ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ТІЛЬКИ КАРАНТИН І ТІЛЬКИ ПІД НІЖ
16.11.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 103(21894) / Тираж: 8525

В Одеській області знову оголошено санітарний карантин у зв’язку з африканською чумою свиней. Уже ввосьме з початку цього року. Тепер спалах небезпечної хвороби торкнувся Біляївського і Болградського районів.

Про пошук шляхів якнайшвидшого гасіння вогнища згубної зарази, про компенсацію за втрачене власникам тварин, а також про посилення профілактичних заходів йшлося на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної ситуації, яке провів перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Терещук.

Африканська чума свиней (африканська гарячка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері) — висококонтагіозна вірусна недуга свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин належить до списку A. Для людини — безпечна.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней наразі не знайдено, причому лікувати тварин категорично заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції запроваджують карантин. Усіх тварин забивають. Трупи, залишки кормів, допо-міжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном та закопують. Приміщення і територію ферм дезінфікують. На відстані 10 кілометрів від небезпечного пункту все поголів’я свиней знищують.

Карантин знімають через шість місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на цій території дозволяється не раніше, ніж через рік після скасування карантину.

Минулого тижня в ОДА пройшла селекторна нарада, на якій обговорювалося питання про необхідність посилення заходів профілактики африканської чуми свиней. Нам є чим перейматися, адже на території Одеської області маємо 115 свиноферм, а поголів’я загалом складає понад 300 тисяч. Нині селяни потерпають від збитків, адже тільки в Біляївському районі зареєстровано падіж понад 250 тварин, переважно у приватних господарствах.

За словами тимчасово виконуючої обов’язки голови Біляїв-ської райдержадміністрації Олени Рудоманенко, фахівці вважають, що зараження, найімовір-ніше, відбувалося двома шляхами: від тварини до тварини, але спершу через сторонній автотранспорт, що не пройшов, як годилося, спецобробки при в’їзді до однієї зі свиноферм, через спецодяг та інші пред-мети. У районі оголошено карантин.

До 14 грудня на карантин за-криті і всі під’їзди до Болградського району.

Як розповів заступник голови Болградської РДА Андрій Гарвалов, ще 26 жовтня на приватному подвір’ї у Криничному стався падіж двох свиней. Дослідивши біоматеріал, фахівці підтвердили зараження тварин АЧС.

— Місцеві депутати разом із членами спецкомісії обійшли всі двори, населення попереджене. Вже загинуло 79 тварин. У господарствах залишилося ще три тисячі свиней. У нас нема м’ясопереробного виробництва, тому ми дали запити на сусідні підприємства про гуртову закупівельну ціну за кілограм живої ваги, щоб компенсувати селянам збитки, — розповів чиновник.

За його словами, у резерві райдержадміністрації є 100 тисяч гривень, однак уже зрозумі-ло, що цих грошей на всіх не вистачить.

Олександр Терещук дорікнув керівництву Болградського району у неквапливості, мовляв, треба було відірватися від крісла і самому з’їздити на ці підприємства, щоб довідатися про ціни. «Тепер зрозуміло, чому з питаннями відшкодування компенсації люди йдуть не до вас, а звертаються до мене», — сказав він.

— У нас уже є позитивний досвід профілактики африканської чуми свиней: у Подільському районі запроваджено систему жорсткого контролю за реалізацією м’ясної продукції у галузі свинарства. Там на ринки потрапляє м’ясо із сертифікованих забійних пунктів. Таку систему потрібно запроваджувати у всіх районах, щоб попередити поширення вірусу. Також треба інформувати населення, що держава відшкодовує збитки за ліквідацію зараженого поголів’я свиней, щоб люди не хвилювалися, — додав перший заступник голови ОДА.

Зрозуміло, що нікому не потрібні збитки, особливо приватникам, які не на продаж, а для себе вирощують порося. Хоча й доведено, що економічно не вигідно тримати у сажі одне-двійко поросят, адже кілограм домашньої свинини, за підрахунками експертів, у п’ять-сім, а часто і в десять разів перевищує витрати на корми та вкладену працю.

— Наш обов’язок — відшкодовувати населенню збитки при надзвичайних ситуаціях. У цьому випадку — завдані внаслідок впровадження карантину та робіт з ліквідації небезпечної хвороби. Отже, тримаємо зв’язок з громадськістю та з усіма відповідними службами, — наголосив Олександр Терещук.

Сьогодні компенсаційна ціна за кілограм живої ваги свиней, пущених під ніж, в області складає 35 гривень. Загалом постраждалі від спалаху АЧС мають отримати понад 700 тисяч гривень відшкодування.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015