ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Дитинство в небезпеці
03.01.2018 / Газета: Одесские известия / № 1 / Тираж: 18937

Зараз на обліку служб у справах дітей Одеської області перебувають 63 дитини, які постраждали від жорстокого поводження. Від фізичного насильства постраждали 44 дитини, від сексуального – 5, від психологічного – 19. Зафіксовано два випадки торгівлі дітьми. До суду подано два позови про позбавлення батьківських прав через жорстоке поводження з дітьми. За результатами проведеної роботи до кримінальної відповідальності було притягнуто шість винних осіб, до адміністративної – 30.

Останнім часом у засобах масової інформації дуже часто наводяться факти щодо випадків загибелі, вбивств, каліцтва, насильства над дітьми тощо.

Але поряд із цим мало хто намагається зрозуміти прості питання: чому в сучасному розвинутому суспільстві відбуваються такі страшні речі? Чому дитина, яка прийшла у цей світ для того, щоб нести радість, потерпає від своїх найрідніших людей?

Адже суть проблеми в першу чергу полягає в тому, що батьки не завжди розуміють, що вони роблять із власними дітьми, які методи виховання застосовують до них і який відбиток вони залишать у їхньому дорослому житті.

У переважній кількості випадків батьки намагаються бути розпорядниками життя власної дитини.

І найстрашніше в цьому те, що найрідніші для дитини люди, які покликані захищати її та дбати про неї, стають джерелом страху та небезпеки.

Адже дитині, яка за своїми фізичними, віковими та психологічними особливостями не може захистити себе, у відповідь на грубе утискання її прав залишається лише бути жертвою обставин.

У таких випадках, коли батьки не розуміють цього або не хочуть розуміти, саме суспільство має стати на захист дитини, згуртуватися у подоланні цього небезпечного прояву в цілому.

Що це таке – насильство?

Насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї щодо іншого, якщо ці дії порушують конституційні права та свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю.

Жорстоке поводження з дітьми та його наслідки

Жорстоке поводження з дітьми та зневага до їхніх інтересів можуть мати різні види і форми. Однак наслідком завжди є сер­йозний збиток для здоров’я, розвитку й соціалізації дитини, нерідко також наявна загроза її життю чи навіть є причиною смерті.

Основними формами жорстокого поводження є:

- фізичне насильство в сім’ї – це навмисне завдання побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім’ї іншому, яке може призвести або призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров’я або навіть до смерті потерпілого, а також до приниження його честі та гідності;

- сексуальне насильство в сім’ї — це примушування до небажаних статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо дитини (розбещення);

- психологічне насильство в сім’ї — це насильство, пов’язане з тиском одного члена сім’ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування, залякування, які доводять потерпілого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти або заподіяли шкоду психічному здоров’ю;

- економічне насильство — умисне позбавлення одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного або психічного здоров’я.

Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-яка дитина: дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка, дитина, яка живе в антисанітарних умовах та не має належного харчування, одягу, взуття та догляду тощо.

Особливо хочеться звернутися до батьків:

- проявляйте любов та повагу до дитини;

- говоріть і дійте так, щоб дитина відчувала себе у безпеці та комфорті;

- будьте послідовними у виховному процесі;

- створюйте правила поведінки відповідно до вікового розвитку дитини;

- усно визначайте свої очікування та межі дозволеного;

- довіряйте дитині;

- беріть участь у житті дитини;

- дайте дитині можливість розповідати про свої почуття;

- гарантуйте фізичну безпеку дитини;

- не залишайте дитину без нагляду в громадських місцях;

- розповідайте дитині про власне ставлення до життєвих цінностей.

Шановні дорослі! Проявімо турботу про захист прав до нашого майбутнього, бо майбутнє – це діти! Нехай будуть щасливими родини та лунають веселі дитячі голосочки. Хіба ж так багато потрібно дитині для щастя? Замисліться, прийміть дитину такою, яка вона є, допоможіть їй відбутися як особистості. Станьте їй помічником, другом. Любіть своїх дітей! Хоча б заради того, щоб вони любили вас.

У разі якщо ви стали свідками проявів жорстокого поводження з дитиною

Якщо ви стали свідками проявів жорстокого поводження з дитиною або коли є реальна загроза його вчинення, не залишайтеся осторонь.

Бо саме ви можете стати єдиним містком для надання їй захисту та допомоги!

Для цього ви можете звернутися:

- до територіального відділу Го­ловного управління Національної поліції в Одеській області;

- до територіальної служби у справах дітей у вашому районі;

- до місцевого центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Будьте впевнені, що будь-яка інформація приватного характеру не буде розголошена фахівцями.

Можливо, своєчасне втручання фахівців у вирішення даної проблеми дасть змогу зберегти життя та здоров’я дитині, безпеку та належне піклування в родині!

Автор: Виктория Яковлева

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014