жертву якому планують принести 109 дерев, архітектурну пам’ятку — будинок видатного українця Йосипа Тимченка і сам дух Міського саду.

Про причини, які вивели городян на акцію протесту, журналістка й громадська активістка Світлана Підпала на своїй сторінці у Фейсбуці написала так: «Цього разу корупційний спрут, що складається з чиновників міськради, слухняних мерові депутатів, вправних і добірних архітектурних лобістів з кишенькових містобудівних та консультаційних рад, тепер впритул підіб-рався до Місь-кого саду. У кварталі, що в межах вул. Дерибасівської, Преображенської, Гаванної, впритул до старовинної Наукової університетської бібліотеки, фактично на території орендованого друзями Труханова Літнього театру, що є частиною Міськсаду, задумали збудувати торговий центр. Для цього підготовлений акт стану зелених насаджень, за яким 109 здорових дерев будуть зрубані, якщо ми не виступимо єдиним фронтом, щоб зачистити майданчик під будівництво, що планують здійснювати, використовуючи для підвезення матеріалів будинок Тимченка (Преображенська, 22)».

На думку представника громадської організації «Зелений лист» Владислава Балінського, на території Літнього театру не можна будувати торгово-розважальний комплекс, адже це громадський простір, подарований у 1806 році Феліксом Дерібасом усім одеситам, і тільки вони мають право ним користуватися.

Відтак учасники акції вимагали не лише зберегти дерева, але й повернути цю територію одеситам, використовуючи її, як і рані-ше, для концертів та інших культурних заходів.

Після пікетування КП «Центр екологічних проблем та ініціатив» активісти подалися у Міськсад, де спробували зайти на територію Літнього театру, аби зафіксувати стан дерев, над якими вже нависла сокира. Але дорогу їм перегородила поліція, мотивуючи тим, що це приватна територія. Акти-вісти зажадали від правоохоронців з’ясувати, що то за люди хазяйнують на території Літнього театру і чи не пов’язані вони з недавнім захопленням Шкільного аеродрому. Адже, за інформацією, компанія, яка отримала право готувати Літній театр під забудову, належить, начебто, до сфери впливу того ж давнього партнера Труханова, що й торгово-розважальний центр, для чиїх потреб знадобилися землі «Шкільного».

Перепалка між активістами та поліцейськими кілька разів переходила в «гарячу фазу», проте чисельна перевага правоохоронців, до яких на підмогу прибула ще й Національна гвардія, не дозволила містянам втілити свій задум.

Втім, учасники акції не мають наміру сидіти склавши руки. Вони рішуче налаштовані покласти край знищенню Одеси, повернути цю територію містянам, не допустивши її забудови та зміни функціонального призначення як осердя культури.

«Одесити не потребують чергового незграбного торгового центру замість улюбленого затишного Міського саду. Громадськість не дозволить корумпованій владі знову відібрати в міста зелену зону і частку історичного колориту! Міський сад і Літній театр мають розвиватися й бути відкритими для одеситів та гостей!» — заявили у ВО «Свобода».

Повторну акцію активісти планують провести у суботу, 18 листопада, о 12.00. І закликають усіх небайдужих долучитися до неї.

Автор: Олег ВЛАДИМИРСЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011