ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Кір як індикатор стану суспільства
13.01.2018 / Газета: Одесские известия / № 4(5028) / Тираж: 18937

Гаряча лінія для високої температури

Мешканці області можуть отримати кваліфіковані відповіді на питання, пов’язані з кором та грипом, на гарячій медичній телефонній лінії за номером 731-75-82. Всі поліклініки області в повному обсязі забезпечені вакциною від кору. Це бельгійський препарат, який практично не дає побічних ефектів.

Окремо слід зазначити, що з усіх людей, які захворіли торік в Одеській області на кір, 93,8% не були щеплені.

На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) під головуванням Максима Степанова йшла мова про загрозливу ситуацію із захворюваністю на кір. За даними ВООЗ, рівень захворюваності, що складає понад 10 випадків на 100 тисяч населення, вважається високим. В нашій області він дорівнює 54 випадкам на 100 тисяч населення. Найгірша ситуація склалася в Одесі, Білгород-Дністровському, Лиманському, Захарів­ському, Болград­ському районах області. Від початку року вже захворіло 122 людини, 69 із них – діти. Тож йдеться вже не про спалах, а саме про епідемію кору.

На скайп-зв’язку із членами комісії з питань ТЕБ та НС перебували голови райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад області.

Максим Степанов наголосив: ще 1 червня 2017 року було ухвалене рішення про недопущення дітей, що не мають щеплень від кору, до дитячих садків та шкіл. Але його масово проігнорували. Саме це дозволило наразити на небезпеку інфікування не лише дітей, а й дорослих, що контактують із ними: медиків, педагогів, вихователів. Кір поширюється швидко, має важкі ускладнення у вигляді пневмонії, енцефаліту, мієлоенцефаліту, може призвести навіть до смерті. Зокрема, померла 5-річна дитина у Білгород-Дністровському районі.

Директор департаменту охорони здоров’я ОДА В’ячеслав Полясний повідомив, що бельгійська вакцина від кору є в достатній кількості, але рівень щеплень залишається низьким. Не мають щеплень від кору ще приблизно 16 тисяч дітей. Їх треба дуже швидко захистити.

Далі В’ячеслав Полясний повідомив ще про одну загрозу. Йдеться про можливість спалахів кору серед дорослих, що працюють із дітьми, – лікарів, педагогів, вихователів. Саме тому департамент звернувся до МОЗ України із проханням дозволити провести імунізацію груп ризику і виділити на це відповідне фінансування. Дозвіл область отримала. А щодо фінансування, то його доведеться віднаходити в обласному бюджеті.

Максим Степанов звернувся до керівників районів, де ситуація є найгіршою.

Голова Ізмаїльської РДА Наталія Тодорова (рівень щеплень у цьому районі складає всього 35%) пояснила, що з релігійних причин відмовляються від щеплень у багатодітних родинах, зокрема Утконосівки.

Губернатор запропонував нагадати цим батькам, що такою поведінкою вони створюють загрозу не лише здоров’ю, а й життю своїх дітей. Тому місцеві органи опіки та піклування повинні ставити питання про неналежне виконання ними батьківських обов’язків. Законодавство передбачає за це конкретну відповідальність.

Керівник Овідіопольської РДА Володимир Левчук акцентував увагу членів комісії з питань ТЕБ та НС на тому, що більшість із 18 дітей, що захворіли на кір, мешкають в Овідіопольському районі, але навчаються в Одесі. І саме там були інфіковані. Але це, звісно, не знімає з порядку денного питання про підвищення рівня щеплень серед дітей.

- Я вимагаю під особисту відповідальність голів райдерж­адміністрацій мобілізувати всі без винятку медичні ресурси і кожного ранку доповідати про моніторинг ситуації, — наголосив Максим Степанов. — Голови РДА повинні контролювати кожен захід та провести максимальну роз’яснювальну роботу серед населення. Крім того, треба подовжити зимові канікули відповідно до ситуації в кожному населеному пункті. Лише так ми розірвемо ланцюжок передачі інфекції.

Засідання комісії дуже чітко показало, яким ще низьким є рівень обізнаності більшості населення у питаннях, пов’язаних із охороною здоров’я. Люди ладні ризикувати здоров’ям і навіть життям дітей, хоча існує простий і чіткий механізм профілактики кору – щеплення. Лише тоді, коли в Україні почали гинути діти, що захворіли на кір, процес проведення щеплень дещо пришвидшився. Зокрема в Одесі кожного дня щеплення роблять приблизно 600 дітям. Чому цього не сталося раніше?

У США, європейських країнах існують жорсткі графіки щеплень, обов’язкові для всіх без винятку. Це є питанням національної безпеки розвинутих країн.

На жаль, на засіданні комісії з питань ТЕБ та НС не заслухали керівників дошкільних та нав­чальних закладів, куди, попри рішення, прийняте ще 1 червня, допустили дітей без щеплень від кору. Адже ці керівники несуть персональну відповідальність за виконання вимог щодо захисту здоров’я своїх підопічних. Їхні дії були протиправними, відіграли чи не найважливішу роль у розвитку епідемії.

На мою думку, якщо не буде персональної відповідальності і покарання за неналежне виконання своїх обов’язків, епідемія кору буде не останньою. На жаль...

Лана ВОЛІНА

Географія хвороби

Довезли вакцину

В Любашівському районі на кір перехворіли п’ятеро людей: четверо дорослих — з Любашівки, Бокового, Новоселівки і Демидівки та одна дитина з Ясенового Другого. Як повідомив головний лікар первинної медико-санітарної допомоги Григорій Ратушняк, на сьогоднішній день хворі отримали кваліфіковане лікування в інфекційному відділенні ЦРЛ, а дитина — в Одесі.

Загалом, з різних причин вчасно не отримали щеплень від кору понад 200 школярів і дошкільнят.

На екстреному засіданні комісії ТЕБ та НС вирішили подовжити зимові канікули в школах. Тим дітям, хто вчасно не отримав щеплення, заборонено відвідувати школи і дитсадки.

Днями з Одеси доставлено необхідну кількість доз препарату.

Ліків достатньо

Про це поінформував головний лікар первинної медично-санітарної допомоги Валерій Ченчик. За його словами, жодного хворого на кір в Ананьївському районі не зафіксовано. Щодо щеплення, то його вчасно отримали 97 відсотків дітей від року і 69,8 відсотка інших вікових категорій. Через релігійні переконання батьків близько 50 дітей не щеплено. Щоправда, дехто з батьків все ж таки дозволив зробити вакцинацію своїм неповнолітнім дітям.

Щеплені усі

За словами т. в. о. голови райдержадміністрації Миколи Мельника, в Окнянському районі не зафіксовано жодного випадку хвороби на кір. Адже усі діти отримали щеплення від цієї хвороби.

Юрій ФЕДОРЧУК,

власкор «Одеських вістей»

Профілактика дала результат

Перші випадки захворювання на кір серед жителів Захарівського ра­йону були зафіксовані ще минулої осені. Тоді захворіли 10 дорослих і 15 дітей. Причому більшість із них занедужали після поїздок до Одеси. На щастя, все минулося добре, без значних ускладнень для організму дітей та дорослих.

– Починаючи з грудня минулого року й до сьогодні нових випадків цього небезпечного захворювання в районі не зареєстровано, – повідомив головний лікар центру первинної медично-санітарної допомоги Віталій Ганзій. – Цьому сприяє те, що населення району досить свідомо ставиться до щеплень проти кору, адже наш район демонструє один із найвищих показників вакцинації в області.

Віталій Миколайович додав, що діти віком до одного року щеплені на 97,5 відсотка, від 2 до 6 років – на 99,6%, а від 6 до 18 – 100%.

Тож медики й батьки вжили всіх профілактичних заходів, аби не допустити спалаху кору в районі.

Олена ХАРЧЕНКО,

власкор «Одеських вістей»

Ситуация под контролем

Главный врач Измаильской центральной районной больницы Олег Садковский сообщает, что в прошлом году зафиксировано четыре случая заболеваний корью, – все в разных населенных пунктах. С начала текущего года госпитализирован только один ребенок – из села Утконосовка. Проблем с госпитализацией не возникало. Смертельных случаев не зафиксировано.

Ситуацию с вакцинацией критической назвать нельзя. Плановые прививки сделаны 75 процентам подлежащих им детей.

Зимние каникулы в общеобразовательных учреждениях запланированы до 15 января. Однако на днях комиссия по вопросам техногенно-экологической безопасности и чрезвычайных ситуаций райгосадминистрации, очевидно, с целью снизить угрозу эпидемии, решила продлить их еще на неделю.

Автор: Олег КОЛЕВ, собкор «Одеських вістей»

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012