ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




КАНІКУЛИ — ЧАС ДЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ
13.01.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 3-4(21913-21914) / Тираж: 8525

Рішенням оперативного штабу з реагування на ситуацію з поширенням кору та інших інфекційних захворювань, створеного 28 грудня комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Одеської міської ради, керівникам усіх шкіл рекомендовано продовжити канікули до 22 січня. Зроблено це для того, щоб забезпечити 21-денну перерву в організованих контактах дітей, а також для надання можливості їх вакцинації проти небезпечної недуги.

На жаль, з початку нового року кількість хворих на кір не зменшується. Щодня до міської клінічній інфекційної лікарні привозять близько 20 пацієнтів, половина з яких, як правило, — діти. Щотижня ж на кір в Одесі захворюють не менше 60 неповнолітніх, приблизно 55 з яких не отримували планових щеплень.

Головний лікар інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова розповіла, що з огляду на велику кількість хворих розгорнуто додаткові ліжка. У багатьох пацієнтів, що особливо небезпечно, розвивається корова пневмонія, тож їхній стан доволі тяжкий, нестабільний. А ще зазначила: більшість недужих, яких доставляють до лікарні, не щеплені проти кору.

Показник захворюваності на кір в Одесі склав 67,4 на 100 тисяч населення. Аби зрозуміти маштаб небезпеки, слід сказати, що рівень захворюваності 10 на 100 тисяч і більше вважається досить високим.

За даними міського центру здоров’я, в Одесі підлягають вакцинації від кору 39643 ди-тини. Станом на кінець грудня 2017-го щеплено 35687, або 90,1%. Для створення ж колективного імунітету необхідно вакцинувати 95%, що дозволить запобігти поширенню інфекції й захистити від зараження як дорослих, так і дітей першого року життя.

У всіх дитячих поліклініках міста є достатньо вакцини КПК (від кору, паротиту та краснухи) «Пріорікс» виробництва Бельгії. Ця вакцина якісна, добре переноситься дітьми, випадків несприятливих реакцій після її введення не спостерігалося. Після щеплення батькам оформляють довідку для надання в школу або дитячий садок.

Міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з урахуванням несприятливої ситуації з кору в Одесі в рамках реалізації статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань» ухвалила рішення про обмеження від-відування організованих колективів дітьми, які не мають жодного щеплення від кору. Керівники загальноосвітніх закладів поінформовані про рішення комісії й виробляють шляхи виконання навчальних планів і програм тими, хто не вакцинований від кору. Крім уроків з обов’язковим відвідуванням школи, існують дистанційна освіта, індивідуальний графік та інші форми організації навчального процесу, що забезпечують реалізацію конституційного права на отримання освіти.

— Стаття 3 Конституції проголошує, що життя, здоров’я, безпека людини є найвищою цінніс-тю в Україні. Сьогодні ми говоримо про те, що насамперед повинні зберегти здоров’я і життя наших дітей. Це спільне завдання медиків, педагогів та батьків. І ми просимо батьків проявити відповідальність у питаннях здоров’я своїх дітей, — наголосила заступник директора міського департаменту освіти Ольга Дума.

У районах області у зв’язку з високим рівнем захворюваності на кір зимові канікули в загальноосвітніх навчальних закладах продовжать до 20 січня. У цей період проводитиметься масова роз’яснювальна робота серед населення щодо обов’язкової вакцинації дітей, а також осіб з так званих груп ризику — працівників медичної та освітньої сфер. Відповідальність за виконання цього рішення покладено на голів райдержадміністрацій. Про це у четвер на комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив голова ОДА Максим Степанов.

Торік в Одеській області діагноз «кір» було підтверджено у 1293 осіб, з них 843 — це діти. Найбільше від цієї недуги потерпали дорослі (34,8% від загального числа захворілих) та діти віком 1—4 роки (29,9%).

Серед дітей у віці 5—9 років бу-ло 242 випадки кору (18,7%), до року — 83 (6,4%), віком 10—14 ро-ків — 78 (6%), 15—17 років — 51 ви-падок (3,9%). Зареєстровано п’ять летальних випадків, у тому числі ми втратили трьох дітей.

За минулий тиждень в області зафіксовано два спалахи кору: у Балтському районі та місті Білгороді-Дністровському. Захворіли п’ятеро дітей та двоє дорослих. Усі вони не були щеплені проти кору.

Загалом з уcіх захворілих на кір на Одещині у 2017 році 93,8% не були вакциновані проти цієї хвороби, повідомила заступниця начальника департаменту охорони здоров’я ОДА Оксана Рокунець-Сорочан.

— Окрім технічного проведення комісій ТЕБ та НС на місцях, у кожному з районів з високим рівнем захворюваності на кір обов’язково має бути прийнято рішення щодо подовження зимових канікул. За цей тиждень необхідно максимально мобілізувати ресурси і провести щеплення від кору. Моніторинг виконання цього рішення буде жорсткий. Інформація, як просувається робота, має надходити щодня від кожної адміністративної одиниці Одеської області. Це має бути забезпечено під особисту відповідальність голів райдержадміністрацій. Голови РДА повинні контролювати кожен захід та провести максимальну роз’яснювальну роботу серед населення. Адже всі мусять чітко розуміти, що таке «не щеплення». Це — потенційна смерть. Якщо дитина, яка не вакцинована, контактує з хворою людиною, ризик, що вона також інфікується, — практично 100%. Ускладнення від цієї хвороби страшні — енцефаліти, менінгіти. Усі батьки, впевнений, не готові піти на те, аби їхня дитина мала такі ускладнення або померла. Я вимагаю мобілізувати всі без винятку медичні ресурси і щоранку доповідати про моніторинг ситуації у розрізі кожного з районів, — наголосив на засіданні комісії Максим Степанов.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручила обласному департаменту освіти та науки вжити заходів для того, щоб у загальноосвітні заклади не приймали дітей, які не про-йшли щеплення від кору, хоча таке рішення й може викликати спротив серед батьків.

— Треба розірвати ланцюжок передачі захворювання. Це можна зробити двома шляхами: або припинити діяльність цих закладів, або не допускати туди дітей, які не вакциновані від кору, адже вони потенційно можуть захворіти та передати інфекцію іншим, — зазначив директор департаменту охорони здоров’я ОДА В’ячеслав Полясний.

На засіданні комісії вирішили також виділити кошти з обласного бюджету відповідно до розрахунків, що надає департамент охорони здоров’я ОДА, на закупівлю вакцини для імунізації працівників медичної та освітньої сфер.

У соціальних мережах противники вакцинації (у США, наприклад, календар щеплень дітей мало не втричі довший від нашого, однак там нікому і в голову не спаде виступати проти цього, якщо дитина не має певних протипоказань, адже такі батьки будуть негайно притягнуті до сер-йозної адміністративної відповідальності за неналежне ставлення до своїх обов’язків) підняли хвилю невдоволення, що їхніх дітей не пускатимуть до школи. Як правило, це далекі від медицини і здорового сприйняття дійсності люди, які про щось десь почули чи прочитали і вирішили діяти по-своєму, наражаючи власних дітей на небезпеку й пропагуючи на весь світ нісенітниці.

Не слухайте нерозважливих. Довіряйте медикам, які мають багаторічний досвід лікування цієї небезпечної недуги. А вони неодмінно нагадають про те, що кір — це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання. В основному на нього хворіють не вакциновані діти, що відвідують дошкільні та освітні заклади. Підлітки й дорослі, які раніше не хворіли на кір і не отримали вакцину проти нього, також надзвичайно сприйнятливі до цієї інфекції. Фахівці нагадають і про те, що залежно від тяжкості перебігу хвороби можуть розвиватися серйозні ускладнення: середній отит (найчастіше ускладнення у молодому віці); бактеріальний бронхіт; ларингіт, пневмонія (у підлітків і дорослих вона є бактеріальною, тоді як у маленьких дітей, які не отримали пасивного імунітету від матері, можливий розвиток смертельної первинно вірусної пневмонії); енцефаліт (він розвивається приблизно в 1 із 1000 хворих на кір і має тяжкий перебіг. У таких випадках летальність сягає 40% або при одужанні у хворого залишаються серйозні неврологічні наслідки, навіть інвалідність).

А ще медики наголошують, що занедужати на кір може й вакцинована людина, однак вона, на відміну від того, хто не отримав щеплення, практично не наживе ускладнень і не ризикує передчасно піти на той світ.

Мешканці Одеси та області можуть оперативно отримувати кваліфіковані відповіді на всі питання інформаційно-організаційного характеру щодо вакцинації від кору, грипу та інших інфекційних захворювань за телефоном «гарячої» лінії: (048) 731-75-82.

Автор: Підготувала Яна СТАСІНА.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014