ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Акценти президентського візиту
03.01.2018 / Газета: Одесские известия / № 1 / Тираж: 18937

Під час робочого візиту до Одеської області Президент України Петро Порошенко відвідав село Маяки Біляївського району. Делегацію Президента супроводжував голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський, депутати Верховної та обласної рад, представники обласної та районної влади. Мешканці села зустрічали Петра Порошенка на новому стадіоні, збудованому за європейськими стандартами та відкритому кілька місяців тому. Фінансування цього спортивного об’єкта здійснювалося за рахунок державного та місцевого бюджетів.

У своїй промові Петро Порошенко подякував жителям села за теплу зустріч та відзначив добрі результати децентралізації, які кожен з них може простежити на прикладі того ж таки стадіону.

Слід зазначити, що під час своїх численних робочих візитів до села Маяки голова обласної ради Анатолій Урбанський, спілкуючись з його мешканцями, постійно роз’яснював мету реформи децентралізації влади, підкреслюючи, що завдяки її втіленню у життя «саме громада має вирішувати, що їй потрібніше – школа, дитячий садочок, лікарня, Будинок культури, освітлення вулиць, зручні тротуари чи стадіон європейського рівня».

Президент звернув увагу на вигідне географічне розташування села і зауважив, що це один з тих факторів, завдяки якому в Маяках з’явилася траса міжнародної якості. Зокрема активний ремонт автошляху міжнародного значення Одеса – Рені, який є частиною центральної вулиці села, став можливим завдяки митному експерименту. Державний керманич пояснив, що кошти від перевиконання планів на митниці йдуть на ремонт доріг, а також пообіцяв, що скоро ремонт траси М-15 повністю завершиться.

Далі Петро Порошенко вручив дітям-сиротам сім сертифікатів на квартири, побудовані у Біляївському районі.

– Це подарунки тим, хто найбільше їх потребує. Ми визначили пріоритет, якому необхідно надавати нашу з вами увагу, – це допомога дітям-сиротам. Ми робимо крок назустріч. Ми повинні робити цих дітей щасливими, – зазначив Президент України.

Наразі близько 100 мешканців Одеської області з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вже отримали нове житло.

Нагадаємо, що на забезпечення житлом осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Одеську область було направлено понад 36 мільйонів гривень з субвенції державного бюджету.

Глава держави відвідав селище Окни, де того дня офіційно запустили проект телемедицини. Він взяв участь в урочистому відкритті нового відділення на базі районної лікарні. Саме при цій нагоді Президент підписав закони «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» та «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», а також висловив задоволення тим, що проект починається з Одеської області.

Сільська медицина та святкові дарунки

Райцентр Окни зустрів нас занедбаними будівлями. Напевне, колишнім автотранспортним підприємством, фермою, а може, елеватором. «Пам’ятки руйнування» – вибиті вікна, двері й жодних ознак життя. Але тепер багато що може відродитися завдяки децентралізації, субвенціям із держбюджету і зусиллям місцевої громади.

У небі виразно було чути гуркіт гелікоптера. І ми, і «залізний птах» із Президентом на борту прямували в одну точку – до Окнянської районної лікарні, де чекав урочистого відкриття новенький центр нагальної медичної допомоги.

Живучи в Окнах, добре б бути витривалим і спортивним. Суцільні спуски та підйоми, причому досить круті. Кажуть, що Ocna в перекладі з молдавської – струмочки. Струмки давно пересохли, а от пагорби й ущелини залишилися.

Ми в’їжджали в Окни по дорозі, якої немає, заздрячи власникові того транспорту, що залишив на брудному узбіччі гусеничні сліди. Наш автобус на колесах, тому 175 кілометрів від Одеси вдалося подолати за чотири неповних години. Трохи пізніше Президент скаже про це:

– Слухайте, 25 років в країні не будувалися дороги. Ми в умовах війни витрачаємо п’ять відсотків ВВП на побудову армії, яку будували з нуля. Сьогодні, за оцінками незалежних закордонних експертів, це одна з найсильніших армій Європи. Ми це зробили за три роки. І водночас іще будуємо дороги. Одеська область дуже гарний тому приклад, бо просто від вас я виїжджаю до Маяків, де ми відкриваємо 51-й кілометр дороги Одеса – Рені. Майже 300 кілометрів ми побудуємо за три роки. Внаслідок дії експерименту, який я запровадив. Якщо перевиконаєте план щодо митниці, подайте кошти до Державного бюджету – і половина залишиться вам, щоб будувати дороги. Понад 300 кілометрів доріг побудовано й відремонтовано за останні 2,5 року. Такого ж ніколи не було. Я впевнений у тому, що зараз найтяжчі випробування вже позаду.

Лікуватимуть по телевізору

Окнянська районна лікарня розташована в мальовничому місці, практично в лісі. Величезна територія, добротна будівля на кілька поверхів. Ще одні сходи вгору – тут розташувався центр нагальної медичної допомоги. На майданчику поруч блищать новизною машини швидкої допомоги та сільської медицини. Це подарунки.

– Мені надзвичайно приємно, що для вашого району 17-й рік закінчився такою важливою подією, як відкриття відділення нагальної медичної допомоги, – підкреслив очільник держави. – Ключова позиція – неодмінно – з кабінетом телеметричного консультування й діагностування. Цей проект дає надію сільській медицині. Не можна посадити професора в кожне село, не можна забезпечити, щоб усі найкращі фахівці країни негайно мали миттєвий доступ до пацієнта, який живе в селі. Але можна запровадити унікальні технології ХХІ століття – провести Інтернет, видати планшет, зробити програму, забезпечити доступ до найкращого фахівця, залучити унікальне діагностичне обладнання. Зняти кардіограму може медсестра, а прочитає її вже доктор, доцент, який миттєво поставить діагноз. Мені надзвичайно приємно, що починаємо ми цей пілотний проект з Одеської області, з вашої лікарні! Саме тут, з вами, я підпишу закон про медичну реформу, про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Ми маємо все зробити, щоб і рівень оплати, і престиж медичного працівника був значно вищий, але водночас ми маємо й захистити пацієнта.

Гідно жити – це не розкіш

Набагато складнішим виявилось прийняти рішення щодо закону про фінансові гарантії населенню. Однак, Президент його підписує, водночас направляючи листа урядові з проханням, щоб була розроблена ціла низка заходів, які не дадуть можливості порушити права громадянина.

– Маємо бути дуже уважними при розробці тарифів, дуже уважними з державними видатками, щоб не опинитися в ситуації, коли «решту не буде чим давати». Обов’язково на законодавчому рівні забезпечити гарантії для того, щоб прийнятий закон, котрий потребує копіткої повсякденної роботи з його реалізації, в жодному разі не погіршив стан медичної допомоги для українців.

Сергій Колєбошин, заступник голови Одеської облдержадміністрації, впевнений, що протягом 18-19 років цю програму реалізуємо в області по всіх селах. Гроші? Це і місцеві, і державний бюджети. В цьому плані можна стверджувати, що це приклад розумного поєднання бюджетів.

Сергій Мицько, лікар загальної практики лікарні в селі Чорне, зазначив, що одне село у них за 30 кілометрів від центру, інші – за 12-20 кілометрів. Мобільні діагностичні комплекси в цьому сенсі дуже зручні.

– Мені передають показники, рівень цукру в крові, тиск, усе транслюється вже на мій ноутбук. Я можу консультувати, давати призначення, якщо відчуваю труднощі, то можу консультуватися в обласному центрі, – пояснив лікар.

Головний лікар Окнянської районної лікарні Олександр Дудник отримав від Президента сертифікат на апарат ультразвукової діагностики та рентгенівський апарат. Автомобілі нагальної допомоги та мобільні діагностичні комплекси подарували Окнянському центру невідкладної меддопомоги. До цього в Окнянській районній лікарні була одна машина швидкої допомоги, років 30 віком, яка більше ремонтувалася, ніж виїжджала на виклики.

Дві машини швидкої допомоги передали Одеському центрові екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З надією на мир і справедливість

Багато уваги у своїй промові Президент присвятив визволенню наших хлопців із полону. О першій ночі він був у Борисполі, вітав їх, а о першій дня – емоційно розповідав про це в Окнах. Сотні й сотні людей, починаючи з 17-ї до першої години ночі, під дощем стояли й чекали наших. Своїх не покидаємо – показали світові українці. Ті, хто залишився в полоні, їхні родини, батьки, дружини, діти мають знати, що з ними вся країна, ми всіх повернемо.

– Ми їх не можемо ані зрадити, ані забути. Саме тому я дав доручення негайно відновити перемовини з Російською Федерацією щодо повернення тих, хто в Росії, та тих, хто перебуває в заручниках на окупованій території. Звільнення наших заручників – це не подія вчорашньо­го дня і не подія тижня, це подія історична, друге народження наших хлопців і дівчат, – зазначив Петро Порошенко. – Але це не єдине, з чим ми підходимо до Нового року.

Після дуже тривалих стратегічних переговорів з союзниками зі Сполучених Штатів Америки було ухвалене історичне рішення про надання Україні оборонної зброї, що дасть можливість нашим воїнам, найкращим у світі, набагато ефективніше захищати рідну землю.

Виграли Стокгольмський арбітраж, забезпечивши енергетичну незалежність та справедливі ціни назавжди. Двадцять років Україна була на голці корупції та залежності від російського газу.

Ще одна подія, яка не знайшла широкого відображення в засобах масової інформації: в Одеській області на полігоні успішно пройшла фінальні випробування нова українська ракета, виготовлена фахівцями «Укроборонпрому». Все, починаючи від палива і закінчуючи корпусом, є українським. І з великої відстані дві ракети з чотирьох влучили точно в ціль, дві інші – в радіусі вісьмох метрів.

Європейський Союз продемонстрував єдність з Україною і продовжив санкції проти Російської Федерації. До цього долучилися і Сполучені Штати Америки, Японія, Канада, Австралія. І це все змінилося за три останні роки. Ми як держава Україна піднялися з 153-го місця в рейтингу «Doing Business» до 76-го. Настрій, і справді, був піднесений, святковий.

На ганок лікарні вийшла диспетчерка:

– Хлопці, у нас виклик, – звернулася до лікарів. І за кілька хвилин усі побачили, як старий «ПАЗик» із написом «Швидка допомога» помчав до хворого.

Автор: Марина Грищук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015