ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПРО КІР, «МІЧІГАН» І ВІДМОВЧУВАННЯ МОЗУ
16.11.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 103(21894) / Тираж: 8525

На Одещині захворюваність на грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції зараз перебуває на сезонному рівні, точніше, нижча від епідпорогу на 25%. Про це учасникам апаратної наради доповів начальник департаменту охорони здоров’я ОДА В’яче-слав Полясний.

Починаючи з вересня в області гострі респіраторно-вірусні інфекції зачепили здоров’я 56 тисяч людей, 75% з яких — діти. Дається взнаки перебування в дитячих садочках та школах, коли одна недужа дитина може заразити одночасно кілька десятків тих, хто довкруж неї.

У сезон масового розгулу грипу, радять медики, кожному варто бути особливо пильним і відповідальним. Є золоте правило: вилежати хворобу, бодай добу, поки спаде висока температура. Не йти на роботу, якщо занедужали, не вести хвору дитину до садочка, не відпускати до школи.

Особливо важливо дотримуватися правил особистої гігієни, оскільки вірусом грипу можна заразитися і через брудні руки.

Грип, усі знають, небезпечний своїми ускладненнями, потребує лікування і перебування у ліжку. Вже госпіталізовано 994 пацієнта, які знехтували такими простими, але важливими правилами. Не забувайте, що більшість людей, яких забрав на той світ грип, сподівалися перенести його на ногах.

Захистом від ускладнень від сезонної недуги медики називають вакцинацію. Вона доступна. Маємо близько 100 тисяч доз. Мінімальна ж необхідність у вакцинації складає 39 тисяч осіб.

За даними МОЗ, у 2017—2018 роках очікується циркуляція нового вірусу грипу «Мічіган»,а також збільшення кількості заражених ним.

Ще одна величезна проблема, обговорення якої винесли на апаратну нараду (її провів голова облдержадміністрації Максим Степанов), — це кір.

Починаючи з квітня на кір в Одеській області захворіли 812 осіб, з яких 533 (66%) — це діти. Найбільше випадків, точніше 58%, зареєстровано в обласному центрі.

Цими днями маємо спалах кору у селі Виноградівка Болградського району, де захворіла 21 особа, у тому числі 19 дітей. Усі вони не були щеплені.

— Це дуже страшна хвороба, ми знаємо, що вже двоє діток померли від неї. Календар щеплень змістився. Вакцини маємо достатньо, тому потрібно в максимально стислі терміни охопити якомога більше дітей щепленнями від кору. Також слід проводити активну просвітницьку роботу серед батьків. Діти, які свого часу пропустили вакцинацію, повинні пройти її негайно, — наголосив Максим Степанов.

Основною причиною спалаху кору було названо низький рівень вакцинації дітей, старших за два і шість років. У минулі роки була затримка з постачанням вакцин КПК (від кору-паротиту-краснухи), через що менше половини малечі були щеплені від кору відповідно до календаря.

За даними моніторингу, проведеного департаментом охорони здоров’я ОДА, після щеплень жодних ускладнень, чого так побоюються батьки, впродовж 2017-го не зареєстровано. Траплялися лише поодинокі випадки загальних реакцій: підвищувалася температура, з’являлися набряки та біль у місці введення вакцини.

Найвище охоплення вакцинацією в Арцизькому, Балтському і Ренійському районах. Найнижче — в Одесі, Подільську, Білгороді-Дністровському, Южному, а також у Подільському, Ізмаїльському, Захарівському та Ширяївському районах.

Але й до таких цифр треба ставитися критично, адже почастішали випадки, коли батьки добувають довідку про вакцинацію, якої насправді не було, чим наражають дитину на страшну небезпеку, залишаючи її уразливою до вірусів та інфекцій.

На апаратній обговорювали ще одне болюче питання. Майже півроку наша область не забезпечена необхідною кількістю імунобіологічних препаратів для екстреної профілактики ботулізму, дифтерії, гангрени, правця, сказу, укусів гадюк та павуків. На їх придбання потрібно п’ять мільйонів гривен. Для нашої обласної громади це не такі вже й великі гроші. Однак самостійно ми її придбати не маємо права, адже рятівний біоматеріал годиться отримувати винятково через централізовані поставки.

Так ось, впродовж останніх п’яти місяців МОЗ України не здійснює централізованих поставок вакцини і не дає дозволу, щоб регіон сам подбав про своїх людей.

— Це питання дуже важливе. Мене обурює позиція Міністерства охорони здоров’я щодо забезпечення вакцинами і сироватками. Вони самостійно не здатні чомусь забезпечити все населення і не можуть надати цю можливість Одеській області. Скажімо, якщо завтра, не дай Боже, спалах ботулізму, то з п’яти осіб, які захворіють, чотирьох можемо втратити, — обурювався Максим Степанов. — П’ять місяців ми не можемо отримати відповідь. Наче в іграшки граємо, а їх ціна — людські життя. Готуємо ще один запит до Міністерства охорони здоров’я. Маю також намір звернутися до прем’єр-міністра, щоб нам таки дозволили закупити вакцини самостійно.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014